Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
ОСУЧАСНЕННЯ ПЕНСІЙ: ЧОМУ ОЧІКУВАННЯ І ВЛАСНІ РОЗРАХУНКИ ДЕЯКИХ ПЕНСІОНЕРІВ НЕ ВИПРАВДАЛИСЯ
2023-03-23

         Нині на Полтавщині налічується 410,5 тис. осіб пенсійного віку, у числі яких 21,8 тис. представників силових структур. Масштабне осучаснення пенсійних виплат, яке з 1 березня 2023 року охопило Україну, торкнулося 407 тисяч мешканців регіону, або 99% пенсійного контингенту. Отже, існує лише один відсоток громадян, розмір пенсій яких поки що залишився незмінним, і частина одержувачів, які залишилися невдоволеними тим, що розмір пенсії зріс лише на 100 гривень. Саме тому до пенсійних установ нині надходить чимало звернень і запитань пенсіонерів, очікування і власні розрахунки яких не виправдалися.

         Відповідно до урядового рішення, розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 р. становить 19,7%. Однак, як завжди відбувається під час таких перерахунків, розмір підвищення розраховується індивідуально, залежно від категорії одержувачів.

        

         Цьогоріч провели індексацію для тих осіб, які зазвичай під таке підвищення не потрапляли, тому 100 гривень - це нижня межа, яку отримають усі пенсіонери, що підпадали під індексацію. Тим часом верхня межа - 1500 гривень – була встановлена для попередження зростання нерівності між розмірами пенсій.

                  

         Чому 100 гривень? У одних одержувачів пенсія переглядалася, але через об’єктивні причини залишилася на тому ж рівні, адже розрахункова пенсія нижча за прожитковий мінімум, а при індексації перераховують не всю пенсію, а саме розрахункову. Щоб фінансово підтримати таких пенсіонерів, в уряді вирішили додати їм цього разу по 100 гривень. Окрім того, всім громадянам, які стали пенсіонерами нещодавно, з 2020 по 2022 рік, виплати підвищили лише на 100 гривень.

 

         Для яких категорій пенсіонерів індексація пенсій у нинішньому році взагалі не передбачена? Таких категорій чотири, зокрема:

- працюючі пенсіонери, у яких невеликий страховий стаж, а розрахунковий розмір їхньої пенсії нижчий за 2100 гривень;

- колишні працівники прокуратури;

- громадяни, які отримують пенсії у розмірі понад максимальну можливу суму, встановлену законодавством України (нині це 20 930 грн);

- одержувачі щомісячного довічного грошового утримання (судді).

 

Яким категоріям пенсіонерів слід очікувати на осучаснення виплат пізніше? Згідно із постановою уряду, з 1 липня 2023 р. на 19,7% будуть проіндексовані пенсії  науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]