Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Його життя - мистецтво!
2021-11-24

23 листопада  заслуженому художнику України, Почесному громадянину м. Миргорода Брикульцю Віктору Михайловичу виповнилося 97 років. Того дня художник приймав вітання, сповнений жагою до життя та творчих планів. Ця неймовірна особистість є гордістю нашої громади та однією з її візитівок. Він - двічі лауреат Миргородської літературно-мистецької премії ім.Антона Шевченка, переможець загальноміського рейтингу популярності "Людина року 2008".

Віктор Михайлович неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Полтавської обласної та Миргородської ради. Його роботи занесені до Каталогу творів «Славетні імена Полтавщини».Член Національної спілки художників України з 1999 року. У 2006 році став лауреатом Всеукраїнської премії ім. Опанаса Сластьона. У 2007 р. В.М. Брикульцю присвоєно почесне звання "Заслужений художник України". Кавалер орденів «За заслуги» III ступеня (2009 р.) та II ступеня (2015 р.).Віктор Брикулець - кавалер ордена К.Фаберже III ступеню. Українська православна церква відзначила заслуги В.М.Брикульця у сфері духовного розвитку суспільства Орденом преподобного Іллі Муромця І ступеню та Орденом Козацької слави.

Віктор Михайлович Брикулець народився  у сільській родині, яка відзначалася працелюбством, добрими статками, освіченістю й інтелігентністю. Перша біда прийшла в родину у період колективізації. Батька визнали куркулем і забили до смерті, майно конфіскували, будинок спалили. Залишившись без домівки, просто неба, мати з дітьми ледве вижила в роки голодомору.  А під час війни Віктор Брикулець був вивезений фашистами на примусові роботи до Німеччини. Працював у шахтах. Кілька разів робив спроби втекти, після однієї з яких зазнав жорстокого катування, був кинутий до штрафного табору «Озендорф» та засуджений до смерті. Проте й на цей раз йому було дароване життя.

Повернувшись 1945 року на Батьківщину, Віктор Брикулець, що надзвичайно рано виявив хист до малювання, вступив до Харківського художнього училища, яке закінчив з відзнакою у 1951 році. Його учителями з фаху були Микола Сліпченко, Олена Яковенко, Лев Фітільов.

У 1951–1958 роках працював у майстернях Товариства художників України, у 1958–1967 рр. — в Художньо–промислових майстернях Художнього фонду. У 1967–1984 рр. – старший художник курорту «Миргород». Брати участь у виставках почав з 1954 року, привернув увагу до своєї творчості відомих майстрів живопису А. Сафаргаліна, П. Шишимаги, В. Мироненка, Є. Єгорова, голови Харківської Спілки художників В. Сізікова. З весни 1967 другою «малою Батьківщиною» для художника стало місто-курорт Миргород.

За більш ніж 60-річну творчу діяльність художник створив величезну кількість тематичних, жанрових полотен, психологічних портретів, ліричного настрою пейзажів і яскравих натюрмортів. Поряд із живописними в його доробку графічні, декоративно-монументальні роботи, три іконостаси, 65 ікон, написаних для церков Полтавщини. Духовною піднесеністю вражають його розписи у Свято-Михайлівській церкві с. Решетилівка, в церкві Дмитра Солунського смт. Ромодан. Майстер поповнив національну іконографію емоційно насиченими іконами «Христос умиває ноги апостолу Петру», «Святий Микола Чудотворець», «Божа Матір», «Пресвята Богородиця». Нещодавно написаний «Святий Афанасій» для Мгарського Спасо-Преображенського монастиря. В.М. Брикулець — учасник численних всесоюзних, міжнародних та всеукраїнських виставок і конкурсів. Має багато персональних виставок у Миргороді, Лубнах, Полтаві. Його роботи зберігаються в експозиціях і фондах багатьох музеїв, приватних колекціях України, Росії, Грузії, Фінляндії, Німеччини, Ізраїлю, Австралії, Канади, Швейцарії, Болгарії, США. Значне зібрання полотен знаходиться в Миргороді: у музеях, санаторно-курортних закладах, громадських установах і організаціях. Як щирий поціновувач класичної музики, Віктор Михайлович створив цілу галерею портретів композиторів і подарував Миргородській музичній школі. Із історичною достовірністю, натхненно змальовані художником величні постаті минувшини і сьогодення: Івана Мазепи, Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Данила Апостола, Богдана Хмельницького, Галшки Гулевичівни, братів Муравйових-Апостолів, Василя Капніста, Володимира Боровиковського, патріарха Мстислава, кардинала Гузара, Івана Зубковського, Івана Віцька, Анатолія Дімарова і багато інших. Віктор Михайлович Брикулець - єдиний в Україні має п`ять нагород від Меморіального фонду Карла Фаберже. Виконаний ним портрет Карла Фаберже (2006) став емблемою фірми і візитівкою Меморіального фонду.

Щиро вітаємо видатного майстра з днем народження і бажаємо втілити у життя всі творчі задуми, яких, до речі, у художника ще на довгі роки! Многії і благії літа, шановний Вікторе Михайловичу!

 За метеріалами  відділу культури Миргородської міської ради

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 18 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]