Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Підсумки соціально–гігієнічного моніторингу
2018-01-23

Відповідно до плану роботи на 2017 рік, Програми  державного соціально-гігієнічного моніторингу та на виконання постанови КМУ від 20.02.2006р. № 182 "Про затвердження Порядку проведення  державного соціально-гігієнічного моніторингу" фахівцями Миргородського МВПЛД ДУ Полтавський ОЛЦ МОЗ України» проведена відповідна робота, щодо  забезпечення лабораторного контролю за  факторами навколишнього середовища,  що впливають на стан здоров’я людей.

В першу чергу  було забезпечено  проведення  лабораторних досліджень за  якістю питної води. На мікробіологічні показники досліджено 639 проб води з комунального водогону міста, з них 5 не відповідало ДСАНПіНу 2.2.4 – 171 – 10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (з водорозбірної колонки по вул. Котляревського, водогінної мережі дитячої поліклініки, а також вода, відібрана з осередків  гострих кишкових інфекцій в ДДЗ №11 та №2, вул. Хітька. 8). Питома вага нестандартних по мікробіологічним показникам  проб знаходиться в межах минулорічного показника і складає 0,8%.

В 2017 році із 227 проб питної води міського водогону,  які були відібрані з артсвердловин, водорозбірних колонок та громадських будівель м. Миргорода, 201 не відповідала нормативній документації по вмісту фторидів (перевищення ГДК в 1, 4 – 2, 7 рази) та хлоридів (перевищення ГДК в 1,4 – 1,8 рази), що є характерним для природного складу води Бучакського водоносного горизонту.

Лабораторним підрозділом досліджено 39 проб води із індивідуальних шахтних колодязів, з них - 10 з понаднормовим вмістом нітратів, що складає 25, 6 %. Із загальної кількості проб 37 досліджено із  щахтних колодязів  домоволодінь, де мешкають вагітні та діти до 3 – х років,  перевищення ГДК по вмісту нітратів виявлено у 8.

Санітарно – гігієнічною лабораторією Миргородського МВПЛД, обов’язково і на безкоштовній основі, досліджується вода на вміст нітратів з індивідуальних колодязів, яку вживають вагітні, жінки, що годують грудьми, а також - діти до трьох років. 

З метою профілактики метгемоглобінемії у дітей лабораторним підрозділом розроблені спеціальні рекомендації щодо небезпеки використання такої води у харчовому раціоні даних категорій  населення. Власники  даних джерел водопостачання проінформовані листами про забруднення води нітратами, їм надіслані відповідні рекомендації. Одночасно про стан води в колодязях повідомляється органам місцевого самоврядування та до жіночої консультації.

Миргородським МВПЛД проводились лабораторні дослідження  стану річки Хорол у визначених створах. Всього досліджено 23 проби на  санітарно - хімічні показники, в 13 пробах (56%) виявлено невідповідність по забарвленості. На бактеріологічні показники  упродовж епідсезону досліджено 116 проб, не відповідали вимогам - 4 (3, 4%).

Моніторингові  лабораторні  дослідження здійснювалися в сфері  оцінки стану грунту. За санітарно – хімчними показниками  досліджено 17 проб, в тому числі 4 в зонах відпочинку,  відхилень не виявлено. За санітарно – мікробіологічними показниками досліджено 23 проби грунту та 6 проб піску на  наявність забруднення патогенною мікрофлорою. Рівень забуднення не перевищував нормативних показників. Проте,  із 32 проб грунту, досліджених на наявність яєць гельмінтів, у 6 пробах виявлено збудники гельмінтозів  - яйця токсокар та аскарид, в тому числі на території міського пляжу – 1, на території житлової забудови (дитячий майданчик) – 1. Решта – це проби грунту в санітарно – захисній зоні промисловіих підприємств на межі житлової забудови та грунт в зоні впливу місць видалення відходів.

Протягом року здійснювався моніторинг стану атмосферного повітря. Всього досліджено 172 проби атмосферного повітря, з яких 1 не відповідала нормативним показникам ( вміст аміаку перевищував гранично – допустиму концентрацію в районі нафтомістечка, вул. Сорочинська, 268).

Проведено 71 вимір шуму на території житлової забудови та в зонах рекреації, превищення ГДР (гранично допустимого рівня)  1 - біля магазину СІЛЬПО.

На території м. Миргорода виконано 684 вимірювання гамма – фону, перевищень не було.

Даний аналіз представлений з метою інформування населення та органів місцевої влади про результати спостережень за факторами навколишнього середовища, що можуть  впливати  на стан здоров’я людини.

 

Микола Олефір,

завідувач Миргородським МВПЛД

ДУ»Полтавський ОЛЦ МОЗ України»

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 03 травня 2024 року

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у травні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю міського голови та секретаря міської ради на травень 2024 року 

     
     
Виїзні прийоми у селах громади

Графік виїзних прийомів громадян спеціалістами Миргородської міської ради

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]