З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте перша парникова зелень, овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться в овочах, вирощених у «прискореному режимі».
Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, зокрема і про рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товаротранспортні накладні.
Нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть, тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не лише хімічний елемент, який додають у ґрунт, аби овочі швидше росли. Це й азот, який овочі поглинають з будь-якого ґрунту.
А от пестициди – ті хімікати, якими окроплюють овочі від шкідників. Вони набагато шкідливіші, адже нітратів може бути й норма, або овоч може їх мало вбирати в себе. А от пестициди на поверхні овочів залишаються і їх потрібно ретельно змивати.
Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок, чутливими є також особи похилого віку. Тому таким людям вживати ранні овочі слід дозовано.
З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я радимо дотримуватись простих правил:
- Не варто купувати овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторії із зазначеним рівнем нітратів в продуктах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинен бути документ, який засвідчує його безпечність. Тому вимагайте такі документи в продавців;
- Купуючи овочі, ви повинні знати, що деякі з овочів вбирають у себе нітрати більше. Серед них, зокрема, буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп. З ними треба бути особливо обережним;
- Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим молодша дитина, тим важчими будуть наслідки отруєння;
Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах?
-залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Водночас нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити;
–перед споживанням потрібно ретельно мити овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочити їх. Вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв. Аби зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi протягом години;
–очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
–нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
–перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
–приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
–нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.
Не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно–санітарний контроль, бережіть себе, своїх дітей та рідних!
Миргородське міськрайонне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області