Із 20 вересня 2019 року в Україні стали чинними та обов’язковими вимоги НАССР щодо дотримання виробничих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів і для малих потужностей, в тому числі: постачальників та перевізників харчових продуктів; закладів громадського харчування (у кафе, ресторанах, кондитерськьких, їдальнях у навчальних закладах, а також кіосках, які торгують шаурмою, продають каву тощо); харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.
Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – один із найбільш надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів, що ідентифікує, оцінює і контролює можливі небезпеки на всьому шляху виготовлення харчових продуктів, дає можливість усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.
Суть системи: виявити усі критичні точки й чинники, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати.
Першими на HACCP звернули увагу експортери продуктів харчування, які почали виводити свої товари на європейські ринки. Держава відреагувала, і 1 жовтня 2012 року наказом Мінагрополітики №590 було затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)».
Через рік — до 20 вересня 2018 року — цю процедуру мали пройти підприємства, котрі провадили діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції). По суті — готова продукція.
Перші два етапи стосуються передусім крупних підприємств. А вже з 20 вересня 2019 року система запроваджена на малих потужностях (підприємствах, які постачають продукцію споживачу з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та площею підприємства до 400 кв.м або потужностях, які не постачають продукцію з персоналом до 5 осіб).
Чи передбачена відповідальність за незапровадження системи НАССР?
Для тих, хто не встигає впровадити систему до зазначеної дати – Держпоживслужба відноситься цілком лояльно. Закон про основні принципи та вимоги до безпеки харчових продуктів і Наказ Міністерства аграрної політики №590 говорить про спрощений механізм впровадження і допускає усунення помилок при першому аудиті у оператора ринку. Щодо тих, хто не бажає впровадження системи взагалі – будуть застосовані суворі заходи.
За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф згідно з ст. 65 Закону № 2042:
на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат (у 2019 році це 125190 грн.);
на фізосіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат (62 595 грн.).
Миргородське міськрайонне управління Держпродспожислужби