Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Музею Давида Гурамішвілі – 50 років
2019-05-13

Допитливий приїжджий, перебуваючи в центрі Миргорода, обов’язково зацікавиться будівлею на вул. Незалежності, фасад якої оформлений у східному стилі. Табличка при вході повідомить: ця ошатна споруда – Миргородський літературно-меморіальний музей Давида Гурамішвілі. Днями музей Давида Гурамішвілі відзначатиме ювілей – 50-річчя з дня відкриття, адже вперше його двері відчинилися для відвідувачів 12 травня 1969 р.

   В експозиції та фондах музею зосереджені матеріали про життя і творчість Давида Гурамішвілі - видатного грузинського поета 18 ст., класика грузинської літератури, автора безсмертної книги поезій «Давитіані», який прожив у Миргороді останні 32 роки свого життя і знайшов вічний спочинок на миргородській землі.  Серед експонатів - видання творів поета і книги про нього; предмети грузинського та українського побуту минулих століть; зразки зброї 18 ст., твори образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва грузинських та українських авторів, вироби миргородських майстрів, грузинські сувеніри та ін.

   Створення музею стало можливим завдяки праці ряду літераторів та науковців, серед них – поети М.Бажан та  П.Тичина, письменник П.Панч, літературознавець Д.Косарик, академік О.Барамідзе. Ініціатор створення музею, перекладач «Давитіані» Микола Бажан у березні 1969 р. в листі до одного з своїх знайомих писав: «Нічого серйозного поки свого не роблю. Турбуюся про музей Гурамішвілі…»

   Над організацією музею безпосередньо у Миргороді працював мовознавець, етнограф, фольклорист та краєзнавець Іван Гурин, який став його першим директором на громадських засадах (1968 – 1969 р.р.) Для допомоги у створенні музею Полтавським обласним відділом культури було призначено Анатолія Залашка, директора Полтавського музею І.П.Котляревського, працівника з багаторічним досвідом роботи. Організатори невтомно працювали протягом двох років: доводилося дбати і про господарчі потреби новостворюваного закладу і про збір експонатів для нього. Відкриттю музею передували численні поїздки до Києва, Тбілісі, Полтави, під час яких І.Гурин та А.Залашко відвідали низку міністерств, музеїв, постачальницьких організацій та інших установ.

   Музей Давида Гурамішвілі та пам’ятник поетові, авторами якого стали київські скульптори А.Німенко, М.Обезюк та архітектор В.Жигулін, було урочисто відкрито під час Декади грузинської літератури в Україні (10 – 20 травня 1969 р.). І нині в музеї зберігається кіноплівка з унікальними кадрами, що відтворюють події того святкового дня. На відкритті музею були присутні тисячі жителів міста і району, делегації українських та грузинських письменників, громадських діячів та представників влади. До підніжжя пам’ятника грузинському поетові лягли сотні вінків та букетів. Миргородський літературно-меморіальний музей Давида Гурамішвілі гостинно відчинив двері для перших відвідувачів.

   50 років минуло з того часу, фонди музею поповнилися новими експонатами, змінився інтер’єр – став більш сучасним і вишуканим, проте мета роботи закладу залишилася незмінною – ознайомлення відвідувачів з біографією Давида Гурамішвілі - класика грузинської літератури, поета 18 ст., автора безсмертної книги віршів «Давитіані»; популяризація його творчості, сприяння зміцненню українсько-грузинських культурно-мистецьких взаємин.

   Музей постійно підтримує зв’язки з представниками грузинської діаспори з різних міст України. Неодноразово учасниками музейних заходів були представники Полтавського регіонального об’єднання «Георгія» на чолі з діяльним та небайдужим до музейних проблем Р.Заркуа; творчі колективи грузинського культурно-освітнього центру «Іберіелі» (м. Київ), «Метехі» (м. Харків, керівник Н.Цхведадзе)  та «Імеді» (м.Запоріжжя, керівник М.Чахвашвілі), а також представники грузинських громад Харкова, Кривого Рогу, Дніпра, Запоріжжя та ін. Протягом кількох останніх років музей відвідали також гості з грузинських міст Тбілісі, Мцхета, Горі, Кутаїсі, Зугдіді, Боржомі, Бакуріані. Не залишають музей поза увагою і Посольство Грузії в Україні, зокрема Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні п. Г. Думбадзе та президент асоціації грузинів України «Іберіелі» п. Б.Шамугія.

   Сьогодні літературно-меморіальний музей Давида Гурамішвілі – справжній осередок культурно-мистецького життя курортного Миргорода. Щорічно, окрім екскурсій, у музеї проводиться близько 50 масових заходів, орієнтованих на відвідувачів різних вікових категорій: відкриття виставок, презентації книг, зустрічі з творчими людьми, майстер-класи, тематичні години, літературно-музичні та літературно-театральні вечори. У виставковій залі музею щомісяця змінюється експозиція – демонструються нові виставки творчих робіт художників та майстрів декоративно-вжиткового мистецтва Миргородщини, а також митців з різних міст України.

   Колектив закладу постійно працює над впровадженням нових форм роботи, серед яких найбільшою популярністю користуються квести, мультимедійні лекції, театралізовані екскурсії, фотографування в грузинському національному вбранні та ігрові освітні програми для школярів. Найбільш успішними виявилися проекти «Грузинська казка», «Мистецький салон», «Осінь на вулиці художників», «Поетична весна», програма «Музей для дітей», фестиваль поезії «Гурамішвілі запрошує». Надовго запам'яталися відвідувачам атмосферні вечори «Теплі історії до кави»,  «Зимовий вечір при свічах», «Вечір грузинської поезії», а юним відвідувачам – творча розвага – малювання сіллю.

   З 2005 р. при музеї працює літературне об’єднання «ДієСлово» (керівник Л.Маркова), з 2015 р.  -  клуб вишивальниць «Чарівниця» (керівник В.Коваленко), з 2018 р. – клуб «Жіночий день» (керівник К.Кузнєцова).

   Працівники закладу докладають чималих зусиль для того, щоб музей був цікавим для відвідувачів будь-якого віку, а кожен музейний захід став яскравою подією у культурно-мистецькому житті нашого міста.

   А попереду ще багато творчих планів та нових задумів. Музей завжди відкритий для творчих людей, допитливих відвідувачів та цікавих креативних ідей.

"Завітайте до музею, не пошкодуєте!" - запрошують співробітники закладу.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]