Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
УВАГА! ПЕРШОЦВІТИ! РВАТИ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!
2015-03-04

На початку березня весна вже відчувається в усьому: і в ніжних пересвистах пернатих солістів, і в лагідному дотику сонячних промінців, і в особливому, тільки весні притаманному запаху. На галявинах і узліссях листяних лісів то тут, то там з'являються острівці - проталини, а з ними - і зелені вісники пробудження природи- першоцвіти. Вони використовують цю невблаганно коротку мить, поспішають, намагаються швидше викинути листочки і розкрити квіти. Тільки б встигнути розцвісти, увібрати сонечка побільше.

Підсніжники починають рости ще під снігом, щоб ранньою весною ненадовго порозкидати своє ошатне вбрання. Кивають жовтими голівками "ключики весни", голубіють проліски, а поруч з ними ряст, радують око пшінка весняна, крокуси,мати-й-мачуха, фіалка і медунка,купина запашна,сон-трава, барвінок, білоцвіт весняний… Оновлюється природа, стає ошатною, привабливою і неповторною. Квітам  не страшний ні раптовий сніг, ні злі морози: до примх погоди першоцвіти прекрасно пристосовувались. Але їм загрожує інший, страшніший ворог, від якого ніщо не врятує, - це ми з вами. У народі кажуть, що краса беззахисна. Може, якраз у цьому причина різкого зменшення першоцвітів у багатьох місцевостях Миргородщини. Та чи потрібна природі така "любов", коли заради швидкоплинної втіхти, а буває, і наживи люди  знищують цілі галявини тепер уже рідкісних рослин? Невже це єдиний спосіб наблизитись до природи?  Більш ніж 20 видів ранньоквітучих рослин може у найближчі роки зникнути з карти Полтавщини, якщо не припиниться їх масове знищення . Щорічно за лютий-березень в Україні знищується до 20 млн. першоцвітів: 60 % - підсніжники, 30 % - шафрани, 5 % - білоцвіт, 5 % - сон-трава, крокуси   і проліски.

 Отже, пам'ятаймо, що зірвані квіти не принесуть насолоди, радості і задоволення. Збираючи букет квітів, ми знищуємо природу, а купуючи їх, заохочуємо тих бездумних осіб, що хочуть на цьому збагатитися.  Спокуса зірвати або навіть викопати першоцвіт не повинна перемагати  розсудливість, адже ці види занесені до Червоної книги України і знаходяться під загрозою винищення. 

Центр еколого- натуралістичної творчості учнівської молоді щороку проводить акцію "Збережемо першоцвіти", у рамках якої діти беруть участь у конкурсах на кращий малюнок, плакат, творчу роботу, агітаційну листівку, висаджують першоцвіти на екологічній стежці. А головне, вчаться любити і берегти природу рідного краю, охороняти її від винищення.

Дорогі друзі! Збережімо разом чудові квіти-першоцвіти! Із цією метою потрібно проводити просвітницьку та агітаційну роботу, розповсюджувати інформаційні листки серед молоді, дітей, жителів міста.

Станьмо на варті власного майбутнього!

Екологічний прес-центр ЦЕНТУМу

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]