Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Податкова інформує-2019
2011-01-01

ЄДИНИЙ ПОДАТОК ТА ЄСВ У 2020 РОЦІ

Ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, що зареєстровані на території м. Миргород, з 01 січня 2020 року становлять:

- для першої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму (210,20 грн) та єдиний соціальний внесок «за себе» — 1039,06 грн/міс.

- для другої групи платників єдиного податку - 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (944,60 грн) та єдиний соціальний внесок «за себе» — 1039,06 грн/міс.

Починаючи з 03.01.2020р. функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ та ЄДИНОГО ПОДАТКУ.

Повідомляємо реквізити нових рахунків для сплати ЄСВ по місту МИРГОРОД

- за найманих працівників – UA508999980000355659201001620

- ФОП за себе – UA328999980000355669204001620

Код отримувача – 43142831

Отримувач – ГУ ДПС у Полтавській області

Банк отримувача – Казначейство України (ЕАП)

Повідомляємо реквізити нових рахунків для сплати ЄДИНИЙ ПОДАТОК по місту МИРГОРОД

Рахунок - UA758999980314080699000016012

Код отримувача – 37845125

Отримувач – УК Миргородськ.р-н/м.Миргород/18050400

Банк отримувача – Казначейство України (ЕАП)

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Платники податків сплатили понад 451 мільйон гривень ЄСВ

Надходження єдиного соціального внеску від платників Миргородського управління за січень - листопад 2019 року склали 451,3 млн. гривень.

Зокрема, платниками Миргородщини сплачено 289,6 млн. грн., В.Багачанського району - 94,5 млн. грн., Шишацького району– 67,2 млн. грн..

Порівняно з аналогічним періодом попереднього року темп росту платежів перевищив 17,3 відсотка або на 66,5 млн. гривень.

Також за цей час у результаті спільної роботи органів податкової служби та державної виконавчої служби у рахунок погашення заборгованості з ЄСВ надійшло 1,4 млн. грн.

Отримати інформацію про стан заборгованості з ЄСВ можна, звернувшись до Миргородського управління ГУ ДПС у Полтавській області(м. Миргород, вул. Кашинського 26а) або онлайн – за допомогою Електронного кабінету платника.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Платники території обслуговування Миргородського управління спрямували до бюджету понад 606 мільйонів гривень ПДФО

У січні-листопаді 2019 року від платників податків надійшло до бюджетів усіх рівнів 606,2 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.

Зокрема, платниками Миргородщини сплачено 342,3 млн. грн., В.Багачанського району - 127,9 млн. грн., Шишацького району– 163 млн. грн..

Податок на доходи є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, тому громади мають бути зацікавлені в тому, щоб наймані працівники мали офіційне працевлаштування, а громадяни, які отримують доходи не від роботодавців, обов'язково їх декларували. Крім того, зростання бюджетних надходжень безпосередньо залежить від збільшення розміру заробітних плат.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Про право на податкову знижку за навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладах

Миргородське управління нагадує, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума витрат платника податку на доходи фізичних осіб – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

Норми встановлені п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України.

Згідно з п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник ПДФО має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника ПДФО за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником ПДФО на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Статтею 28 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VII «Про вищу освіту» (далі – Закон № 1556) визначено типи вищих навчальних закладів.

Інтерн – особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування і навчається з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських спеціальностей інтернатури (ст. 61 Закону № 1556).

Згідно з Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III – IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.09.1996 № 291, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.12.1996 за № 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III – IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) – спеціаліста певного фаху.

Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Враховуючи вищевикладене, суми коштів, сплачені платником ПДФО на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника ПДФО, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 166 Податкового кодексу України, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника ПДФО за звітний рік.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Хто зобов'язаний використовувати РРО у 2020 році?

РРО не будуть застосовуватися платниками єдиного податку першої групи.

До 1 жовтня 2020 РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких не перевищує 1 млн. гривень, окрім реалізації:

- технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;

- лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.

Тобто ФОП з доходом менше 1 млн. грн. на рік до 1 жовтня 2020 роки не застосовують РРО.

З 1 жовтня 2020 року правила запрацюють для так званих "груп ризику":

- реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

- реалізація технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;

- реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

- ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;

- турагенства і туроператори;

- готелі та подібні місця тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

У разі перевищення обсягу доходу 1 млн. гривень, застосування РРО стає обов'язковим і починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і триває у всіх наступних податкових періодах.

