Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Впроваджено систему управління безпечністю харчових продуктів
2019-11-27

Із 20 вересня 2019 року в Україні стали чинними та обов’язковими вимоги НАССР щодо дотримання виробничих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів і для малих потужностей, в тому числі: постачальників та перевізників харчових продуктів; закладів громадського харчування (у кафе, ресторанах, кондитерськьких, їдальнях у навчальних закладах, а також кіосках, які торгують шаурмою, продають каву тощо); харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – один із найбільш надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів, що ідентифікує, оцінює і контролює можливі небезпеки на всьому шляху виготовлення харчових продуктів, дає можливість усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

Суть системи: виявити усі критичні точки й чинники, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати.

Першими на HACCP звернули увагу експортери продуктів харчування, які почали виводити свої товари на європейські ринки. Держава відреагувала, і 1 жовтня 2012 року наказом Мінагрополітики №590 було затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». 

Через рік — до 20 вересня 2018 року — цю процедуру мали пройти підприємства, котрі провадили діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції). По суті — готова продукція.

Перші два етапи стосуються передусім крупних підприємств. А вже з 20 вересня 2019 року система запроваджена на малих потужностях (підприємствах, які постачають продукцію споживачу з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та площею підприємства до 400 кв.м або потужностях, які не постачають продукцію з персоналом до 5 осіб).

Чи передбачена відповідальність за незапровадження системи НАССР?

Для тих, хто не встигає впровадити систему до зазначеної дати – Держпоживслужба відноситься цілком лояльно. Закон про основні принципи та вимоги до безпеки харчових продуктів і Наказ Міністерства аграрної політики №590 говорить про спрощений механізм впровадження і допускає усунення помилок при першому аудиті у оператора ринку. Щодо тих, хто не бажає впровадження системи взагалі – будуть застосовані суворі заходи.

За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф згідно з ст. 65 Закону № 2042:

на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат (у 2019 році це 125190 грн.);

на фізосіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат (62 595 грн.).

 

                               Миргородське міськрайонне управління Держпродспожислужби

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]