Цивільний захист Карта укриттів

Ти як? Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Що таке ботулізм і як від нього врятуватися
2017-06-12

В останні дні в Україні зафіксовано п’ять випадків захворювання людей на ботулізм, один з них — летальний. Випадок захворювання на ботулізм було зареєстровано 22 травня 2017 року і в Полтавській області. Потерпіла жінка знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні, своє захворювання пов’язує із вживанням риби в’яленої, придбаної в торгівельній мережі.

На даний час триває розслідування даного випадку, зокрема Держпродспоживслужбою відібрані зразки продукції та надіслані в регіональну лабораторію Держветмедицини в Полтавській області для виключення ботулізму.

Що  таке ботулізм та як його уникнути

Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання. Може призвести до тяжких наслідків для організму, аж до летального. Збудник — бактерія Clostridium botulinum, а точніше — токсин, яка вона виділяє. Самі бактерії широко розповсюджені у грунті та у водоймах. Для накопичення токсину потрібні анаеробні умови — зберігання без доступу повітря.

При харчовому ботулізму інкубаційний період може тривати від кількох годин до десяти діб. На початку захворювання можуть спостерігатися втомлюваність, зниження апетиту, слабкість, сухість у роті. Потім починаються розлади травлення — нудота, блювання, діарея, біль у животі. Також можливі симптоми з боку нервової системи — запаморочення, розмита картинка перед очима, стає важко ковтати і вдихати повітря. Без лікування може розвинутися паралітична кишкова непрохідність — парез кишківника. У найгіршому випадку хворому загрожує зупинка дихання та смерть.

Характерно, що температура при цьому може не підвищуватися, через що люди часто недооцінюють важкість власного стану.

Які продукти особливо небезпечні?

В особливій зоні ризику — ковбаса, шинка, в’ялена, копчена або слабо просолена риба, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Токсин руйнується після термічної обробки тривалістю 20 хвилин (натомість сама бактерія може жити в окропі більше шести годин, тому термічна обробка перед консервацією — зовсім не гарантія безпеки). При цьому м’ясо має бути нарізано скибками товщиною не більше, ніж 2 сантиметри.

Чи можна визначити наявність токсину на вигляд та смак?

У деяких випадках заражена токсином їжа може нічим не відрізнятися від звичайної, не мати підозрілого запаху та смаку. Маркер небезпеки — роздута кришка бляшаної банки або ж помутніння і бульбашки у рідині, в якій зберігаються продукти. Втім, для зараженої консерви це необов’язково.

Свої консерви — завжди безпечні?

Ботулізм може бути і у консервах власного приготування. Особливо, якщо на овочах були залишки грунту. Тому промиванню овочів перед консервацією треба приділяти особливу увагу. Додавання у консерви оцту і лимонного соку знижує ризик розмноження токсинів, але 100%-ї гарантії безпеки не дає. Сіль проти ботулізму взагалі безсила, якщо її вміст у продуктах нижче 18%. Якщо сумніваєтеся у якості консервів, краще піддати їх термічній обробці безпосередньо перед вживанням.

Як лікують ботулізм?

В першу чергу, негайно при підозрі на захворювання, необхідно звернутися до лікувальної мережі. Основа лікування — введення антитоксичної сироватки, також хворому промивають шлунок спеціальними розчинами, аби видалити залишки отруєної їжі, вводять водно-сольові розчини і дають антибіотики, які діють на збудник захворювання.

Отже, Держпродспоживслжба рекомендує населенню більш уважно ставитися до даного виду продукції і більш ретельно вивчати дані щодо їх виробництва та не вживати в їжу підозрілі, або невідомого походження продукти.

Особливо Держпродспоживслужба наголошує населенню міста Полтава про заборону придбання небезпечної для захворювання на ботулізм продукції в місцях стихійної торгівлі, зокрема таких як, ковбаса, шинка, в’ялена, копчена або слабо просолена риба, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Дана продукція реалізується в антисанітарних умовах, без дотримання температурного режиму та без документації, яка підтверджує їх якість та безпеку.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Єгері проводитимуть добування лисиці червоної

З 21 листопада по 31 грудня 2024 року на території громади єгерською службою буде проводитися добування лисиці червоної

     
     
Оголошення

про проведення конкурсу на визначення орендаря земельних ділянок, сформованих за рахунок невитребуваних земельних часток (паїв), загальною площею 56.2112 га

 

     
     
Вакансії

Актуальний список вакансій

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]