Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Небезпечний ехінококоз!
2023-04-10

Ехінококоз – це хронічне паразитарне захворювання, за якого у печінці, легенях та інших органах утворюються кісти. Людина, як і свійські тварини (вівці, свині, корови), є проміжним господарем ехінокока, а кінцевим хазяїном є домашні або хижі тварини (собака, лисиця, вовк). 

Для цього захворювання характерний безсимптомний перебіг протягом тривалого проміжку часу, а клінічні ознаки виникають лише після того, як виникає кіста і здавлює сусідні органи. Основну роль у зараженні ехінококозом людини відіграє її близьке побутове спілкування з інвазованою собакою –яйця ехінокока можуть потрапити в організм людини при облизуванні собакою рук, обличчя хазяїна, посуду. Ураження собаки відбувається при поїданні нею вибракуваних при забої худоби органів з ехінококовими міхурами, на бійнях, забійних майданчиках, м’ясопереробних підприємствах, фермах, при подвірному забої худоби. Нерідко собаки заражаються ехінококами при поїданні трупів загиблих тварин і м’ясних конфіскатів, безвідповідально викинутих у природні балки, рови, траншеї або на поля чи в лісосмуги.

Слід обмежити собакам доступ до територій м’ясокомбінатів і боєнь, забійних майданчиків, скотомогольників. Конфіскати забою та трупи тварин потрібно направляти на утильзаводи для отримання м’ясо-кісткового борошна, аза їх відсутності –спалювати або знищувати в біотермічних ямах. У людини зараження може відбутися при вживанні м’яса, що пройшло недостатню термічну обробку, непромитих овочів тощо. Значна кількість зараження людей ехінококозом відзначається серед продавців м’яса, працівників тваринницьких ферм, шкірників, робітників боєнь, у яких бувають забруднені руки яйцями паразита внаслідок контакту з тваринами.

Людина може виявити хворобу свині чи великої рогатої худоби лише після забою, коли на легенях чи печінці знаходить пухирці, наповнені рідиною. Ці вражені органи ні в якому разі не можна згодовувати собаці. Споживання органів забитих сільськогосподарських тварин, які не перевірені ветеринарною службою, є небезпечним для здоров’я людини і домашніх тварин. Важливим елементом в системі заходів із профілактики ехінококозу є ветеринарний нагляд за домашніми тваринами та їх своєчасна дегельмінтизація. З метою особистої профілактики ехінококозу необхідно:-обмежити контакт із собаками, а також іншими тваринами, не допускати їх до їжі та посуду людини;-ретельно мити руки перед вживанням їжі;-не вживати в їжу немиті фрукти та ягоди.

Фахівці Миргородського  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини наголошують: не купуйте м’ясо та субпродукти у невстановлених місцях! Пам’ятайте, уникнути ехінококозу значно легше, ніж діагностувати та лікувати! Бережіть себе та своїх близьких!

 

 

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 03 травня 2024 року

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у травні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю міського голови та секретаря міської ради на травень 2024 року 

     
     
Виїзні прийоми у селах громади

Графік виїзних прийомів громадян спеціалістами Миргородської міської ради

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]