Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Підсумки роботи Миргородського сектору «Центр пробації» за 2022 рік
2023-01-31

Майже 8 років тому, а саме 5 лютого 2015 року, прийнято Закон України «Про пробацію», яким визначено головною мету діяльності пробації: безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Пробація України — можливості для змін! Це слоган пробації України, який містить багатогранну філософію таких можливостей — від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника, зміни підходів до реабілітації правопорушників, прав жертв правопорушення та інтересів громади — до зміни суспільства і держави у цілому.

Пробація в Україні є системою, яка починає працювати з особою на етапі судового розгляду та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням обов’язків, покладених судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єктів пробації, з метою отримання  допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожної підоблікової особи.  

Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. По обліках уповноважених органів з питань пробації  проходить 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації і лише третина – до виправних установ закритого типу. Перебування на обліках органів пробації засуджених  до покарань не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, ніж відбуття засудженими покарань пов’язаних з позбавленням волі.

Впродовж 2022 року працівниками Миргородського міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області  проводилась робота спрямована на реалізацію завдань покладених на уповноважені органи з питань пробації.

За 2022 рік по обліках Миргородського міського сектору  з питань пробації  пройшло 260 осіб ( за 2021 рік – 225) засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та притягнутих до адміністративної відповідальності,  з яких :

  • засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 8 осіб (2021 р. – 6) ;
  • засуджених до  покарання у виді громадських робіт – 19 осіб (2021 р. – 29);
  • засуджених до покарання у виді виправних робіт – 2 особи (2021 р. – 3); 
  • звільнених від відбування покарання з випробуванням та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років – 192 осіб (2021 р. – 135);
  • засуджених до штрафу – 14 осіб (2021 р. – 17);
  • притягнутих  до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт – 9 осіб (2021 р. – 24);
  • притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт – 16 осіб (2021 р. – 11);

19 осіб засуджених до покарання у виді громадських робіт, які пройшли по обліках підрозділу пробації відпрацювали 1012  годин громадських робіт. Під час відбування даного виду покарання 4 особи допустили ухилення від відбування даного виду покарання, в зв’язку з чим до правоохоронних органів направлені матеріали для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

        Із заробітку осіб, засуджених до покарання у виді виправних робіт протягом  12 місяців 2022 року утримано та перераховано в дохід держави                                12521 грн. 38 коп. ( за аналогічний період 2021 року - 21780 грн. 43 коп.).

    Впродовж 2022 року по обліках Миргородського міського сектору з питань пробації  пройшло 14 осіб засуджених до покарання у виді штрафу. Загальна сума призначеного покарання у виді штрафу складає 223250 грн. Чотирі засуджені особи сплатили штраф, на загальну суму 38700 грн.. Одному засудженому замінено несплачену суму штрафу в розмірі 2250 грн. на   покарання у виді 150 годин громадських робіт.

     Миргородським міським сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області  забезпечено  виконання 9 постанов про притягнення порушників до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт. 1 осіб допустила ухилення від відбування громадських робіт, за що невідбуту частину громадських робіт замінено на штраф. 

     За 2022 рік по обліках Миргородського міського сектору  з питань пробації пройшло 13 осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт. В рахунок погашення заборгованості по аліментах перераховано  36239 грн.84 коп.

З метою реалізації пенітенціарної пробації, як одного із видів пробації,   впродовж  2022 року  працівниками Миргородського  міського сектору пробації забезпечено вирішення питань підготовки до звільнення у пошуку місця проживання щодо 16  осіб ( за аналогічний період 2021 року – 12 осіб).

За 2022 рік до Миргородського міського сектор пробації на виконання надійшло 28 ухвал суду щодо складання досудової доповіді відносно обвинувачених осіб (за 2021 рік -26 ухвал), в тому числі щодо 6 неповнолітніх (в 2021році – 1), підготовлено та направлено до суду 29 досудових доповідей (одна ухвала отримана в 2021 році) , та надано до суду  висновки про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк стосовно 24 осіб ( за аналогічний період 2021 року – 16), з яких щодо 6 неповнолітніх обвинувачених ( в 2021 році – 1).

 

У цивілізованому світі волонтерство є нормою життя. В Україні значення та роль волонтерів у розвитку суспільства й реалізації державних соціальних програм також високо оцінено й закріплено на законодавчому рівні. Так, Законом України «Про пробацію» передбачено сприяння волонтерів органам пробації у здійсненні нагляду за засудженими, які відбувають покарання в громаді, та проведенні з ними соціально-виховної роботи.

Світовий досвід залучення волонтерів до роботи із засудженими налічує не роки, а століття, і підходи у співробітництві державних органів пробації з волонтерами та громадськими об’єднаннями дуже різні. 

Сьогодні майже 1000 волонтерів пробації у різних куточках України долучаються до роботи з правопорушниками, мотивують їх до позитивних змін і підтримують на шляху змін. Хтось надає професійну допомогу (юридичну, психологічну та ін.), інші власним прикладом та підтримкою допомагають подолати складний період в житті та позбутися залежностей, а ще інші – стають наставниками в житті й реальними справами допомагають знайти роботу чи вирішити матеріальні проблеми.

З метою більш ефективної соціально-виховної роботи із клієнтами пробації Миргородський міський сектор з питань пробації запрошує до  співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності. Волонтер пробації - фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі.

З метою проведення регулярного інформування волонтерів пробації про роботу з суб’єктами пробації та новації в системі пробації Державною установою «Центр пробації започатковано телеграм-канал «Волонтерство в пробації» з яким можна ознайомитися за посиланням https://t.me/Volunteeringinprobation.

Ми Вас чекаємо за адресою: м. Миргород вул. Якова Усика, 34. каб. 310, Полтавської області, 37600,

 Ел. адреса:pl23@probation.gov.ua, контактний телефон 099-95-88-386.

З більш детальною інформацією про  діяльність органів пробації Ви  можете ознайомитися в соціальних мережах https://www.facebook.com/probation.ua, на сайті Державної установи «Центр пробації» за посиланнями  www.probation.gov.ua ,  та месенджері «Телеграм»  https://t.me/probationUA.

          

 

Юрій Явтушенко,

начальник Миргородського міського сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]