Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Дитинство, якого не було
2021-09-29

Голова ради ветеранів Миргорода Людмила Пащенко розповідає історію про долю Парасковії Єрошенко, яка разом із рідними пройшла через пекла концтаборів. На світлині ви бачите зображення незвичайної жінки: сильної і водночас слабкої, впевненої, а інколи розгубленої, але завжди життєрадісної, лагідної, щирої. Це – Єрошенко Парасковія Тихонівна, в минуле якої ми трішки зирнем.  

Дитинство, якого не було

На початку вересня дітвора, награвшись і відпочивши за літо, знову сідає за парти і звикає до навчальних буднів. В той час інші діти пригадують, як їхнє дитинство та шкільні роки забрала Друга світова війна. Дитячі враження воєнного і повоєнного періоду занадто пекучі, щоб про них забувати…

Дитинство її покоління розпочалось з війни. Саме тоді діти залишались найбільш вразливими і найменш захищеними. Смерть на них чатувала на кожному кроці: під час бомбардувань, обстрілів, перебування у концтаборах, голоду, холоду. Дитячу психіку було зруйновано втратою найближчих людей, сценами насилля,постійною небезпекою. Через все це пройшла Парасковія Тихонівна, яка разом із батьками та братами в трьохрічному віці опинилась в концтаборі Освенцім. Родина потрапила в це фашистське пекло за підтримку партизанів. Брата повісили, а батьків спалили. І завдяки брату Володі, який пообіцяв мамі перед її смертю подбати про сестру, Паша вижила. Залишившись сиротою, прийшло нове випробування повоєнного періоду – голод, дитячий будинок, а далі – відсутність елементарного побуту, безкінечна потреба працювати. У самостійне життя дівчинка прийшла в одному платтячку та чобітках. Всі її дитячі та юнацькі роки – це стреси і боротьба за життя. Після дитячого будинку, навчання,а потім разом з подругами за комсомольською путівкою поїхала працювати на шахти Донбасу. Наскільки несумісні ці два поняття: молода дівчина, якій не виповнилось  18 років і шахта з її вугільним пилом, токсичними газами, шумом, недостатнім освітленням, постійними ризиками обвалів… І так 48 років!

У 1997 році Парасковія Тихонівна пішла на пенсію, переїхала до доньки в Миргород. Часто зустрічається з учнями, кожного року на всі свята із квітами в руках ми бачимо її біля Вічного вогню. Жінка намагається забути пережиті страхи, викреслити із своєї пам'яті ненависний німецький табірний номер. І так захотілось на мить стать Чарівником, щоб повернути маленьку Пашу у справжнє щасливе дитинство, де були б мама з татом, братиками, м'якою постіллю, іграми, солодощами.

На щастя, війни колись закінчуються. На жаль, дітям дитинство вже не повернеться.

 

Людмила Пащенко, голова ГО "Миргородська міська організація ветеранів " Звитяга"

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]