З 1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку 2-4 групи.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

 

Відповідальність за втрату або зіпсування Книги обліку доходів і витрат

Згідно з Податковим кодексом України, підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, під час впровадження своєї діяльності зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати відповідні підтверджуючі документи.

Статтею 44.5 Податкового кодексу України встановлено, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку. Підприємець зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Порушення встановлених законодавством строків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів, або їх втрата чи зіпсування, а також не ведення або ведення не належним чином, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень, нагадали фахівці Миргородського управління ГУ ДПС у Полтавській області.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Миргородським управлінням забезпечено 2703,7 млн. грн. надходжень до бюджетів всіх рівнів

Від платників Миргородського управління за 11 місяців 2019 року до бюджетів усіх рівнів надійшло 2703,7 млн. грн. податкових надходжень.

За фінансовим розподілом державний бюджет отримав понад 1882,3 млн. грн. податків і зборів. Визначальним бюджето – формуючим сегментом став податок на додану вартість, сплата якого з початку року складає 343,5 млн. гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження з податку на додану вартість збільшено на 25,5 %, що становить 69,7 млн. гривень.

Порівняно з січнем - листопадом 2018 року надходження до місцевого бюджету за 11 місяців поточного року зросли на 107,8 млн. грн. або на 15,1% і склали в 2019 році 821,4 млн. гривень.

Найбільшу частку доходів місцевого бюджету складає податок на доходи фізичних осіб. За 11 місяців 2019 року його надійшло 453,1 млн. гривень. Це перевищує минулорічний показник на 77,7 млн. грн , або на 20,7%. Серед лідерів по сплаті до місцевого бюджету також є плата за землю та єдиний податок. Так, за вказаний період платники перерахували плати за землю 147,7 млн. грн. і приріст надходжень у порівнянні з 11 місяцями минулого року складає 22,4 млн. гривень. По єдиному податку надходження 11 місяців поточного року склали 100,4 млн. грн., тим самим було забезпечено збільшення надходжень до місцевого бюджету, у порівняні з аналогічним періодом минулого роком на 8,5 млн. гривень.

Нагадуємо, що забезпечення своєчасного та в повному обсязі перерахування платежів до місцевого бюджету сприяють розвитку місцевої громади і фінансуванню поточних потреб.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

До місцевих бюджетів надійшло 22,1 мільйона гривень податку на нерухомість

За січень-листопад 2019 року власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів 22,1 мільйона гривень.

Зокрема, платниками Миргородщини сплачено 18,1 млн. грн., В.Багачанського району - 1,3 млн. грн., Шишацького району– 2,7 млн. грн..

При цьому, власники нерухомості-юридичні особи спрямували 17,4 мільйона, фізичні особи – 4,7 мільйона.

У листопаді від сплати податку на нерухомість місцеві бюджети поповнились на 2,9 мільйона гривень.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

 

Перехід на спрощену систему оподаткування

Миргородське управління звертає увагу підприємців, що хочуть обрати спрощену систему оподаткування. За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа-підприємець має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf.

Датою подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування разом із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

До уваги спрощенців, які збираються у відпустку!

Миргородське управління нагадує, що фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Щоб скористатись правом на відпустку, платникам необхідно подати до територіального органу ДПС заяву у довільній формі з інформацією про період запланованої відпустки чи терміни втрати працездатності.

Слід зазначити, що ФОП, які є платниками єдиного податку другої і третьої груп і використовують працю найманих працівників, на період відпустки не звільняються від сплати єдиного податку.

В той-же час зауважимо, звільнення ФОП - платників єдиного податку першої і другої груп (якщо вони не є пенсіонерами або особами з інвалідністю), які не використовують працю найманих осіб, від сплати єдиного внеску законодавством не передбачено.

Отже, єдиний внесок за себе такі ФОП - платники єдиного податку сплачують за всі місяці, у яких вони застосовували спрощену систему оподаткування, у тому числі і за місяць відпочинку або перебування на лікарняному.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати платежів можна як у паперовій так і в електронній формі

Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 затверджено Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка), що надається відповідно до Порядку № 733 формується за відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, або недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та іншої заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Для отримання Довідки платникові необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 733.

Заява подається платником:

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу.

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному веб - порталі ДПС за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/login, з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Вхід до приватної частини Електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

Створити та надіслати Заяву можливо у меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету шляхом вибору відповідної електронної форми документа.

Заява повинна містити, зокрема:

- обов’язкове посилання на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та

- найменування суб’єкта, до якого Довідку буде подано.

