Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Залучення працівників до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні
2020-06-03

Відповідно до частини першої ст. 71 Кодексу законів про працю (далі КЗпП), робота у вихідні дні забороняється. Така заборона поширюється на залучення працівника до роботи не в загальний вихідний день — неділю, а у вихідний день конкретного працівника та у святкові і неробочі  дні, перелік яких встановлено ст. 73 КЗпП. Залучення працівників до роботи у вихідні дні та святкові і неробочі дні (ч. 3 ст. 73) допускається у випадках та в порядку, передбачених ст. 71 КЗпП.

Згідно зі ст. 72 КЗпП та ч. 3 ст. 107 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися,  за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Залучення працівників до роботи у вихідні дні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу. Тобто, для видання наказу про роботу у вихідний день необхідна: фактична підстава, передбачена частиною другою ст. 71 КЗпП; дозвіл виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації; згода сторін на спосіб компенсації роботи у вихідний день.

У наказі про роботу у вихідний день обов’язково зазначається: підстава залучення працівників до роботи; прізвища, імена, по батькові і посади всіх працівників, які працюватимуть у цей день; спосіб компенсації за роботу у вихідний день кожному. Наказ доводиться до відома працівників, які залучаються до роботи у вихідний день.

Якщо сторони виберуть грошову компенсацію, оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП, яка регулює оплату роботи у святкові та неробочі дні (частина друга ст. 72 КЗпП), тобто оплачується в подвійному розмірі, залежно від умов оплати праці в такому порядку:

  • відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, робота яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;
  • працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий та неробочий день провадилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму. 

При цьому згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у святковий чи неробочий день.

Головний спеціаліст – інспектор праці    

відділу праці управління соціального

захисту населення

Олександр Острянин

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]