Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Інклюзивне навчання – рівний доступ до якісної освіти
2019-02-25

Модернізація освіти в Україні, що спрямована на демократизацію та гуманізацію, зумовлює необхідність упровадження інноваційних технологій, зокрема, для навчання дітей з особливими потребами. Інклюзія є однією з основних тенденцій розвитку зазначеного типу освіти в Україні. Під час семінару завідувачів та вихователів – методистів ЗДО за темою «Інклюзивне навчання – рівний доступ до освіти», який відбувся в НВК (ДНЗ-ЗНЗ) «Гелікон», обговорювали питання законодавчого забезпечення, рівня відповідальності, права суб'єктів виховного процесу для організації інклюзивного навчання, сутності та завдань роботи ІРЦ.

З 2017 року в НВК(ДНЗ-ЗНЗ) «Гелікон» функціонує інклюзивна група, яку відвідують троє дітей з порушеннями слуху. Про те, як ці малята оволодівають основами спілкування, засвоюють нові форми поведінки, взаємодіють з однолітками,  вчаться виявляти активність, ініціативу, досягати згоди у розв’язанні проблем, приймати самостійні рішення,  розповіла  вихователь – методист закладу Парфенчик Н.І. 

Полтавська Д.А., директор НВК «Гелікон», ознайомила присутніх із нормативними документами щодо організації інклюзивних груп у ЗДО. Дар’я Анатоліївна наголосила, що інклюзивне навчання вимагає пристосування до можливостей дитини з особливими потребами: програмно – методичного забезпечення, організації індивідуального підходу до неї, надання корекційно – розвиткових та педагогічних послуг тощо.

«Діти з особливими потребами стають частиною нашого життя, вони інтегруються  в дошкільні заклади та школи, оточення, спільноти. До них ставляться, як до рівних, що заслуговують на повагу і сприйняття їх такими, як вони є. Це те право, яким усі ми користуємось як члени суспільства»,  - наголосила методист відділу освіти Гречка Л.М. За останні роки Україна зробила потужний крок у розвитку інклюзивної освіти для забезпечення можливості навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами. Адже саме такі діти потребують підтримки, допомоги та можливості отримувати освіту, перебувати  в дитячому колективі однолітків. Для підвищення якості інклюзивного навчання у 2018 році в місті створений Інклюзивно-ресурсний центр. Із специфікою організації діяльності, його завданнями ознайомила присутніх директор закладу Кириленко Я.В. ІРЦ є установою, що утворюється з метою забезпечення права дітей з ООП віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти. З метою підвищення професійної компетентності учасників семінару щодо гармонійного розвитку та виховання дітей з особливими потребами, формування ціннісного ставлення до них, був проведений інтерактивний тренінг « Цінність та унікальність кожної людини». Після виконаних ігрових вправ визначили, що кожна людина унікальна й цінна вже тому, що вона живе, що немає у світі точнісінько такої ж, як вона. Під час обговорення та підведення підсумків семінару присутні дійшли висновку, що універсального рецепта, як працювати з дітьми з особливими потребами, не існує. Кожен день ставить нові, часто неочікувані завдання перед нами, педагогами, саме тому маємо бути терплячими та винахідливими. Перше і найголовніше завдання вихователів, які працюють з таким дітьми,– це спочатку соціалізувати, а потім навчити своїх вихованців.

 

Гречка Л.М.,

методист відділу освіти

Миргородської міської ради

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]