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

Довідку у паперовій формі платник отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині Електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

 

Чи потрібно подавати повідомлення за ф. № 20-ОПП, якщо відбулось перейменування назви міста або вулиці

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, зокрема, його місцезнаходження, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

У розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

У разі внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за ф. № 20-ОПП протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до цього реєстру.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Визначено розмір мінімальної заробітної плати на 2020 рік

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік” з 1 січня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати становить 4723 гривень та прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2102 гривень.

Цим Законом передбачено подальше поетапне збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме з 1 липня 2019 року - 2197 гривень, з 1 грудня 2019 року - 2270 гривні;

Крім того, Законом визначено розмір мінімальної заробітної плати при погодинній оплаті праці, а саме з 1 січня – 28,31 грн. за годину.

Виходячи з цього максимальний розмір зарплати, до якої застосовується податкова соціальна пільга, тепер дорівнює 2940 грн. (прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1.01.2020р., помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн. - пп. 169.4.1 Податкового кодексу України).

Роботодавцям важливо пам’ятати, якщо працівник виконав місячну норму робочого часу, то заробітна плата повинна бути нарахована не менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Увага! Розмір єдиного податку для фізичних осіб-підприємців у 2020 році змінено

Ставки єдиного податку встановлено статтею 293 Податкового кодексу України.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку - у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 року, тобто до 210,20 грн;

2) для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня 2020 року, тобто до 944,60 грн.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом України;

2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, що діють на території м. Миргород, з 01 січня 2020 року становлять:

- для першої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (210,20 грн) та єдиний соціальний внесок «за себе» — 1039,06 грн/міс.

- для другої групи платників єдиного податку - 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (944,60 грн) та єдиний соціальний внесок «за себе» — 1039,06 грн/міс.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом України (єдиний соціальний внесок «за себе» — 1039,06 грн/міс);

2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (єдиний соціальний внесок «за себе» — 1039,06 грн/міс).

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

 

Розрахунки з бюджетом та цільовими фондами – через єдиний рахунок

Миргородське управління інформує, що з 1 січня 2021 року в Україні впроваджується єдиний рахунок для сплати податків і зборів та єдиного внеску. Це створить максимально комфортні та зрозумілі для платників правила розрахунків з бюджетом та цільовими фондами, скоротить їх фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску. Також сплачуватимуться грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень, за винятком грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу), які сплачують державні та комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання.

Для розрахунків з бюджетом та цільовими фондами платнику податків необхідно буде подати на виконання до банку, в якому він обслуговується, лише один розрахунковий документ про перерахування на єдиний рахунок загальної суми належних до сплати платежів або окремі розрахункові документи за відповідними податками та зборами.

Детальніше про єдиний рахунок для сплати податків і зборів та єдиного внеску - на офіційному веб-порталі ДПС України за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/393936.html

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Платники податків Миргородського управління спрямували до місцевих скарбниць 740,9 мільйона гривень

З початку року до місцевих бюджетів надійшло 740,9 мільйона гривень.

Зокрема, платниками Миргородщини сплачено 424,1 млн. грн., В.Багачанського району - 129,3 млн. грн., Шишацького району– 187,5 млн. грн..

Найбільше зростання надходжень забезпечив податок на доходи фізичних осіб, якого з початку року платники перерахували 404,7 млн. гривень, що на 73,8 мільйонів гривень або на 22,3 відсотків більше, ніж торік.

Малі та середні підприємці спрямували до місцевих бюджетів 92,4 мільйона гривень єдиного податку.

У січні-жовтні бюджети громад отримали 135,2 млн. гривень плати за землю, порівняно з аналогічним періодом минулого року землекористувачі та орендарі сплатили на 21,8 мільйона більше, податку на нерухоме майно надійшло 21,8 мільйона, що на 8,3 мільйона більше,ніж в минулому році.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

У Миргородському управлінні – 556 нових платників податків

За 10 місяців у Миргородському управлінні власну справу зареєстрували 505 фізичних особи-підприємця, 51 СГД-юридичних осіб.

