До уваги сільськогосподарських виробників!
На виконання пункту І Плану роботи Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на 2025 рік, схваленого протоколом № 7 від 24 грудня 2024 року та у зв’язку із підвищеним рівнем пожежної безпеки, нагадуємо про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в екосистемах протягом літнього періоду 2025 року, недопущення спалювання стерні, сухої трави та інших пожнивних решток та про відповідальність громадян та посадових осіб за порушення правил пожежної безпеки.
3 метою недопущення виникнення пожеж пропонується:
- Керівникам підприємств провести інструктивні наради з головними інженерами, механіками сільгосппідприємств щодо забезпечення пожежної безпеки на період збирання та зберігання врожаю i заготівлі грубих кормів;
- Скласти та затвердити схематичні плани протипожежного захисту врожаю, на яких нанести: смуги прокосів, місця розміщення зернотоків, зерноскладів, польових станів, скиртування грубих кормів, місць встановлення знаків пожежної безпеки, тракторів з плугами, перекриття тимчасових доріг тощо;
- Підготувати до використання пожежну i спеціальну техніку, обладнання та інвентар для гасіння пожеж, створити резерв пально-мастильних та вогнегасних матеріалів, провести навчання відповідальних працівників;
- Поновити мінералізовані смуги, систему протипожежних бар'єрів канав у лісових масивах, відновити, обладнати та привести у відповідність протипожежне водопостачання, підготувати для забору води всі наявні водонапірні башти, пожежні водоймища i пірси, інші інженерно-технічні споруди протипожежного призначення та під'їздні дороги до них;
- Забезпечити сертифікованими вогнегасниками об'єкти сільськогосподарського виробництва, провести роботу щодо вогнезахисної обробки дерев'яних конструкцій зерноскладів i складів грубих кормів;
- Організувати патрулювання пожежонебезпечних ділянок сільгоспугідь із залученням до цієї роботи громадських організацій та населення, забезпечити ïx засобами наглядної протипожежної агітації та знаками попереджувального характеру;
- Організувати виготовлення агітаційних матеріалів щодо збереження врожаю від вогню (трафарети, листівки, панно, знаки безпеки тощо) i встановити ïx у місцях збирання врожаю, зберігання та переробки зерна i грубих кормів;
- Систематично проводити роз'яснювальну роботу серед населення щодо дотримання правил пожежної безпеки при переміщенні.