Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
У Миргороді вшанували пам’ять Опанаса Сластіона
2016-09-26

24 вересня 2016 року спільнота "Школи Лохвицького земства" побувала в Миргороді, де організувала низку заходів із вшанування пам'яті Опанаса Сластіона. Шанувальники та дослідники творчості миргородського архітектора поклали квіти до його могили, відвідали музей керамічного коледжу та краєзнавчий музей.

Ініціатор проекту Ольга Герасим'юк - перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення  та команда громадських активістів розповіли присутнім про проект із врятування земських шкіл. За словами пані Ольги, на сьогодні вдалося відшукати більше 50 об'єктів архітектурного українського стилю, який започаткував Опанас Сластіон. Це унікальні споруди, які треба зберегти, відновити і вдихнути в них нове життя. Над цим працює її команда та запрошує всіх небайдужих долучитися до такої ініціативи.

Спілкуючись з учасниками Проекту міський голова Сергій Соломаха запевнив, що миргородці бережуть пам'ять про свого земляка і готові підтримати громадську акцію зі збереження національної спадщини. Опанас Сластіон – автор кількох відомих будівель на території міста, які були знищені тодішнім режимом. Тому у перспективі будуть обговорювати питання про стилізацію українського модерну в Миргороді.

Присутні на заході мали змогу також познайомитися з Оксаною Чепелик. Донька  відомого діяча Віктора Чепелика презентувала книгу, яка побачила світ  після смерті дослідника пам'яток УАМ, що були втрачені протягом 70-х pp. На основі написаних Віктором Васильовичем статей і наукових досліджень вона склала структуровану монографію та  проілюструвала її авторськими малюнками та світлинами.

На заході також було презентовано фотовиставку земських шкіл. На сьогодні активістам вдалося віднайти 51 об'єкт. Фотографії та креслення подарували краєзнавчому музею, де згодом планують облаштувати меморіальну кімнату Опанаса Сластіона, адже у фондах закладу зберігається деякі речі архітектора. Директор краєзнавчого музею Андрій Фесенко повідомив і про те, що найближчим часом почне подавати заявку на присвоєння закладу імені засновника.

Завершився захід переглядом вистави "Як Квітка чортів зустріла". Театр тіней привезла родина Оксани Олійник з села Христанівка Лохвицького району. Маленькі актори з батьками обіграли проблему руйнування столітніх будівель.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]