Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Виставка творчих робіт викладачів-художників
2015-06-08

У Миргородському краєзнавчому музеї відбулася виставка творчих робіт викладачів циклової комісії художніх дисциплін Миргородського художньо-промислового коледжу імені М.В. Гоголя Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, метою якої є збагачення культурних надбань і традицій митців полтавського краю та популяризація професійної художньої діяльності серед творчої молоді Миргородщини.

Експозицію виставки складають 65 творів 11 викладачів, серед яких: Пестич Л.О., Кириченко В.О., Кириченко Л.М., Одай В.М., Ковган В.В., Ковган С.В., Шолуха О.М., Шимко В.В., Волкова Н.В., Біленко І.В., Войцун С.М.

Роботи, представлені на виставці, вражають кількістю використання різноманітних технік виконання робіт: це і масляний, акварельний, акриловий живопис та живопис керамічними фарбами; офорт, графіка з використанням олівця, туші, акварелі, гуаші та витинальна графіка; стилізація; холодний батик; український декоративний розпис; вишивка хрестом та гобеленовим швом; кераміка та порцеляна; тонований гіпс.

Від технік виконання до змісту та стилю робіт, теми та стилістика картин розкривають широкий кругозір та власне світосприймання мистців - викладачів коледжу.

Насамперед, це стосується портретного живопису. На виставці представлені портрети різного характеру: портрети, в яких автор прагнув до "правдоподібності", що говорить про великий професіоналізм майстра Пестича Л.О ("Ранок…", "Портрет студентки"); відображення пізнання людських переживань, тонкий психологізм особливо збільшує естетичну цінність портретів Кириченка В.О. ("Антракт", "Полювання. Чергова жертва"); портрет у пам'ять та вшанування колишнього викладача (тоді ще Миргородської художньої школи) І. Падалки знайшов своє відображення в роботі Шолухи О.М. "120 років від Дня народження І. Падалки" (тонований гіпс). Подібні роботи із вшануванням пам'яті про творчість художників знайшли себе у творчості Л. Пестича із зображенням портрета Т.Г. Шевченка (Ваза "Україна святкує ювілей"), Войцуна С.М. ("Творчість Альфонса Мухи").

Але чи могли б ми називатися великим словом "Художник", якби вшановували лише померлих і забували про живих. Адже майже кожен із наступного молодшого покоління викладачів є учнем старших наставників, тепер уже колег, а в минулому - своїх учителів. Прихильність до творчості викладача Л. Пестича, який випускає із під свого крила понад 40 років студентів-художників на мистецький шлях, серед яких є і Шолуха О.М., відображено автором в офорті, що створив портрет свого вчителя і наставника ("Людина року - 2014" Л. Пестич").

Глибоким проникненням у жанр відзначаються пейзажні твори з краєвидами рідного краю та України. Художники болісно переживають останні події, пов'язані з анексією Криму, саме тому в назвах своїх робіт зазначають точне місце на півострові та використовують гасло "Крим - це Україна!". Кримські пейзажі можна споглядати в акварелях Шимко В.В. "Мис "Хамелеон". Крим. Україна", "Ранок. Коктебель. Крим. Україна", "Гора "Татарин, що спить". Крим. Україна", "Осінній шторм. ("Шайтан Дере"). Крим. Україна" та масляному живописі Шолухи О.М. "Аутка" (Ялта). Крим - це Україна".

Рідний полтавський край із замилуванням селом знаходимо в роботах Шолухи О.М. ("В. Багачка", "Стариця, с. Савинці"); із місцевим краєвидом знаходимо в роботах Шимко В.В. ("Миргородський краєвид". Літня спека 1.", "Миргородський краєвид". Літня спека 2.", "Миргородський краєвид". Літня спека 3."); Пестича Л.О. ("Теплий вечір", "Вечірня зоря"); Кириченка В.О. Пейзажі із рідним краєвидом на плитці із використанням керамічних фарб та скла створив Ковган С.В. ("Сапфіровий вечір", "Сонячний день").

Найважчим у пейзажному живописі завжди вважалося зображення погодніх явищ: грози, блискавки, дощу, сонячних променів, снігу, граду, туману тощо. Зображення подібних ефектів свідчить про майстерність художника, його вміння спостерігати й переносити на полотно природні явища. Такі картини подані авторами Ковган В.В. ("Дощик"), Пестичем Л.О. ("Золота осінь"), Шимко В.В. ("Перед дощем на річці Псел"), Ковганом С.В. ("Іній"). Також художники підтримують давню традицію відзначати зміни, що відбуваються в природі в різні пори року та в різний час доби (Ковган С.В. "Зимовий день", Кириченко В.О. "Травневий ранок"). Серед пейзажних творів є робота із етнографічним мотивом, створена в техніці вишивки "Український пейзаж" Ковган В.В.

Творчість І. Рилова знаходить своє переосмислення у пейзажній вишивці Ковган В.В. "У блакитному просторі". За мотивами творчості І. Рилова".

Поважне місце на виставці зайняв жанр натюрморту. Усіх, хто працює в жанрі натюрморту, ріднить натура, але шляхи її розкриття у кожного художника різні.

