Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
ВІСПА МАВП: ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК ВБЕРЕГТИСЯ
2022-08-02

У світі почастішали випадки віспи мавп. Зокрема, на початку травня 2022 року у Великій Британії поставили перший діагноз пацієнту, який їздив до Нігерії, де, ймовірно, і підхопив вірус перед поверненням на батьківщину. 

              Наразі дане захворювання реєструється в 75 країнах, де згідно повідомлень зареєстровано більш як 16 тисяч випадків. Зареєстровано п'ять смертей.

             23 липня 2022 року Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Т.Гебреєсус оголосив спалах мавпячої віспи у світі глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

             Оголошення спалаху того чи іншого захворювання глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я вважається найвищим рівнем тривоги та готовності згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами.

             Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання, тобто захворювання, що передається людині від тварин. Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер.

             Вірус віспи мавп схожий з натуральною віспою людини - хворобою, яка була повністю викоренена в 1980 р. Хоча віспа мавп протікає набагато легше, вона може привести до фатального результату.

              Передача інфекції від людини до людини відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом при тривалому особистому контакті, що піддає найбільший ризик інфікування членів сім'ї людини з гострим випадком захворювання.

             Інкубаційний період (період часу від інфікування до появи симптомів) віспи мавп зазвичай становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня.

            Основні симптоми інфекції, це:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • болі в м'язах;
  • біль у спині;
  • тремтіння (озноб)
  • виснаження.

            Висип на шкірі, зазвичай, з’являється через 1-5 днів після появи перших симптомів. Спершу він з’являється у вигляді плям на обличчі, потім поширюється на інші частини тіла.

            Його іноді плутають з вітряною віспою. Згодом плями перетворюються в маленькі пухирці, наповнені рідиною. З часом вони утворюють струпи, які пізніше відпадають.

Лікування віспи мавп спрямоване на полегшення симптомів.

           Хвороба зазвичай легка, і більшість людей одужують за 2-4 тижні.

           Єдиним способом зменшення числа інфекцій серед людей є підвищення обізнаності щодо факторів ризику і просвіта населення щодо заходів, які можуть бути вжиті для обмеження контактів з вірусом. Для боротьби зі спалахами найважливіше значення мають заходи епіднагляду та оперативне виявлення нових випадків захворювання.

           Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати засоби захисту. В період догляду за хворими людьми або після відвідин таких людей необхідно регулярно мити руки. Хворих рекомендується ізолювати або на дому, або в лікувальному закладі.

          Мандрівники повинні уникати контактів з тваринами, що можуть бути носіями хвороби (гризуни, сумчасті тварини, примати), утримуватися від вживання м’яса диких тварин. Необхідно дотримуватись гігієнічних норм, належної безпеки харчових продуктів та питної води.

        У разі появи будь-яких симптомів захворювання під час подорожі або після повернення необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.

        Бережіть себе та виконуйте елементарні заходи безпеки!

 

Миргородське  районне управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]