Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Навіщо реєструвати майно в Державному реєстрі?
2023-11-07

З 1 січня 2013 року в Україні запроваджено єдину державну інформаційну систему  що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження – Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Для чого це потрібно? 

Нормами Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Державна реєстрація покликана забезпечити охорону та захист прав та законних інтересів власників, користувачів нерухомого майна шляхом створення додаткових гарантій для них та зводить до мінімуму можливість недобросовісних осіб реєструвати на себе права, які їм не належать, а тому створює перешкоди для проведення незаконних операцій з нерухомістю та захист майна від шахрайства адже підробити правовстановлюючі документи в паперовій формі значно легше, ніж в електронній.

До 2013 року реєстрацію права власності на нерухоме майно проводили Бюро технічної інвентаризації з проставленням відповідних штампів (відміток) на самому документі, а пізніше – з  видачею витягів з реєстру прав власності на нерухоме майно.

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за умови, якщо  реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення. Отже, документи вважаються належним чином оформлені, а право власності зареєстроване відповідно до вимог законодавства, якщо документи містять штамп або відмітку БТІ про реєстрацію  або є Витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно.

Проте, реалії сьогодення вносять корективи в наше життя.

Внаслідок збройної агресії російської федерації значна кількість майна, включаючи об’єкти цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані. Після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, географія конфлікту розширилась, що спричинило зростання кількості постраждалих осіб та пошкоджених/знищених об’єктів. Постраждалі люди знаходяться у складних життєвих обставинах, позбавлені можливості нормального існування та відновлення свого способу життя. У такій ситуації, питання відшкодування завданих збитків та отримання компенсації за зруйноване/пошкоджене майно набуває особливої ваги.

Згідно законодавства отримувачем компенсації є фізична особа – громадянин України, яка подала засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія або в інший спосіб, передбачений  Порядком, заяву та є власником (співвласником) пошкодженого об’єкта, право власності якого підтверджено. Програмним забезпеченням Порталу Дія, під час подачі заяви, передбачено внесення, зокрема, реєстраційного номера об'єкта нерухомого майна  в Державному реєстрі прав.

Отже, необхідною умовою отримання компенсації за пошкоджене/знищене майно є його реєстрація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Враховуючи викладене, для забезпечення захисту своїх прав на нерухоме майно та можливості в майбутньому (за необхідності) подати заяву про отримання компенсації за пошкоджене/знищене майно, рекомендуємо мешканцям громади здійснити державну реєстрацію прав на належні їм об'єкти нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Заяви про державну реєстрацію прав можна подати  до Центру надання адміністративних послуг за адресою: м.Миргород, вул.Гоголя, 171/1, тел. (05355) 5-10-18.

З приводу отримання довідок, виготовлення технічної документації можна звертатись до комунального підприємства Миргородської міської ради "Бюро технічної інвентаризації" за адресою: м.Миргород, вул.Гоголя, 64, тел. +380957241267.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 06 травня 2024 року

     
     
Виїзний прийом громадян

7 травня відбудеться виїзний прийом громадян у населених пунктах громади: с. Малі Сорочинці, с.Довгалівка та с.Хомутець

     
     
Про розроблення Програми комплексного відновлення території громади

Розпочато розроблення Програми комплексного відновлення території Миргородської міської територіальної громади Миргородського району Полтавської області

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]