Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Про вірус мавпячої віспи
2022-06-01

 Віспа мавп – рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні. Вірус віспи мавп – це оболонковий вірус, що містить дволанцюгову ДНК. Належить до роду Orthopoxvirus родини Poxviridae. Існують два генетичні класи вірусу – Західноафриканська та Басейну Конго (Центральноафриканська).

Серед тварин сприйнятливими до вірусу мавпячої віспи є дрібні гризуни, як-от білки, щури, соні, а також примати.

Інфікування відбувається в результаті прямого контакту з кров’ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою інфікованих тварин чи людей, під час вживання в їжу м'яса інфікованих тварин без належної термічної обробки, також від матері до плоду через плаценту.

Інкубаційний період віспи мавп зазвичай становить від 6 до 13 днів, але може становити від 5 до 21 дня. Вважається, що людина не є заразною протягом періоду інкубації.

Інфекцію можна розділити на два періоди:

  • Період інвазії (тривалість 0-5 днів), що характеризується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем у спині, міалгією та вираженою астенією. Лімфаденопатія є характерною рисою віспи мавп, на відміну від вітряної віспи, кору чи натуральної віспи.
  • Період шкірного висипу – зазвичай починається протягом 1-3 днів після появи гарячки. Висип, як правило, більше концентрується на обличчі та кінцівках, а не на тулубі. Спочатку виникає на обличчі (в 95% випадків) і потім поширюється на інші частини тіла (долоні та ступні в 75% випадків). Висипання проходять кілька етапів розвитку - від макулопапул до везикул і пустул, які приблизно через 10 днів покриваються корочками. До повного зникнення кірочок може пройти три тижні. Кількість висипу коливається від кількох до кількох тисяч. У важких випадках висип може зливатися, з відшаруванням великих ділянок шкіри.

Важкі випадки частіше зустрічаються серед дітей, людей з імунодефіцитом та вагітних.

Оптимальним діагностичним тестом з огляду на точність та чутливість є ПЛР. Досліджують вміст або покриви везикул/пустул чи кірочки.

Вірус віспи мавп зазвичай лікується симптоматично. Специфічні види лікування або вакцини від віспи мавп відсутні, проте спалахи цього захворювання піддаються контролю.

Основною стратегією профілактики віспи мавп є підвищення обізнаності населення та медичних працівників щодо факторів ризику, епідеміологічний нагляд та швидке виявлення контактних осіб. Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп.

Мандрівники до країн Західної Африки, ендемічних для віспи мавп, повинні уникати контактів з тваринами, що можуть бути носіями хвороби. Необхідно дотримуватися гігієнічних норм, належної безпеки харчових продуктів та питної води.

У разі появи будь-яких симптомів захворювання  під час подорожі або після повернення необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до сімейного лікаря.

ОГОЛОШЕННЯ
     
До уваги жителів Біликів та Зубівки!

Виїзний прийом громадян

     
     
Засідання постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля

10 травня 2024  року о 14.00  в залі засідань міської ради відбудеться засідання постійної  комісії Миргородської міської ради 8 скликання з питань земельних ресурсів, охорони довкілля

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 09 травня 2024 року

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]