Сюжет із психологічним наповненням вибрав для свого натюрморту Кириченко В.О. ("Мушлі. Спомин про літо"). Сюжет, який спонукає до поглибленого аналізу внутрішнього життя попередників і сучасників, де натюрморт звертається до теми пізнання голландського мистецтва ХVІІ століття, вибрала для своєї вишивки Ковган В.В.

Значну частину представлених на виставці робіт займають зображення квітів. Це і не дивно, адже квіти належать до найбільш популярних і постійних тем натюрморту. Квіти - це та краса, що позитивно впливає на підсвідомість людини, саме тому вони є популярною темою художників. У той час, як життя квітів є недовговічним, їхнє зображення продовжує їм існування на полотнах художників на багато десятків років, крім того, зберігає на довгий час їх ефемерне цвітіння. Так буяє квіткове життя на полотні Волкової Н.В. "Квіти і маки". Зливаються із пейзажем або самі перетворюються на пейзаж квіти Кириченко Л.М., у техніці акрилового живопису "Волошки", "Чорнобривці", "Маки", "Півонії" (із циклу "Квіти України"); квіти на вишивках Ковган В.В. "Іриси", "Фіалки". Своєрідно розкрита квіткова тематика у техніці холодного батику в роботах Войцуна С.М. ("Квітка" (1), "Квітка" (2), "Квітка" (3)).

Квіти є головною темою для декоративного розпису Біленко І.В. ("Національні мотиви"). У декоративному розписі "Літо", "Життя" Волкової Н.В. проявляється тонкий психологізм, що повноцінно розкривається в серії "Настрій" ("Осінній настрій", "Настрій").

Квіткові мотиви дозволяють занурити в роздуми та розкрити етнографічне наповнення твору "Бабине літо" Волкової Н.В. Квіти, як і тварини, є головним матеріалом для їх інтерпретації, художнього переосмислення та стилізації у творчості Кириченко Л.М. ("Спокій", "Квочка").

Серед тематики творів знаходять своє місце твори, присвячені творчості художників і поетів. "Гоголяни!" - саме так називали випускників художньо-промислової школи в м. Миргород, і заснованої 1896 р. (зараз - коледж). Це почесне звання з гордістю і сьогодні приписують собі викладачі та студенти коледжу. Саме тому творчість Миколи Гоголя є однієї із найцікавіших тем, що виявила себе у триптиху за мотивами твору М.В. Гоголя "Вій" (графіка) у творчості Шимко В.В.

Творчість Т.Г. Шевченка є невичерпним джерелом для творчості митців у різних видах мистецтва. Диптих за мотивами твору Т.Г. Шевченка "Катерина" (витинальна графіка) споглядаємо у творчості Волкової Н.В.; декоративний таріль "Мій Шевченко" (керамічна глина, шамот, глазур) створила Одай В.М.; "Щебечуть в гаю солов'ї… Т. Шевченкові", у техніці декоративного розпису, донесено до роздумів глядача Волковою Н.В.

Історичні витоки коледжу - кераміка і порцеляна. Серед експозиції робіт представлені керамічні вироби Одай В.М. (ваза для квітів, плесканець, декоративний таріль "Слобожанське мереживо") та порцелянові вироби Біленко І.В. (декоративний таріль "Осінь", чайний набір "Музика", набір рибників "Прибой", набір для торта "Ягода", чайний набір "Сакура").

Особистості. Щирі і веселі, добрі і турботливі, "сто відсотків" творчі, часом суворі і прискіпливі, але справедливі і відповідальні викладачі Миргородського художньо-промислового коледжу імені М.В. Гоголя Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. Вони є різні за віком, за вподобаннями і смаками, але всіх їх поєднує любов до образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва і мистецтва педагогіки. Саме такими різними є й їхні твори, представлені на даній виставці.

З огляду на експоновані роботи можна сказати, що викладацький склад циклової комісії художніх дисциплін є дуже неоднорідний. Кожен є усталеною особистістю зі своїми поглядами на творчість і своїми життєвими переконаннями, що також можна було почути від самих авторів виставки. Один за одним викладачі представляли себе та свої роботи. Присутні гості та студенти груп ХК 21 та ХК 31 мали можливість детально познайомитися з вуст майстрів із їхнім творчим шляхом та філософією, закладеною у творчий доробок. Присутні почули і звертання до колег та привітання колишнього викладача коледжу, члена національної спілки художників України Мисака С.К.

Ця зустріч із викладацьким складом художників коледжу дала можливість присутнім на відкритті виставки по-іншому подивитися на експоновані твори.

Загалом, проведення відповідного заходу в м. Миргороді слід оцінювати як непересічну подію, яка не просто демонструє творчий доробок художників-викладачів та виховує своїм прикладом майбутнє покоління художників, на разі студентів та майбутніх абітурієнтів коледжу, а яка також виявляє збагачення культурних надбань і традицій митців полтавського краю та популяризацію професійної художньої діяльності серед творчої молоді Миргородщини.

Н.В.Волкова, викладач коледжу,

голова циклової комісії художніх дисциплін

ОГОЛОШЕННЯ
     
До уваги жителів Біликів та Зубівки!

Виїзний прийом громадян

     
     
Засідання постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля

10 травня 2024  року о 14.00  в залі засідань міської ради відбудеться засідання постійної  комісії Миргородської міської ради 8 скликання з питань земельних ресурсів, охорони довкілля

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 09 травня 2024 року

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]