В Україні традиційно кінець літа й осінь - сезон масового збирання грибів. Із початком кожного грибного сезону повідомлення фахівців Держсанепідслужби про отруєння грибами стають звичними.
На Полтавщині впродовж останнього тижня липня зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами. Потерпіло 6 осіб, із них двоє померло. В одному випадку потерпіла сім'я із смт. Котельви - 42 - річний батько і троє дітей віком від 12 до 15 років, батько та одна дитина померла, інші діти на даний час знаходяться на лікуванні в токсикологічному центрі Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" МОЗ України. Стан їх тяжкий. Під час розслідування встановлено, що батько не зміг назвати гриби, які збирали та споживали.
Інший випадок трапився у м. Пирятині: захворіла сім'я (чоловік та дружина), а причиною отруєння можуть бути гриби, схожі на опеньки чи маслята. Під час приготування гриби не відварювали. Стан потерпілих тяжкий.
Статистичні дані про отруєння дикорослими грибами у 2010-2014 р. в Україні та області свідчать про зменшення кількості захворілих (590 - у 2010 році,181 - у 2014 році) та померлих (52 - у 2010 році, 13- у 2014 році.
Аналогічна динаміка показників і в Полтавській області, але слід зазначити, що в області з минулого року зросла кількість смертельних випадків.
Аналіз зареєстрованих випадків отруєнь грибами як в Україні, так і у нашій місцевості свідчить про те, що отруєння спричинені, як правило, вживанням пластинчастих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони) та грибів, які помилково сприймають за їстівні й умовно-їстівні і невміло або неправильно їх готують до споживання
У м. Миргороді майже всі випадки отруєння пов'язані з грибами, зібраними в березовому гаю, що на території курорту. Бліда поганка та інші отруйні пластинчасті гриби сприймаються за їстівні сироїжки та печериці.
Усі гриби умовно можна поділити на 2 великих групи - пластинчасті та трубчасті. Низ капелюшки у пластинчастих грибів складається з тонких пластинок, розташованих радіально від ніжки до країв капелюшка. У губчастих грибів нижня поверхня шапки складається з тоненьких трубочок і будовою нагадує губку. Акцентую свою увагу на небезпеці пластинчастих грибів, тому що фактично всі отруйні гриби відносяться до цієї групи.
Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24 годин, перебіг хвороби важкий та характеризується високим рівнем смертності, особливо серед дітей. Однією із основних причин смертних випадків є запізніле звернення за медичною допомогою.
Міністерство охорони здоров'я України, враховуючи багаторічний досвід лікування хворих із отруєннями, розробило рекомендації для грибників
Україна відноситься до країн, в яких вживання дикорослих грибів є традиційним, але, на жаль, не всі охочі збирати гриби та споживати вміють відрізнити їстівні від отруйних, а також дотримуються правил зберігання та приготування грибів. У цивілізованому світі це протиріччя усунули шляхом забезпечення населення грибами промислового вирощування, що реалізуються в магазинах, та усвідомлення людьми того факту, що збирання, споживання дикорослих грибів є величезним ризиком для життя.
Для того, щоб уникнути отруєння грибами, потрібно відмовитися від споживання дикорослих грибів, а купувати в магазинах штучно вирощені печериці, гливи. В Європі, куди ми так хочемо, за грибами ходять до супермаркету, а не в ліс. Якщо Ви все ж таки відправилися до лісу і, крім духовного задоволення, хочете урізноманітнити свій харчовий раціон, то обов'язково враховуйте наступне:
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик- намагайтеся шукати і збирати губчасті (трубчасті) гриби - білі, бабки, моховики, маслюки та інші
- якщо Ви зібрали гриби і принесли додому, ретельно перевірте кожний гриб перед тим, як починати готувати;
- перед приготуванням страв із грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням - обтерти вологою тканиною; - не вживайте сирих грибів- перед приготуванням будь-якої страви відваріть гриби декілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) протягом 10-15 хвилин
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді не більше 24 години в емальованому посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібної ложки, бо, окрім помилок, нічого це не дає.
Якщо вже трапилася біда і Ви почуваєтеся погано чи помітили ознаки отруєння у своїх рідних, близьких,
- передусім, промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку допомогу";
- навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану, негайно зверніться до найближчої лікувальної установи
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчий буде перебіг отруєння.
Я.М.Степанько,
начальник Миргородського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Полтавській області