Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Іван Зубковський і сучасність
2020-11-25

25 листопада 1848 року  народився  видатний лікар, громадський діяч, засновник курорту «Миргород» Іван Андрійович Зубковський.  У цей день до його пам'ятника, що на курорті, проносять квіти та згадують славетного земляка. Найбільшим надбанням і підсумком життя лікаря стало те, що він відкрив мінеральне миргородське джерело в 1914 році і після того, 28 квітня 1917 року, було відкрито перший курортний сезон. З невеличкого приміщення, де стояло п'ять ванн, курорт Миргород  в 2013 році  було визнано кращим курортом світу.  І сьогодні послідовники засновника курорту «Миргород» Івана Андрійовича Зубковського не забувають історію та достойно продовжують розпочату ним благородну справу.

"Життя і діяльність Івана Андрійовича — то яскрава сторінка у вітчизняній історії, в історії рідного краю. Він своїм буттям осяяв дореволюційну Росію і радянські часи, зробивши свій неоціненний внесок у скарбницю лікарського, літературного і громадського життя. Як лікар І.А. Зубковський починався під час російсько-турецькоі війни 1877 — 1878 рр. на Кавказі, продовжився у Миргородському земстві і розвинувся у Ризі, Кременчуці, Катеринославі, Криму. Миргородський міський голова Іван Зубковський зробив достойний внесок у розвиток нашого міста. Постав піонером відкриття мінерального джерела та заснування курорту в Миргороді. Журналістська і літературна діяльність Зубковського — то яскрава сторінка в історії вітчизняного красного письменства. Постав і знаним громадським діячем другої половини ХІХ — першої половини ХХ ст. В усіх цих іпостасях він був на недосяжній висоті, чим і заслужив любов і повагу сучасників і нащадків. Іван Зубковський і сучасність... Ці два поняття нерозривні, вони обнялися і розірвати їх не можна аж ніяк. Діяльність І.А. Зубковського в царинах медицини, журналістики, літератури — то предмет наших досліджень, яким ми присвятили понад 100 наших публікацій на сторінках преси, в буклетах і книгах. У них ми підкреслюемо актуальність ідей І.А. Зубковського в наші дні, зокрема у функціонуванні Миргородського курорry та життєдіяльності благословенного Миргорода. Миргородське мінеральне джерело і курорт — то справжні рукотворні пам'ятники І.А. 3убковському. Але ще ж є й інші. І тут, перш за все, маються на увазі пам'ятник І.А. 3убковському, відкритий 25 листопада 1998 року на території Миргородського курорту, та музей з меморіальною кімнатою його засновника. Потім меморіальні дошки: на будинку, який належав І.А. Зубковському (відкрита 30 вересня 2005 р.), на адмінкорпусі курорту (відкрита 6 грудня 2007 р.) та в бюветі курорту (відкрита 27 листопада 2008 р.). До цього слід додати дев'ять портретів І.А.Зубковського, створених миргородськими майстрами пензля. Іван Зубковський — фігyрант цілого ряду друкованих видань: енциклопедичного довідника «Славетні миргородці» (автори Валерій та Вікторія Шаповалови), енциклопедичного довідника «І.А. Зубковський» (автори А.М. Аббасов, Р.О. Мельникова, В.А. Шаповалов, В.В. Шаповалова), перекладу нами книги А.М. Аббасова «Зубковський Іван Андрійович. Життя і творчість», двох буклетів, книги нашого авторства «Іван Андрійович Зубковський — лікар, генерал, людина». Стаття про І.А. Зубковського включена до розширеного варіанту біографічного довідника «Славетні миргородці».

Матеріали Миргородського краєзнавчого музею та народного музею курорту Миргород теж пов'язують І.А. Зубковського з сучасністю, поєднуючи його діяльність з Миргородом та курортом. Миргородська загальноосвітня школа — ІІІ ст. № 9 з честю носить ім'я Івана Андрійовича Зубковського. У ній створено його музей, успішно діє проект «Наш славний земляк — Іван Андрійович Зубковський» за напрямами: «Сторінки біографії І.А. Зубковського», «Творча спадщина нашого земляка І.А. Зубковського», «Історія заснування та розвитку курорту в м. Миргороді». На карті Миргорода є вулиця й провулок, названі іменем Зубковського. А міська рада своїм рішенням від 19 листопада 2008 року присвоїла йому звання «Почесний громадянин міста Миргорода». У 2008 році в Киеві видана книга «Ваше Превосходительство!», в якій уперше повністю опубліковані мемуари І.А. Зубковського «Дні мого життя» та деякі біографічні матеріали. Звичайно, що сказаним вище не вичерпується тема «Іван Зубковський і сучасність». Попереду нові публікації, дослідження, книги; невтомні пошуки і щасливі знахідки" – йдеться  на сторінках видання. 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]