Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Фальсифіковані пестициди та наслідки їх використання
2021-01-21

З кожним роком зростає непоправна шкода, завдана фальсифікованими засобами захисту рослин аграріям, які застосовують контрафактну продукцію. Цієї шкоди також зазнають всі споживачі кінцевої сільськогосподарської продукції, котрі стають заручниками і потенційними жертвами небезпечних пестицидів. Головне Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає про небезпеку застосування неякісних та фальсифікованих пестицидів.

Пестициди – це хімічні речовини, які покликані зберігати рослини, захищаючи їх від шкідливих організмів. Застосування пестицидів допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати та обробляти продовольчі культури на етапі росту, а також забезпечувати високу якість та лежкість (здатність до тривалого зберігання) свіжих фруктів та овочів.

На відміну від зареєстрованих препаратів, які перед тим, як потрапити на ринок, проходять всі етапи реєстраційних випробувань та досліджень, то нелегальні – залишаються поза межами перевірок на відповідність нормативним документам і тому непридатні до використання. Підробки становлять велику загрозу для фермерів, пошкоджуючи посіви та підриваючи їхню репутацію, а також наражаючи людей на небезпеку під час внесення.

Пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України повинні мати офіційну державну реєстрацію  та відповідати таким вимогам:

  •  висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;
  • безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;
  • відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

Згідно чинного законодавства фальсифіковані пестициди - продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів

Найстрашніше у фальсифікатах – невідомі, невивчені домішки, які можуть бути дуже токсичними і мати тривалу післядію, тобто пригнічувати культуру, яка буде висіватись в наступному сезоні.

Щоб уникнути придбання фальсифікованого препарату необхідно:

  • купувати пестициди  лише в спеціалізованих магазинах  по продажу засобів захисту рослин та насіння, в офіційних дистриб’юторів відомих фірм -виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів;
  •   знати, що роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;
  •   під час купівлі препаратів вимагати у продавця сертифікат якості та товарний  (касовий) чек;
  • звертати особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці:  голограма, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою;
  • знати, що інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії,  ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування;
  •  дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів».

Пам’ятайте: фальсифіковані  пестициди шкідливі для Вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв!!!

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області

С. Надтока

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]