Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
У Миргородській громаді реалізовуються заходи щодо легалізації зайнятості населення та заробітної плати
2021-03-01

Питання легалізації зайнятості та заробітної плати населення було і залишається надзвичайно актуальним, оскільки саме від величини страхового стажу та розміру офіційної заробітної плати, з якої сплачені внески, залежить рівень соціального та пенсійного захисту людини. Прозора заробітна плата є одним із резервів наповнення бюджету громади.

Згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» мінімальна заробітна плата у 2021 році становить з 01.01.2021 у місячному розмірі – 6000 грн. та у погодинному розмірі – 36,11 грн. Відносини в галузі оплати праці в Україні регулюються більш ніж двома десятками законодавчих і нормативно-правових актів.

Основним законодавчим актом є Конституція України, на якій базується все законодавство, у тому числі і законодавство про працю. Статтями 43-46 Конституції України визначено, що кожен громадянин має право на працю, відпочинок, соціальний захист, безпечні і здорові умови праці та заробітну плату, не нижче встановленого законодавством мінімуму.

Керівники підприємств, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З метою легалізації тіньової зайнятості населення в громаді розпорядженням міського голови від 25 січня 2021 року №14-в затверджено склад робочої групи по легалізації  заробітної плати та зайнятості населення, до якого входять  представники управління ГУ ДПС у Полтавській області, управління соціального захисту населення міської ради,   Управління Держпраці у Полтавській області, Головного управління Пенсійного  фонду України в Полтавській області, Миргородської міськрайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості, Миргородського відділу поліції ГУНП в Полтавській  області, голова об’єднаного профспілкового комітету працівників торгівлі, громадського харчування та сфери послуг та голова об’єднання роботодавців.

В поточному році робочою групою по легалізації заробітної плати та зайнятості населення громади розпочато проведення рейдів, спостережено 6 суб’єктів  господарської діяльності.

 З метою подолання неформальних трудових відносин під час проведення спостережень суб’єктів господарської діяльності проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо переваг легальної зайнятості та вимог чинного законодавства стосовно укладення роботодавцями трудових відносин з найманими працівниками.

За результатами проведеної роботи та згідно з даними Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, у добровільному порядку суб’єктами господарської діяльності легалізовано 337 робочих місць.

Значна частина роботодавців усвідомлює важливість легальної виплати заробітної плати і працює в законодавчому полі, але є випадки, коли роботодавці навмисно чи несвідомо  допускають порушення чинного законодавства.                                                                 

Посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин несуть:

  1. адміністративну відповідальність:
  • накладення штрафу від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 3 ст. 41 КУпАП);
  • повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 3 ст. 41 КУпАП, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  1. фінансову відповідно по ст. 265 КЗпП України:
  • абз. 2 ч. 2 – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження;
  • абз. 3 ч. 2 – вчинення порушення, передбаченого абзацом другим частини другої, повторно протягом двох років із дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення;
  • абз. 8 ч. 2 – вчинення дій, передбачених абзацом сьомим частини другої (недопущення до перевірки), при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому частини другої, – у шістнадцяти кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Звертаємо увагу роботодавців на необхідності дотримання чинного законодавства, а громадян – не погоджуватися на роботу без офіційного оформлення та виплату заробітної плати «в конвертах».

Тетяна Овлах,

начальник відділу праці

управління соціального захисту населення 

Миргородської міської ради

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]