Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
До уваги населення! Державна реєстрація потужностей є обов’язковою!
2021-01-18

З метою вдосконалення Державного реєстру потужностей операторів ринку, оцифрування його, що дозволить забезпечити обмін даними з іншими державними реєстрами та реалізувати зручну пошукову систему на порталі Держпродспоживслужби Миргородське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області (далі Управління) черговий раз надає роз’яснення наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 39 від 10.02.2016 року «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам».

Відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку харчових продуктів, який провадить діяльність що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язаний подати до територіального компетентного органу (Управління) заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Таким чином реєструвати потужність потрібно операторам ринку, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом або транспортуванням, зберіганням, продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною.

Також цей обов’язок поширюється:

- на заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерії, їдальні (в тому числі при закладах освіти) тощо);

 - на потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

- на заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження (вода питна, напої також підлягають реєстрації) всіх форм власності – магазини, лотки з реалізації;

- на операторів ринку, які провадять діяльність пов’язану з первинним виробництвом продукції (у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин);

- на операторів ринку, що займаються транспортуванням (надання послуг з перевезення харчових продуктів). Адресою потужності, яка є транспортним засобом або іншим рухомим майном, вважається місцезнаходження (місце проживання) оператора ринку, в управлінні якого перебуває така потужність.

Державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність оператора ринку харчових продуктів компетентним органом шляхом внесення відповідної інформації до реєстру на безоплатній основі. Потужностям у реєстрі присвоюється особистий реєстраційний номер.

Водночас, варто зазначити оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження до початку роботи  отримують експлуатаційний дозвіл (ч.1. ст. 23 Закону).

Наводимо покроковий порядок проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам:

1.Подання заяви до територіального органу Держпродспоживслужби за адресою потужності не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності. В заяві оператор ринку зазначає: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків, місце проживання оператора ринку, назва (опис) потужності, її адресу, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, відповідно до Господарського кодексу України (суб’єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва).

Заява засвідчується підписом оператора ринку або уповноваженої ним особи і може подаватися в електронному або паперовому вигляді.

 Подання заяви в електронному вигляді здійснюється на електронну адресу  до територіального органу   з використанням посиленого сертифіката відкритого ключа у порядку, встановленому Законом України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Законом України "Про електронний цифровий підпис".

2.Заява про державну реєстрацію потужності реєструється територіальним органом в день її надходження.

3.Державна реєстрація потужностей здійснюється протягом 15 робочих днів після отримання заяви про таку реєстрацію, про що компетентний орган повідомляє оператора ринку протягом п’яти робочих днів після проведення реєстрації.

4.Якщо державна реєстрація потужності не закінчена протягом строку, територіальний орган надає заявнику письмове обґрунтування продовження строку проведення реєстрації, який не може бути продовжений більше ніж на 15 робочих днів. Не допускається продовження строку реєстрації за наявності підстав для відмови у реєстрації потужності.

5.Повідомлення про відмову у державній реєстрації потужності із зазначенням чітких підстав такої відмови надсилається заявнику не пізніше 15 робочих днів після отримання територіальним органом заяви про державну реєстрацію потужності. Підставами для відмови у державній реєстрації потужностей є невідповідність заяви встановленій формі та/або надання неповної інформації. Відмова у реєстрації потужностей з інших підстав не дозволяється.

Водночас наголошуємо, що у звязку з проведеною в районі децентралізацією та реформою адміністративно-територіального устрою в багатьох операторів ринку відбулися зміни в назві, адресі, змінився код ЄДРПОУ та ін. В такому разі оператор ринку зобов'язаний повідомити територіальний орган компетентного органу про зміни в інформації про оператора ринку та потужність, не пізніше 10 робочих днів з дати настання таких змін. У разі припинення діяльності юридичної особи та фізичної особи - підприємця до компетентного органу подається повідомлення оператора ринку про припинення використання ним потужності.

Звертаємо увагу операторів ринку, що відповідно до статті 37 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не зроблено оператором ринку.

Відповідно до статті 65 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;

Споживачі, як і оператори ринку, мають можливість ознайомитись з інформацією про зареєстровані потужності в Державному реєстрі потужностей операторів ринку на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів за посиланням: http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Reestri/38/.

За більш детальною інформацією звертайтесь до Миргородського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: вул. Сорочинська, 164 , м. Миргород, тел.(05355)4-48-18, 4-40-56,електронна адреса  [email protected].

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 26 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]