Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Як прийняти спадщину?
2020-09-28

У зв'язку з великою кількістю звернень, відділ «Миргородське бюро правової допомоги» інформує: як прийняти спадщину спадкоємцем, який спільно проживав зі спадкодавцем, але певний час був відсутній і повернувся з тривалого відрядження після закінчення строку для прийняття спадщини?

У реаліях сьогодення багато українців їдуть на тривалий час за кордон працювати, дехто – навчатися чи у відрядження. І деякі люди стикаються з проблемою, як прийняти спадщину, якщо після повернення додому виявиться, що встановлені законодавством строки на її прийняття вже пропущені, а людина могла навіть не знати, що спадкодавець помер або банально не мати можливості повернутися додому вчасно?

Цивільним кодексом України (далі – ЦК України) передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу її відкриття

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Статтею 1270 ЦК України визначено наступні строки для прийняття спадщини:

  • загальний строк прийняття спадщини – шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.
  • якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.
  • якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

У свою чергу, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, не подав заяву про її прийняття, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Як вбачається з тексту ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02.11.2016 у справі №716/309/14-ц, суд визначив наступне.

Відповідно до положень частини 3 статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємець вважатиметься таким, що постійно проживав разом із спадкодавцем, і в тому випадку, коли за певний, навіть значний, час до настання смерті спадкодавця він відбув з місця проживання спадкодавця у довготривале відрядження, з якого повернувся після закінчення строку для прийняття спадщини. Незважаючи на те, що такий спадкоємець жодних дій для прийняття спадщини не здійснював або навіть не знав про сам факт її відкриття, він вважатиметься таким, що прийняв її в силу норми частини 3 статті 1268 ЦК України. За частиною 3 статті 1268 ЦК України тривалість спільного проживання до смерті спадкодавця для прийняття спадщини законом не визначається.

Варто також пам’ятати про те що постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» визначено: якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв’язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні  спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Якщо у Вас виникли питання виходячи зі змісту даної статті або інші, що потребують юридичної консультації, Ви маєте право звернутися до  Миргородського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Миргород, вул. Гоголя, 165, каб. №9, 10. Години праці з 09.00 до 18.00 окрім вихідних та святкових днів, контактний телефон (05355) 5 09 21. Консультації безкоштовні для всіх. Правову консультацію, також, можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Крім того, повідомляємо, що за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається виконком
22 травня 2024 року о 9.00 скликається засідання виконавчого комітету 
     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 08 травня 2024 року

     
     
До уваги жителів Єрок, Ярмаків, Слобідки!

9 травня відбудеться виїзний прийом громадян 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]