Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
«СНІД — катастрофа планетарного масштабу»
2016-12-01

1 грудня- Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Згадують і оплакують тих, хто вже помер або смертельно хворий, говорять про масштаби трагедії і про те, що ця чума ХХ, а тепер вже і ХХI століття загрожує існуванню людства…Це інфекційне захворювання здатне за 10 - 20 років поставити рід людський під реальну загрозу вимирання.

Далеко в минулому залишились епідемії віспи, чуми. Та переступила поріг  ХХІ століття «біла смерть» - наркоманія, яка продовжує забирати життя мільйонів. А один із найстрашніших виявів наркоманії — Синдром Набутого Імунного Дефіциту (вперше був зафіксований в США у 1983 році). Вчені відкрили ВІЛ-інфекцію та її кінцеву стадію СНІД — ще одну хворобу, з якою практично неможливо боротись. Нині вони набули характеру пандемії.

В брошурі Смирнова В., Тарасишина Л. "Коріння СНІДу" в популярній формі розповідається про віруси, імунітет та нову вірусну хворобу. Наведені стислі відомості про вірус, особливості його впливу на клітини імунної системи, шляхи розповсюдження, та засоби боротьби з цією грізною інфекцією. Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За десять місяців 2016 року в Україні за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України було зареєстровано 13 381 новий випадок ВІЛ-інфекції (з них 2 349 дітей до 14 років). Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 293 739 нових випадків… Щодня у світі інфікується близько 16 тисяч осіб і половина з них — молоді люди віком 14-25 років.  ВІЛ-інфекція — захворювання, яке ослаблює імунітет людини.

Головними чинниками розповсюдження ВІЛ серед молоді є вживання ін'єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки. Є лише три шляхи передачі ВІЛ від однієї людини іншій. Перший — це статевий. Другий — під час ін'єкцій чи переливання інфікованої ВІЛ крові. Третій шлях передачі ВІЛ — від інфікованої матері -дитині під час вагітності чи пологів і при грудному вигодовуванні. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але його вірус у організмі впливає на імунну систему так, що навіть простий нежить може привести до смерті людини. Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження, таких як спільне використання голок та шприців або практикування неубезпечених статевих контактів.

Багато людей, інфікованих вірусом імунодефіциту, не має симптомів захворювання. Отже, неможливо знати напевно що статевий партнер неінфікований. От якраз така проблема висвітлюється в книзі Світлани Талан “Помилка”. Багато років тому Вероніка пообіцяла подрузі, яка помирала, що не залишить її новонароджених малюків, Тимура і Діану. Але обіцянки не виконала...Сплинули роки. ЇЇ єдиний син, Микита, закохується в Діану, яка, як виявилось, хвора на СНІД. Таку ціну їй довелось заплатити за успішну кар'єру. У відчаї Микита стає наркоманом. Як урятувати сина? І чи можна спокутувати провину перед покинутими дітьми?

 Більше сорока мільйонів чоловіків, жінок і дітей інфіковані в даний час вірусом імунодефіциту людини, що викликає СНІД. Щодня заражається ще більш 6 тисяч чоловік і якщо не вживати термінових заходів, до кінця десятиріччя число інфікованих досягне 110 мільйонів. Вірус СНІДу дуже дрібний, набагато менший за бактерії, проте неймовірно підступний. Розмножується, тільки потрапивши в клітини білих кров’яних тілець людини – основних вартових її імунної системи і руйнує їх із середини. Наслідки цього жахливі: людина стає беззахисною перед будь-якою інфекцією.

Інкубаційний період від моменту зараження ВІЛ до перших проявів може бути як коротким – чотири-п’ять тижнів, так і дуже довгим – декілька років. Втім треба знати, що СНІД не передається через:

- потискання рук, торкання чи обійми;

- поцілунок в щоку або губи;

- використання посуду;

- постільну та натільну білизну;

- чхання та кашель;

- речі побуту;

- укуси комарів та інших комах;

- дверні ручки та спортивні снаряди. 

Ще про один твір хотілося б сьогодні розповісти. Талановита письменниця, дипломант престижного літературного конкурсу «Коронація слова», Світлана Талан розповіла драматичну історію, яка ... може статися з кожним із нас. Турботливі батьки відвернулися від своєї слухняної дочки, ніжний коханий — від своєї нареченої, престижна клініка — від кращої медсестри. У чому її провина? Льоша хотів бути з Дашею в радості та в горі, у багатстві та в бідності, але не у хворобі... Коли близька подруга видала її таємницю, коли власні батьки відсахнулись від неї, як від прокаженої,   - хто його засудить? А вони ж могли жити разом довго та щасливо чи померти в один день — загинути тоді, на зануреній у туман трасі. Того дня Даша, самовіддана медсестра, сама спливаючи кров'ю, вибралася з понівеченого в аварії «жигульонка», щоб надати допомогу тим, хто її потребував. Так вона заразилася.  Вона повинна знайти в собі сили жити далі — стільки, скільки їй відведено, заради того, хто буде з нею в горі й у радості...

Також в наший бібліотеці ви можете ознайомитися з такими брошурами:

1. Адо В. Екологія, алергія і СНІД;

2. Гирин В., ПорохницкийВ. Что мы знаем о СПИДе;

3. Ширикобоков В., Евтушенко А. СПИД;

4.Фролов А. СПИД — рана человечества;

5.Данилин Г. Поединок со СПИДом;

6. Лалаянц И. СПИД: катастрофа ХХ века.

Все, що ми розповіли сьогодні, це не для того, щоб залякати Вас, а щоб застерегти: практично всі ми - в групі ризику. Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної хвороби. Ми маємо пам'ятати: здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах - найкращі методи профілактики СНІДу.

Провідний бібліотекар Миргородської

міської публічної бібліотеки для дорослих

ім. Д.  Гурамішвілі

Гусєва А.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]