Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Творчість Ліни Костенко - приклад шляхетного служіння поезії
2015-04-24

Сьогодні мені хочеться розповісти про українську поетесу, про надзвичайну особистість, яка досконало  володіє талантом складати вірші, Ліну Василівну  Костенко.ЇЇ знають, люблять і обожнюють мільйони людей в Україні. 19 березня 2015 року їй  виповнилося 85 років. Ще Ліну Костенко називають  "царицею поезії в Україні". Щира і безкомпромісна, вона ніколи не продавала свого таланту, відстоювала  чесність і високу художність поетичного слова:

Не треба думати мізерно.

Безсмертя є ще де-не-де

Хтось перевіяний, як зерно,

У грунт поезії впаде.

Митцю не треба нагород,

Його судьба нагородила.

Коли в людини є народ,

Тоді вона уже людина.

 Досить тривалий час  вірші Л.Костенко практично не потрапляли до друку. Та саме в ті роки поетеса, незважаючи ні на що, посилено працювала. Вона в цей час написала історичний роман у віршах " Маруся  Чурай", який згодом  був названий енциклопедією ХVII століття.

Її пісні - як перло многоцінне,

Як дивен скарб серед зимних марнот.

Тим паче зараз, як така розруха.

Тим паче зараз, при такій війні, -

Що помагає не вгашати духа,

Як не співцями створені пісні?

Ці слова героїні роману  " Маруся Чурай" налаштовують нас на суголосся часів XVII   і ХХІ століть.  В української поетеси світового рівня чимало регалій: за роман у віршах " Маруся Чурай" та поетичну збірку "Неповторність" вона отримала  Державну премію ім.Т.Г.Шевченка, вона почесний доктор Чернівецького національного університету-2002 року, лауреат Міжнародної літературно - мистецької премії ім.. О.Теліги, також  ії було нагороджено Почесною відзнакою Президента України і орденом князя Ярослава  Мудрого V ступеня у березні 2000 року. За  збірку " Інкрустації" присуджена  одна з найпрестижніших премій - премія Франческо Петрарки.

" Я вибрала долю собі сама, і що зі мною не станеться,-

У мене жодних  претензій нема до Долі - моєї обраниці"

Творчість Ліни Костенко - це  поезії про  святість людської душі,  про  ідеали  добра,істини, краси, про нездоланність правди і необхідність боротьби за неї.

 Ми щасливі, що поетеса живе в наш час.

 18 та 19 березня  у Миргородської міській публічній бібліотеці для дорослих ім.Д. Гурамішвілі  відбувся літературно-мистецький вечір " Хвала тому , хто людям у приполі несе слова, подібні хлібу й солі"   Це спільний творчий проект Миргородської міської бібліотеки для дорослих та  Миргородського краєзнавчого музею.   Відвідувачі цього  вечора  змогли від бібліотекарів більше дізнатися про творчість поетеси .  Серцем доторкнутися  до  волелюбної  поезії Ліни Костенко  допомогла заступник  директора з наукової роботи Миргородського краєзнавчого  музею  Людмила Олександрівна Розсоха.  На цей вечір ми запросили учасників літературного об'єднання " ДієСлово", які теж долучилися до нашого заходу.  Із великим задоволенням читали  улюблені вірші Ліни Костенко і вірші про неї Дальченко Анна, Сухина Марія, Зубко Яна, Яковлєв Сергій, Кузнєцов Сергій.   Атмосфера  в залі  була невимушеною,  теплою, щирою, тому що учасники нашого вечора подарували  гостям  велику поезію надії , мудрості - поезію  Ліни Костенко. Бо її творчість - приклад шляхетного служіння поезії.   

 

А.Г.Федченко,

завідувачка Миргородською міською публічною бібліотекою

 для дорослих 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]