Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Що варто знати про податок на нерухомість, щоб не сплачувати штрафи?
2022-02-15

          Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – є одним із місцевих податків, що запроваджений на території Миргородської громади. Сплачувати податок повинні громадяни, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

У 2021 році нараховано податок за 2020 рік, в 2022 році податок доведеться сплатити за 2021 рік, а в окремих випадках – за останні три роки, якщо громадяни не сплачували податок за 2019 та 2020 роки.

          Пільга зі сплати податку з фізичних осіб передбачені у вигляді зменшення площі оподаткування:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

          Сума податку розраховується податковим органом і залежить від ставок, прийнятих органами місцевого самоврядування. На території Миргородської громади за 2020-2021 роки застосовуються ставки прийняті колишніми сільськими та міською радою.

         Важливо знати, що податок розраховується на надлишкову площу житлової нерухомості (квартири, будинку) яка перевищує 60 або 120 чи 180 квадратних метрів відповідно. 

         Щодо нежитлової нерухомості (магазини, офіси, склади, гаражі тощо), то податок розраховується на всю загальну площу об`єкта.

         До нежитлової нерухомості віднесено гаражі громадян, тому власники зобов'язані сплатити податок за всю площу таких будівель.

         Податок на нерухоме майно треба сплатити протягом 60-ти днів з моменту отримання власником майна повідомлення–рішення на розрахунковий рахунок, реквізити якого вказані в отриманому повідомленні–рішенні.

         Є поширеною думка, що якщо не отримувати лист від податкової, то і податок сплачувати не потрібно.

          Це не відповідає вимогам законодавства. Згідно з Податковим кодексом, якщо громадянин не отримав податкове повідомлення-рішення, то датою вручення вважається день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення. Тобто податок доведеться сплатити протягом 60 днів з дати повернення поштового відправлення до органу податкової служби. У випадку несплати, Податковим кодексом передбачено право податкових органів  на нарахування штрафних санкцій та стягнення сум заборгованості в судовому порядку.

         Згідно з інформацією Головного управління ДПС у Полтавській області заборгованість жителів громади по податку на нерухоме майно складає 2,1 млн.грн.

         Тож, для уникнення судових позовів та штрафів, необхідно терміново погасити заборгованість. Дізнатись інформацію щодо заборгованості громадяни можуть на сайті міської ради в розділі "Оголошення", в особистому кабінеті на сайті Державної податкової служби або звернувшись особисто до Центру обслуговування платників Миргородської ДПІ за адресою м. Миргород вул. Кашинського, 26А або за телефоном 52160, 52665.

        Як діяти якщо громадянин є власником майна, але податкова інспекція не надіслала податкове повідомлення-рішення?

        Це питання також врегульовано Податковим кодексом. З метою уникнення штрафних санкцій власник повинен особисто звернутись до органу ДПС для проведення звірки. За результатами звірки буде надіслано податкове повідомлення-рішення на сплату податку.

       За результатами моніторингу даних реєстру прав на нерухоме майно міською радою було виявлено більше 3 тисяч об`єктів, за які власники не сплачують податок на нерухоме майно.

        Тому, з метою забезпечення повноти наповнення місцевого бюджету зазначаємо, що якщо у власності громадян перебуває квартира (квартири), загальна площа яких перевищує 60 кв.м, житловий будинок (будинки), загальна площа яких перевищує 120 кв.м, а також, у разі володіння об’єктами нежитлової нерухомості чи земельними ділянками, але на даний час такими громадянами не отримано податкові повідомлення-рішення про сплату податку на майно, необхідно звернутися до органу податкової служби за місцем проживання (реєстрації), для проведення звірки даних.

       Дякуємо за своєчасно сплачені податки до бюджету громади.

Заступник міського голови

Наталія МОЛОЧКО

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]