Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Обережно, хвороба Лайма!
2018-05-30

Хвороба Лайма - це інфекційне захворювання, яке передається через укус  зараженого  кліща і  вражає різні системи організму  - нервову, серцево-судинну, опорно-руховий апарат, шкіру. За даними  ДУ «Полтавський обласний центр лабораторних досліджень МОЗ України», на усіх адміністративних територіях Полтавської області є населені пункти, пов’язані з вірогідними місцями нападів кліщів

В Миргородському районі - це села Дібрівка, З. Кут, Рибальське, Білики, Черкащани, Олефірівка, Шахворостівка, Хомутець, смт. Ромодан, Комишнянянський ліс, Єрківський переїзд.

Кількість випадків хвороби Лайма із року в рік зростає.І якщо у 2010 році в Полтавській області було зареєстровано лише 9 випадків, у  2016 році - 126, то у 2017 році вже – 213. Фахівцями прогнозується  тенденція до подальшого зростання рівня захворюваності, так як в зв’язку із зміною кліматичних умов, активність кліщів розпочинається з ранньої весни і триває до осені

Так, за даними травматологічного пункту Мигородської центральної районної лікарні за 5 місяців 2018 року за медичною допомогою  з приводу нападу кліщів вже звернулося 78 осіб, за аналогічний період 2017 року зареєстровано усього 29 звернень.

До організму людини збудник хвороби Лайма потрапляє при укусі  зі слиною та фекаліями кліща. Найчастіше кліщ прикріплюється  до одягу, а потім заповзає людині  на шкіру  і присмоктується на різних ділянках тіла                            ( потилиці, шиї, в пахових ділянках, в проміжності, у ділянці пупка). Ризик зараження цією хворобою залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а до кінця 3-х діб наближається до 100%. Але не завжди зараження призводить до розвитку гострого захворювання, до 70% випадків – може відбуватись накопичення збудника без проявів хвороби. 

Через несвоєчасне звернення за медичною допомогою захворювання переходить в хронічну форму, що призводить до довготривалої непрацездатності, інвалідізації, не виключені летальні випадки.

Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на місці присмоктування кліща, мігруючої кільцеподібної еритеми, що являє собою коло червоно-рожевого кольору 5-6 см. в діаметрі. Слід відмітити, що у 30-40% хворих еритема не розвивається. Часто разом з еритемою у людини з`являються гарячка, головний біль, затвердіння м`язів шиї, м’язовий і суглобовий біль, ломота всього тіла і млявість, біль за ходом нервових закінчень, очний біль, збільшення лімфовузлів. Ці симптоми можуть передувати появі еритеми.

 

Якже запобігти хворобі Лайма? При перебуванні на природі слід одягати світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, голову слід покривати головним убором, використовувати  репеленти. Проводити само- та взаємоогляди через кожні 2 год. та при поверненні додому.

Місця для відпочинку необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів.

Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

Для видалення кліща необхідно звернутись до травмпункту або самостійно змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видалити разом з хоботком, розхитуючи кліща з одного боку в інший пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки. Після видалення місце присмоктування необхідно змастити 3% розчином йоду або спиртом.

При перших проявах хвороби (ломота всього тіла і млявість, підвищення температури тіла, головний біль, очний біль або поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми) необхідно одразу звертатись до лікаря кабінету інфекційних захворювань поліклініки або до травмпункту.

Своєчасне звернення до лікаря і своєчасно розпочате лікування збереже вас від негативних наслідків.

         Працюючи на дачі,  відпочиваючи на природі скористайтесь даними  порадами! Захищайте себе від укусів кліщів одягом, спеціальними анти - кліщовими репелентами.

Бережіть себе і своє здоров'я!

 

Лікар гігієніст – епідеміолог Миргородського 

МВПЛД ДУ «Полтавський обласний

лабораторний центр МОЗ України» Лілія Яременко

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]