Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Органи самоорганізації населення: стан законодавчого забезпечення та перспективи його вдосконалення
2023-03-22

  Цю тему обговорили 21 березня на засіданні  Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Предметом діалогу стали питання проблематики організаційно-правового забезпечення створення та діяльності органів самоорганізації населення в Україні, їх місце і роль в системі місцевого самоврядування та подальші кроки реформування інституту територіальної самоорганізації населення з урахуванням кращих європейських демократичних практик.

  У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, представники державних органів, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, експерти, представники вітчизняних та міжнародних організацій.   Миргород представляв міський голова Сергій Соломаха.

  Під час засідання, яке проходило offline та online,  було презентовано  та обговорено положення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення», внесеного Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6319).

  Очільники громад дискутували про подальшу роботу органів самоорганізації населення, актуальність цієї складової органів місцевого самоврядування.

   У контексті обговорення Миргородський міський голова Сергій Соломаха, член правління Всеукраїнської ГО Асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України"  висловив  свою точку зору та  конкретизував успішну практику органів самоорганізації населення в громаді. Зазначив, що органи самоорганізації Миргородської міської територіальної громади представлені  вуличними і будинковими комітетами. Координує і сприяє їх діяльності сектор по роботі з органами самоорганізації, до якого входять інспектори, що працюють по місту в межах округів та по сільських населених пунктах. Обслуговування жителів за місцем проживання в межах територій колишніх сільських рад здійснюють адміністратори ЦНАПу. Міський голова звернув увагу на те, що запропоновані позиції оновлення закону про органи самоорганізації населення доволі корисні, але все ж таки містять обтяжливі норми. Так у статті 8 законопроекту залишається норма про те, що ініціювати створення ОСН можуть збори жителів за умови, якщо в них бере участь не менше половини жителів відповідної території. Це абсолютно нереальна норма. Необхідно розуміти, що проблема навіть не в кількісній  легітимності зборів, в взагалі у відсутності бажаючих безоплатно виконувати повноваження керівника органу самоорганізації . Тому достатньо буде – від кількості присутніх на зборах.  Разом  з тим, законопроект необхідно виносити в сесійну залу, а комітету працювати над змінами до Конституції щодо децентралізації  і самоврядування адмінустроєм, законами про місцеве самоврядування та про службу в органах місцевого самоврядування.

Круглий стіл відбув ся за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Міжнародного фонду «Відродження», Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

 

 

Запис засідання 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 25 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]