Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Постаті українського кіно
2019-09-12

Традиційно, у другу суботу вересня відзначається професійне свято працівників сфери кінематографу – День українського кіно, яке отримало статус офіційного державного свята у 1996 році. З цієї нагоди 11 вересня 2019 року у Миргородській міській публічній бібліотеці для дорослих імені Д. Гурамішвілі для студентів Університету III віку було проведено захід – кінолекторій «Постаті українського кіно», який провела провідний бібліограф І.А.Карач. Ірина Анатоліївна розповіла про те, який важкий шлях пройшло українське кіно від перших короткометражок до блокбастерів з багатомільйонними зборами.

Історія кінематографу в Україні офіційно почалася у 1893 році у м. Одесі, коли механік університету Йосип Тимченко, за два роки до знаменитого відкриття братів Люм’єрів, створив прототип сучасного кінознімального апарату.

Початок 20-го століття ознаменувався відкриттям найпотужніших українських кіностудій. Так, у 1917 році у Криму була створена Ялтинська кіностудія, у 1919 році засновується Одеська кіностудія, а у 1927 році відкрилась знаменита Київська кіностудія ім. Довженка. Українські художники впродовж минулого століття створили власну яскраву школу, яка збагатила світове кіно. У пам’яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка, Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Івана Миколайчука, Леоніда Осики і багатьох їх талановитих творчих послідовників. Наприкінці 1920-х років особливу роль у становленні українського кіномистецтва відіграли фільми Олександра Довженка «Звенигора», що увійшов до трилогії разом з фільмами «Арсенал» і «Земля». Різні за тематикою картини об’єднує спільна ідея невідривності людини від природи, землі, Батьківщини. Стрічка «Земля» увійшла до переліку 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно. Роботи О.Довженка забороняли і цензурували у Радянському Союзі, тим часом у Європі та Америці приймали оваціями. Майже всі його фільми пов’язані з Україною, її історією, щирими і мудрими людьми та сповнені оптимізму. Про те, що кіностудія ім. Довженка може знімати першокласне кіно, знав увесь світ. Шедеври Олександра Довженка, Дзиги Вертова, Леоніда Бикова, Івана Миколайчука увійшли в історію світового кіно і розвитку кіномистецтва. Тепер українського кіно майже немає. Дуже мало зняли повнометражних художніх фільмів за роки незалежності. Будемо надіятись, що український кінематограф відродиться і буде тішити глядачів новими шедеврами. Бо українське кіно – це літопис нашої культури, в якому сяють зірки талановитих акторів і режисерів. Це наша слава і гордість. Хочеться вірити, що талановиті сценаристи, режисери і актори залишаться нескореними та цілеспрямованими і надалі. Адже українське кіно існувало і протрималося із самих витоків і має, всупереч усьому, найміцніше коріння в світі.

Кінолекторій був дуже цікавим і пізнавальним, повідомили у Терцентрі. Студенти Університету III віку щиро дякували Ірині Анатоліївні за цікаві і змістовні заходи, які вона проводить для підопічних Територіального центру.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]