Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Пробація – можливість для правопорушника змінити злочинну свідомість без ізоляції від суспільства
2020-02-09

 05 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України  «Про пробацію» , який розроблений з урахуванням європейських стандартів пробації. За законом пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Впровадження пробації в Україні - це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

Головною метою пробації є безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. Пробація – це можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Важливим аспектом для досягнення мети є довіра та підтримка новацій з боку громади, а також об’єднання можливостей органів та організацій державного і недержавного сектору.

Пробація в Україні є системою, яка починає працювати з особою на етапі судового розгляду та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням обов’язків, покладених судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єктів пробації, з метою отримання  допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожної підоблікової особи.  

Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. На обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває понад 65 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 150 тис. осіб. 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, а лише третина – до виправних установ закритого типу. Перебування на обліках органів пробації засуджених  до покарань не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, ніж відбуття засудженими покарань пов’язаних з позбавленням волі.

В планах на майбутнє - отримання пробацією  статусу служби, що дасть можливість більш ефективно здійснювати  покладені  на неї функції та  забезпечить її подальший сталий розвиток відповідно до міжнародних стандартів ООН і Ради Європи.

 

Юрій Явтушенко,

начальник Миргородського міськрайонного сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]