Як зазначила начальник Миргородського управління ГУ ДПС у Полтавській області Наталія Молочко, всього станом на 1 листопада 2019 року на обліку перебувають 5619 представників малого та середнього бізнесу, зокрема, 1926 юридичні особи та 3693 фізичні особи.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

 

Власники нерухомості перерахували до місцевих скарбниць 21,8 млн. гривень

За січень – жовтень поточного року до місцевих бюджетів від платників Миргородського управління Головного управління ДПС у Полтавській області надійшло 21,8 млн. грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це на 8,3 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зокрема, платниками Миргородщини сплачено 17,8 млн. грн., В.Багачанського району - 1,3 млн. грн., Шишацького району– 2,7 млн. грн..

79 відсотків податку на нерухоме майно сплатили юридичні особи. Вони перерахували до місцевих скарбниць 17,2 млн. грн. цього платежу. Це перевищило минулорічні надходження на 7,1 млн. гривень.

Фізичні особи спрямували до місцевих бюджетів 4,6 млн. грн. податку на нерухомість.

Нагадаємо, сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою/квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв.м і будинком/будинками площею більше 120 кв. метрів та об’єкта нежитлової нерухомості.

 Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

З 1 січня 2020 року змінюється форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Миргородське управління звертає увагу на наступне.

ДПС України на головній сторінці офіційного веб - порталу за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/394003.html повідомила, що з 01 січня 2020 року платники податків подаватимуть декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Відповідні зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Нова форма податкової декларації від діючої відрізняється деякими особливостями, а саме:

  •  доповнено рядок 8 декларації «категорія платника» новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;
  •  розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;
  • в декларації у розділі ІІ «доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» додатково виокремлено доходи «нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно-правового характеру» та «дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі, які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця».

 Нагадуємо, що з 01.01.2019 сплата податку на доходи фізичних осіб з доходів від надання в оренду земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі, здійснюється відповідно до Податкового кодексу України та Бюджетного кодексу України за місцезнаходженням таких земельних ділянок (часток, паїв), у зв’язку із чим в новій формі декларації передбачені деякі зміни у порядку розрахунку податкових зобов’язань з ПДФО.

 У той же час акцентуємо увагу, що податкові зобов’язання по військовому збору з доходів, отриманих від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду земельних ділянок, земельних часток (паїв) відповідно до вимог Податкового кодексу України визначаються в податковій декларації. При цьому сплата таких зобов’язань з військового збору здійснюється за податковою адресою.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

Списали необоротні активи? Не забудьте нарахувати ПДВ

Миргородське управління нагадує, що правила коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ визначено статтею 192 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 розділу V Податкового кодексу України якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Враховуючи викладене, у разі, якщо придбані (після 01.07.2015 р.) з ПДВ товари та необоротні активи, призначалися для використання або почали використовуватися, зокрема в операціях звільнених від оподаткування ПДВ згідно з п.п. 197.1.5 п. 197.1 ст. 197 розділу V Податкового кодексу України, то платник зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ та скласти зведену податкову накладну відповідно до підпункту "б" п. 198.5 ст. 198 розділу V Податкового кодексу України.

Якщо у подальшому такі товари та необоротні активи не були використані в операціях звільнених від оподаткування ПДВ та списуються з балансу у зв'язку із закінченням строку використання або з їх нестачею, то платник одночасно зобов'язаний:

- відкоригувати попередньо нараховані податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до підпункту "б" п. 198.5 ст. 198 розділу V Податкового кодексу України, шляхом складання розрахунку коригування до зведеної податкової накладної та відповідно обнулення показників такої накладної;

- нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до підпункту "г" п. 198.5 ст. 198 розділу V Податкового кодексу України та скласти нову зведену податкову накладну.

Миргородське управління ГУ ДПС у Полтавській області

 

 

До місцевих бюджетів надійшло понад 740 мільйонів гривень податків і зборів

За січень-жовтень 2019 року місцеві бюджети поповнились на 740,9 мільйонів гривень, що на 108,2 мільйони більше аналогічного періоду минулого року.

Зокрема, платниками Миргородщини сплачено 424,1 млн. грн., В.Багачанського району  - 129,3 млн. грн., Шишацького району– 187,5 млн. грн..

Найбільшу частку надходжень у бюджетах громад забезпечив податок на доходи фізичних осіб – 404,7 мільйона гривень, що перевищило минулорічний показник на 73,8 мільйонів гривень.

За десять місяців підприємці сплатили 92,3мільйона гривень єдиного податку, що на 9,9 мільйонів гривень більше, ніж торік.

Власники та землекористувачі спрямували 135,2 мільйона гривень плати за землю, що на 21,7 мільйона більше відповідного періоду 2018 року.

Миргородське управління ГУ Д<

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]