Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Європейський концерт в Миргороді
2016-07-12

У межах ІІ музичного фестивалю «В гостях у Гоголя» відбувся перший Європейський концерт лауреатів міжнародних конкурсів EMCY. 11 солістів (фортепіано, скрипка, арфа, кларнет, флейта, гітара) із України, Росії і Швеції демонстрували свою майстерність на сцені Миргородського районного будинку культури.

EMCУ (Європейський Союз Музичних Конкурсів) – це потужна некомерційна громадська організація, котра існує з 1970 р. і об’єднує близько 50-ти міжнародних музичних молодіжних конкурсів Європи. В цю організацію входять і два українських конкурси – конкурс ім. Володимира Горовіца (Київ) і конкурс ім. Володимира Крайнєва (Харків). Ідейнийнатхненник конкурсу Крайнєва – знайомий уже нам Валерій Алтухов. Він як художній керівник, з одного боку, конкурсу Крайнєва, а з іншого, – фестивалю «В гостях у Гоголя» і зміг організувати неперевершений, справжній Європейський концерт у нашому РБК. Це був парад найкращих – юних, але таких, що вже встигли сказати своє перше слово в Музиці.

Найбільше було піаністів – від маленького Романа Федюрка з Києва (лауреата конкурсів В. Горовиця і В. Крайнєва), який філігранно точно виконав мі-бемоль мажорну сонату Й. Гайдна, до майже «дорослої» юної Анастасії Гай (переможиці 12 конкурсу В. Крайнєва), яка зачарувала зал відомим вальсом Ф. Шопена.

Прекрасний інструмент достойно представила випускниця ХССМШі, а зараз студентка ІІІ курсу Московської державної консерваторії ім. П. І. Чайковського Євгенія Марченко – іменну арфу Іріс Голд італійської фірми «Salvе», яку виграла ще одна випускниця ХССМШі Вєроніка Лємєшева на рік користування. Але це користування Вєроніка подарувала рідній ХССМШі – і Іріс Голд їздить на гастролі з маленькими арфістками, яких виховує Лариса Клєвцова.

Скрипаль Іван Глібов (Гранпрі Міжнародного конкурсу «Грецька Рапсодія» 2016 року) спеціально заради цього концерту приїхав на фестиваль, організатором якого є колектив рідної школи. Він виконав І частину І концерту Н. Паганіні для скрипки з оркестром, продемонструвавши високу майстерність, яку вдосконалюватиме у Граці (Австрія).

Неочікувані можливості флейти продемонструвала лауреат численних міжнародних конкурсів Іріс Маасс, яка закінчила цього року Музичну школу ім. І. С. Баха у Відні. Віртуозність і глибина розуміння музики продемонстрували те, що має назву «висока професійна майстерність».

Іріс гостює в родині наших земляків Бадьон у своєї подруги – піаністки Валерії Бадьон. Валерія теж в цьому році закінчила школу подібну до тієї, в якій вчилася Іріс, і, також як Іріс, готується до вступу у вищий навчальний музичний заклад. Іріс буде вступати у Віденський університет музики та виконавського мистецтва, а Валерія – у Харківський національний університет мистецтв ім. І. П. Котляревського. Іріс зі своєю флейтою побувала у різних країнах Європи та Азії (зокрема, Китаї). Але таких великих, могутніх дерев у самому місті вона не бачила ніде! Іріс сподобався наш Хорол, бо про його чистоту свідчать численні рибки, яких видно прямо з берегу. А ще Іріс сподобались наші вареники, і вона навчилась їх ліпити.

Безмежні можливості кларнета продемонстрував лауреат численних міжнародних конкурсів, студент ІІІ курсу ХНУМ ім. І. П. Котляревського Владіслав Петрик. Владіслав виступав на сценах Чехії і Німеччини, Бельгії і Швейцарії. А у Миргороді він блискуче – вільно, артистично, іронічно – виконав «Фантазію для кларнета» Й. Відмана. Вмінню пожартувати учнів Валерія Алтухова вчити не треба. Квартет кларнетистів зіграв популярний твір Е. Гріга «У печері горного короля»! Я чула цю п`єсу у виконанні Московського квартету кларнетів: хороша, академічна, професійна гра. Але харківський квартет грав так «свіжо» і неочікувано, з таким гумором і завзятістю, що невільно прийшла думка про їх наближення до ідеалу.

Це був концерт високого дуже високого рівня, на якому грали лауреати численних міжнародних конкурсів. А чи приймали участь у такому концерті миргородці? Звичайно ж приймали! До участі в концерті був запрошений Гран-Прі конкурсу «Народні інструменти», що проводився в межах Міжнародного фестивалю «В гостях у Гоголя», випускник Миргородської музичної школи ім. А. П. Коломійця, а нині студент Київського вищого музичного училища ім. Р. П. Гліера ‑ Єгор Воронцов. Але сталося несподіване! Напередодні Єгор, граючи у футбол, пошкодив руку. Якщо читач подумав, що виступ миргородського гитариста на Європейському концерті не відбувся, то він помиляється! Ні, звичайно ж пошкоджену та взяту у гіпс руку за 1 день не вилікуєш... Але наша миргородська земля багата на таланти! Замість Єгора в концерті взяв участь інший талановитий учень нашої музичної школи – Юрій В’язінько, який на конкурсі «Народних інструментів» посів перше місце, ‑ і його виступ став достойною намистинкою у прекрасному намисті Європейського концерту.

Тетяна Казакова,

фото Анфіси Сметаніної

 

 

 

 

 

 

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]