При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності таких збудників захворювань, як та ротавіруси і ентеровіруси, сальмонели, шигели, стафілококи, бактерії роду кишкових паличок, клебсієли, протей.Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.
В поточному році в різних регіонах України вже зареєстровано 65 спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, а це майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Усього постраждало 796 осіб, із них - 682 дитини.
Якщо у 2016 році майже половина спалахів була спричинена сальмонельозною інфекцією, то у 2017 на перше місце вийшли спалахи вірусної етіології, а саме ті, що були викликані рота - та норавірусами. Їх питома вага серед усіх збудників,що спричинили СПАЛАХИ кишкових інфекцій, склала 41%, друге місце розділили – сальмонели(10%) та вірус гепатиту А(10%).
Понад те, згідно з даними Українського центру з контролю та моніторингу
захворювань МОЗ в Україні зареєстровано 62 випадки ботулізму, 71 особа
постраждала. З квітня 2017 року померло вісім осіб, що вживали в’ялену та
копчену рибу та одна особа, що вживала м’ясну тушонку власного
виробництва. Ось така сумна статистика.
Ситуація із захворюваністю гострими кишковими інфекції та харчовими
отруєннями в місті Миргороді та Миргородському районі залишається не
стійкою. За 5 місяців поточного року вже зареєстровано 182 випадки цих
захворювань, показник захворюваності склав 256, 9 на 100 тис населення , що
в 2, 4 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Але на щастя нас оминули спалахи ГКІ.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ)– це група захворювань, які передаються
людині в основному лише одним шляхом – із харчовими продуктами, водою, не вимитими руками,.
Причиною харчових отруєнь найчастіше стають готові страви такі як:
салати, кулінарні вироби з м'ясного фаршу, рулети, кров’яні ковбаси, заливні,
холодці, кондитерські вироби з кремом, молокопродукти , в’ялена, сушена
або копчена річкова риба, м’ясні консерви домашнього приготування.
За результатами розслідування спалахів ГКІ виявлено, що основними
причинами мікробіологічного забруднення харчових продуктів та готових
страв було виготовлення їх із порушенням технології виробництва; умов
зберігання та реалізації, без дотримання належних температурних режимів
та правил товарного сумісництва.
Також в ході розслідувань деяких спалахів встановлено, що до контакту з
харчовими продуктами допускалися особи, які були носіями кишкових
інфекцій або - хворими на стерті клінічні форми інфекцій.
Що ж в даній ситуації робити пересічному громадянину, щоб уберегти
себе?
Свого часу в зв’язку з накладенням мораторію на перевірки по дотримання
санітарно – епідеміологічних вимог на підприємствах малого та середнього
бізнесу, тоді ще держсанепідслужба, вимушена була переорієнтувати свою
функцію із профілактичної та наглядової в моніторингову(спостереження) та
рекомендаційну. Але це не дало такого очікуваного результату, як
планувалося, бо відсутність нагляду породила безвідповідальність.
І як результат маємо сумні наслідки. Недавній приклад – реалізація в
офіційних підприємствах торгівлі прісноводної в’яленої риби, виготовленої
на офіційних підприємствах – виробниках, яка коштувала вісьмох людських
життів.
Що порекомендувати простому споживачеві у ситуації, коли під назвою
«масло селянське вершкове» йому продають спред, під цінником сир твердий
«Російський» - сирний продукт, а замість сиру м’якого - сирну суміш із
додаванням рослинних жирів?! Коли яйця продаються у одному відділі із
гастрономією, а м'ясо сире – по сусідству із кров’янкою, сальтисоном,
домашньою ковбасою?
На сьогоднішній день, на жаль, тільки від самого споживача
залежить, якої якості і безпечності продукцію йому придбати! Тому,будьте пильними і обережними, щоб не постраждати від недобросовісних виробників та продавців! Навіть сама корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна. Тому основне завдання – придбати або приготувати безпечні продукти харчування.
Як діяти в магазині:
При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно дотримуватись
наступних правил:
- щоб не купити зіпсовані продукти оцініть візуально зовнішній вид
продукту, його запах, колір; зверніть увагу на упаковку, якщо вона порушена
продукт брати не можна;
- звертайте увагу на склад продукту, терміни та умови його
зберігання;
- не купуйте харчові продукти, що швидко псуються (молочні,
м’ясні, рибні та інші продукти), якщо вони зберігаються поза холодильним
обладнанням;
- нажаль є випадки, коли на продукти, термін реалізації яких
минув, продавці знижують ціни, проте, якщо вам дороге здоров’я, не
купуйте такі продукти;
- не купуйте харчові продукти на стихійних ринках, де ціни
дешевші, проте відсутні умови для їх продажу та система контролю;
Вдома:
- зберігання швидкопсувних продуктів без холоду за короткий час
призводить до їх псування, внаслідок чого навіть якісні продукти
можуть стати небезпечними.
- якщо одразу приготувати сирі продукти не вдалося, необхідно
зберігати їх в холодильнику.
- перед кулінарною обробкою обов'язковим є ретельне промивання і
чищення продуктів.
- готові страви бажано вжити в день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику.
- перед повторним вживанням страву слід піддати ретельній тепловій
обробці.
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити
питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити
руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- якщо ви вирушаєте на відпочинок чи в подорож, не беріть у дорогу
продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні,
кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого
зберігання);
- для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з
централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при
неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний
туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і
проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою
запас бутильованої питної води;
- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з
правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни;
дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не
споживали гриби, незнайомі ягоди та продукти;
Враховуючи ситуацію, що склалась в Україні із захворюваністю на
гострі кишкові інфекції, ботулізм, виробникам слід ретельно дотримуватись
технології виробництва, суворо контролювати параметри технологічного
процесу, безпечність та якість готового продукту. Адже ігнорування
елементарних правил технології та гігієни виробництва може коштувати_ життя та здоров’я людей.
Лілія Яременко,
Лікар з гігієни харчування Миргородського
міжрайонного відокремленого підрозділу
лабораторних досліджень ДУ
«Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України»