Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Платні послуги в медичній галузі - розкіш чи необхідність?
2015-03-24

Медична галузь - надзвичайно об'ємна і дороговартісна у фінансуванні, особливо в організації інструментального і лабораторного обстеження. На сьогодні всі обізнані з різних інформаційних джерел, що галузь потребує негайного реформування в підходах надання медичної допомоги, в тому числі, і фінансування.

Так, згідно з Конституцією України, статті №49 « Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно». Миргородській центральній районній лікарні на 2015 рік бюджетні асигнування виділені в сумі 33824867,00 гривень, що на 29 % менше від потреби.

На медикаменти та перев'язувальний матеріал заплановано по бюджету 345000,00 грн., тобто це на необхідні першочергові препарати: наркозні препарати, перев'язувальний матеріал, кисень, деззасоби, вакцини, реактиви патанатомії.

Зі стрімким ростом цін ця сума не може забезпечити в повній мірі потреби центральної районної лікарні на надання медичної допомоги. Медична допомога надається армією медичних працівників, в тому числі і медиками Миргородщини безкоштовно: невідкладна, консультативна, планова під час лікування хворих.

Але надання медичних послуг на сьогодні в багатьох аспектах є платними, адже без залучення коштів населення надання всіх медичних послуг неможливо. Безапеляційним є виділена, пільгова категорія громадян,  яким на всіх рівнях медична допомога надається безкоштовно.

  • Ветерани Великої вітчизняної війни
  • Учасники бойових дій.
  • Ліквідатори аварії на ЧАЕС
  • Діти та підлітки.

Нормативно правовою базою при виділенні платних послуг є наступні документи: Постанови Кабінету Міністрів України № 1138 « Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров'я та вищих медичних закладах освіти» та розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації № 231 від 31.05.2012р. «Про затвердження тарифів на платні послуги, які надаються лікувально -профілактичними державними та комунальними закладами охорони здоров'я» на основі відповідних діючих наказів по Миргородській ЦРЛ. Профілактична направленість медичних послуг здійснюється в рамках проведення медичних оглядів (попередніх при прийнятті на роботу ) та періодичних працівникам підприємств та установ згідно з вимогами Медичні огляди проводяться згідно договорів керівників підприємств та установ міста з адміністрацією ЦРЛ. Об'єм обстежень при проведенні медичних оглядів здійснюється на вимогу нормативно правової бази: Наказ МОЗ № 246 від 21.05.2007 р. «Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій» та наказ МОЗ № 280 від 23.07.2002 р. «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»

Платно надаються послуги згідно вказаних юридичних документів: лікарями наркологом та психіатром, при проведенні медичних психіатричних та наркологічних оглядів з видачею медичної довідки та сертифікату;

проводиться комісія по дозвільній системі( користування зброєю) та проведення комісії по допуску до керування транспортними засобами.

У зв'язку з неможливістю (з урахуванням фінансування) забезпечити лабораторне обстеження всіх категорій громадян, окрім пільгових, адміністрація Миргородської ЦРЛ з відому Департаменту охорони здоров'я ПОДА враховуючи досвід інших лікувальних закладів області використовує в своїй роботі медичне обслуговування за договорами страхових організацій, зокрема Полтавської дирекції ПрАТ Фінансовий холдинг «Укрексімстрах». Ціни послуг, відповідно затраченої собівартості, обраховуються фахівцями Миргородської ЦРЛ ( економічний відділ) та подаються на затвердження відповідальним фахівцям страхової організації. Відвідувачі та хворі працюють із страховим агентом компанії ПрАТ Фінансовий холдинг «Укрексімстрах», власноруч здійснюють оплату, отримують квитанцію про оплату та договір страхування.

Нагадуємо, що екстрена медична допомога хворим, а також лабораторні дослідження надаються безкоштовно.

Зауважуємо, що операції штучного переривання вагітності в амбулаторних умовах та стаціонарі, обстеження лабораторні, діагностичні, консультативні на вимогу відвідувачів здійснюються на платній основі. Цей механізм дає можливість не допустити збій через недостатнє фінансування для надання планової медичної допомоги на закупівлю рентгенологічної плівки, ЕКГ обстеження, лабораторних діагностикумів та систем. Ви завжди можете отримати вичерпну інформацію під час Вашого лікування , щодо наданих платних послуг в адміністрації ЦРЛ, завідуючих відділеннями, працівників економічно - бухгалтерського відділу ЦРЛ. В умовах ринкових відносин не заперечується оформлення оренди приміщень лікувальних закладів (наприклад поліклініки) для здійснення прийому хворих на основі наявної Ліцензії на медичну практику лікарями в т.ч. і ЦРЛ після відпрацювання робочого часу на основній посаді. Маємо надію і щиро бажаємо, що з реформуванням галузі охорони здоров'я, зміни механізмів фінансування ми зможемо збільшити кількість пацієнтів які зможуть отримати медичні послуги за рахунок бюджетних асигнувань. Здоров'я Вам, шановні миргородці!

Головний лікар Миргородської ЦРЛ Я.В. Будний , завідуюча поліклінічним відділенням для дорослих, депутат міської ради, голова комісії з питань охорони здоров'я , материнства і дитинства Мілько Н.М.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 17 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
     
Відбудеться засідання Громадської ради

19.04.2024 року о 14:30 в залі засідань міської ради відбудеться засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Миргородської міської ради.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]