Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Інклюзивна освіта в Миргороді
2017-04-07

Враховуючи сучасні тенденції, та те, що наша держава взяла курс на євроінтеграцію, питанню адаптації людей з обмеженими можливостями останнім часом приділяється значна увага. Освітня політика на сучасному етапі вивчає питання забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими потребами та створенню комфортних умов для їх навчання. У залі засідань міської ради за участю керівників освітніх закладів, представників батьківських комітетів, депутатів міської ради Сергія Горобця та Сергія Яковлєва відбулася розширена нарада з питання провадження інклюзивної освіти у навчальних закладах міста.

Керуюча справами виконавчого комітету Антоніна Нікітченко зазначила, що це питання не виникло спонтанно, це - вимога сьогодення, адже збільшується кількість дітей з особливим потребами. Першого вересня такі діти прийдуть в колективи, - говорить Антоніна Борисівна, і додає: батьки мають право віддати дитину до будь-якого освітнього закладу. Тому наразі треба знайти моральні і матеріальні ресурси для того, щоб усі діти, незважаючи на різне культурне й соціальне походження та різні рівні навчальних можливостей, мали однакові умови навчанні в усіх закладах Миргорода.

У Миргороді з дітьми, що мають з особливі потреби, працюють у Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів та у двох школах міста. За словами директора Центру реабілітації дітей-інвалідів  Валентини Сіваченко, щорічно збільшується кількість дітей, які мають фізичні та розумові відхилення. Їх не можна ізолювати, вони повинні розвиватися у соціумі, разом зі звичайними дітьми. І завдання освітян - вивчити досвід роботи інклюзивних шкіл та максимально використовувати новітні методи і принципи у вихованні та навчанні дітей. Валентина Михайлівна  також навела приклади роботи українських інклюзивних шкіл та розповіла про сучасні методики, які вони використовують в Центрі.

Натомість педагоги говорять про неврегульованість законодавства щодо інклюзивної освіти. На державному рівні чимало зроблено, включаючи і надбавку педагогам, які працюють з такими дітьми, але ще багато треба зробити для створення комфортних умов для виховання і розвитку підростаючого покоління.

Незважаючи на прогресивні методи залишилася низка проблеми вітчизняної системи освіти, що заважають інтеграції дітей з особливими потребами до загального освітнього процесу. Основна з них, за словами вчителів, недостатнє матеріально-технічне і кадрове забезпечення та недостатня психологічна готовність учнів до спільного навчання із особами з інвалідністю. Має місце і негативне ставлення батьків до того, що їх здорові діти мають навчатися з неповносправними дітьми, вважаючи, що таким чином, орієнтація на дітей з вадами затримує розвиток навчання інших дітей. Ці стереотипи треба руйнувати і перелаштовувати свідомість на європейські цінності,- кажуть педагоги. Освітяни хочуть працювати з дітьми з особливими освітніми потребами. Їм дуже цікава ця проблема, і вони з великим інтересом підходять до питання навчання цих дітей. Але їм бракує спеціальних знань для того, щоб надавати якісні послуги при навчанні дітей з особливими потребами, не вистачає нормативно-правової бази.  

Підсумком наради стане звернення освітян Миргорода до Обласного управління Департаменту освіти, Інституту післядипломної освіти  педагогічних працівників та координатора проекту інклюзивної освіти в України, Марини Порошенко щодо врегулювання  на законодавчому рівні  впровадження   інклюзивної освіти  в Україні.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]