Наразі у грибників гаряча пора, адже цьогорічні погодні умови сприяли активному росту дикорослих грибів. Але, на жаль, вживання дикорослих грибів завжди пов’язане із ризиком, про що свідчить статистика отруєнь. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 5 місяців поточного року в Україні зареєстрували 19 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок чого постраждало 35 людей, з них 12 дітей, померли 1 дорослий та 2 дитини. У Полтавській області від отруєння грибами у травні постраждала 1 дитина.
Крім цього, 13 червня до Лохвицької міської лікарні з попереднім діагнозом: отруєння дикорослими грибами госпіталізований чоловік 1950 року народження. Лікарі оцінюють стан здоров’я потерпілого як середньої тяжкості.
Аби запобігти отруєнням дикорослими грибами, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації нагадує мешканцям області основні правила збирання і споживання грибів.
Пам’ятка для грибника
– Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.
– Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
– Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях. Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали – ртуть, свинець та інші.
– Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
– Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
– Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.
– Не вживайте сирих грибів.
– Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
– Не забувайте, що гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати гриби слід у день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Група ризику
Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:
– жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
– дітям до 12 років, оскільки в них ще недостатньо розвинена ферментна система;
– людям літнього віку;
– людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки. У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.
Симптоми отруєння
Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація.
Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.
Допомога при отруєнні
– При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;
– промити шлунок простою водою;
– прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);
– пити багато рідини (підсолену воду, прохолодний чай);
– не вживати алкоголь та будь-яку їжу.
Пам’ятайте
Із 2 тисяч грибів в Україні їстівними вважаються приблизно 500 грибів.
У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.
Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально.
Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях (печериці, гливи тощо).
Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та