В Україні, традиційно кінець літа та осінь це сезон масового збирання грибів. З початком кожного грибного сезону повідомлення фахівців Міністерства охорони здоров'я та Держпродспоживслужби про отруєння грибами стають звичними. За даними Міністерства охорони здоров'я України станом на 21 вересня 2018 року в Україні постраждало від харчових отруєнь, що викликані неїстівними дикорослими грибами 174 особи. Для 11 дорослих отруєння завершилося летально.
У Полтавській області зареєстровано 5 отруєнь грибами, в тому числі 3 дітей.
Випадки отруєнь грибами як в Україні так і у нашій місцевості спричиненні як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів ( бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони) які помилково сприймають за їстівні, та умовно-їстівних грибів - внаслідок невмілої або неправильної їх обробки.
У м. Миргороді майже всі випадки отруєння пов'язані з грибами зібраними в березовому гаю, що на території курорту. Бліда поганка та інші отруйні пластинчаті гриби сприймаються грибниками за їстівні сироїжки та печериці.
Акцентуємо свою увагу на небезпеці пластинчатих грибів, тому що фактично всі отруйні гриби відносяться до цієї групи. Пластинчаті гриби на внутрішній частині шапочки мають вертикальні пластинки, а трубчаті- губчату структуру.
Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24 годин. Перебіг отруєння грибами важкий та характеризується високим рівнем смертності, в тому числі серед дітей. Однією із основних причин смертних випадків є запізнє звернення за медичною допомогою.
Україна відноситься до країн, в яких вживання дикорослих грибів є традиційним. Але нажаль в результаті цивілізаційного розвитку населення України втратило навики збирання грибів та вміння відрізняти отруйні гриби від неотруйних.
В цивілізованому світі це протиріччя усунули шляхом забезпечення населення грибами промислового вирощування , що реалізуються в магазинах, та усвідомленням людей того факту, що збирання та споживання дикорослих грибів є величезним ризиком для їх життя.
Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами –відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. В Європі, куди ми так хочемо, за грибами ходять в супермаркет а не в ліс. Якщо Ви все ж таки відправилися до лісу і крім естетичного задоволення хочете урізноманітнити свій харчовий раціон, то обов'язково враховуйте наступне:
- ніколи не збирайте грибів які не знаєте;
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
- намагайтеся шукати і збирати губчаті (трубчаті) гриби - «білі», «бабки», «моховики», «маслюки» та інші, серед них менше отруйних грибів;
- якщо Ви зібрали гриби і принесли додому, ретельно перевірте кожний гриб перед тим, як починати готувати;
- перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви відваріть гриби декілька раз у підсоленій воді (бажано не менше трьох ) протягом 10-15 хвилин;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді не більше 24 години в емальованому посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки, окрім помилок це нічого недає;
Якщо вже трапилася біда і Ви почуваєтесь погано, чи помітили нездорові ознаки у своїх рідних, близьких:
- перш за все промийте шлунок водою з марганом і відразу ж викликайте «швидку допомогу»;
- навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчий буде перебіг отруєння.
Заступник начальника відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Миргородське міськрайонне
управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській
області М.І. Гавриленко