Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
"Ботулізм - це дуже небезпечна харчова токсикоінфекція"
2017-07-10

Про це заявляють спеціалісти Міністерства охорони здоров'я. Від людини до людини не передається. При ботулізмі на організм діє не сама паличка ботулізму, а токсини, які вона виділяє. В оточенні людини вона зустрічається всюди - на землі, на предметах побуту, на руках, може бути в кишечнику здорових людей, а також тварин.

Особливість в тому, що при наявності кисню вона не може синтезувати токсини - переходить у споровую форму і чекає зручного моменту. Як тільки створюються анаеробні умови - без доступу кисню - проростає і починає виробляти найсильнішу з усіх відомих природну отрута. Токсин ботулізму в 400 тис. разів сильніший за отруту гримучої змії. Токсин не просто отрута - це біологічна зброя. Щоб заразитися ботулізмом, досить дуже малої дози: 1 мг ботулотоксину може вбити 2 млн.осіб.
                В Україні найчастіше стає причиною захворювання риба, яку після вилову довго зберігають і перевозять при плюсових температурах, а потім відправляють в'ялити. За цей час в кишечнику неживої риби і формуються саме ті анаеробні умови, при яких може вироблятися     ботулотоксин. Єдиний спосіб - термічна обробка продуктів, які гіпотетично можуть містити ботулотоксин. Адже це стосується не тільки риби, це може бути в будь-яких консервах, де створюються анаеробні умови. В'ялену рибу не можна піддати теплообробці, тому краще від неї відмовитися. Потрібно розуміти, що якість продукції цілком на совісті виробників і тих, хто її продає. У такій ситуації ми зобов'язані уважно стежити за вибором продуктів і таким чином самі себе захищати.

Нагадуємо, що в 2017 році в Україні було зареєстровано 49 випадків захворювання на ботулізм, яких 33 пов'язані з вживанням рибної продукції,  5 постраждалих померли.

При установці діагнозу ботулізм, правець або дифтерія - допомога повинна бути надана в найближчі півгодини, максимум - 2 години. Оскільки сироватка нейтралізує тільки той токсин, що циркулює в крові. А та його доза, яка потрапила в тканини, продовжує свою патогенну дію. Тому кожна хвилина зволікання - дуже небезпечна для хворого. Чим швидше надійшла допомога, тим більше шансів на одужання
           Найголовнішою у профілактиці захворювання на ботулізм є населення щодо необхідності ретельного дотримання технології та правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, приготування м’яса та риби. Особливо ця тема актуальна в літній період, коли населення традиційно проводить консервування овочів та фруктів.
  В домашніх умовах найбільш безпечним способом консервування є соління та маринування продуктів харчування з достатнім використанням солі та оцту згідно з технологією виробництва продукції. Загальним правилом для соління та маринування є їх виробництво в негерметичній тарі, що сприяє уникненню анаеробних умов, які необхідні для розвитку мікроорганізмів. Перед використанням домашні консерви слід кип’ятити не менше 30 хвилин, ця обробка руйнує токсин ботулізму і попереджує захворювання.
  В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка (кришка скляної банки) роздута чи деформована.

Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби та інші продукти у випадкових осіб. Також радимо ретельно вибирати продукти, які запаковані під вакуумом. А саме, пересвідчитись в наявності необхідних супровідних документів, звернути увагу на маркування  із зазначенням виробника,  терміни  придатності та умови зберігання.

На сьогодні державний санітарний нагляд за виробництвом та обігом харчових продуктів покладено на Держпродспоживслужбу. Тому, при найменших сумнівах щодо безпечності продукту необхідно   звертатись   до зазначеної служби в м. Миргороді за адресою: вул. Сорочинська, 164 або по телефону – 4-48-18.

Відділ споживчого ринку та підприємництва

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]