Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
30 років на захисті життєвих інтересів ветеранів Миргородщини
2017-04-28

Ветерани завжди і в усьому були попереду: чи коли піднімалися в атаку, відстоюючи свободу Вітчизни, чи коли потрібно було зайняти активну громадянську позицію у захисті прав і свобод, згуртуватись навколо спільних ідей та устремлінь.  Із точки зору історії 30 років - це невеликий відрізок часу, але з позиції діяльності ветеранської організації - цей відрізок не малий. За цей період змінювався  склад та категорії ветеранів нашої організації.  Але оскільки ми святкуємо 30-тирічний ювілей заснування організації ветеранів, хотів би коротко нагадати Вам окремі моменти її шляху, скориставшись деякими архівними документами, та поділитися думками щодо проблем і завдань, які ставить перед нами саме життя.

Повернімося до історії створення ветеранської організації. Із початку її заснування (27 березня 1987 року) переважна більшість її членів складали ветерани війни, учасники бойових дій і ветерани праці. Вона мала назву Українська республіканська організація ветеранів війни та праці, очолив її Всеволод Іванович Колоков - доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Академії Наук України, Герой Радянського Союзу. Зараз очолює Віктор Вікторович Шмаков, капітан І рангу запасу, ветеран військової служби, член національної спілки журналістів України.

Відповідно до рішення установчої конференції 28 березня 1987 року була створена Миргородська міськрайонна організація ветеранів війни та праці. А 19 листопада 1991 року на конференції була реорганізована в Миргородську міську та районну організацію ветеранів України.

У різний період нашу ветеранську організацію очолювали Василь Григорович Новіков, кавалер орденів "Вітчизняної війни", "Червоної Зірки", "Трудового Червоного Прапора" та нагороджений польським орденом "За польську вольность і люд", відважний розвідник партизанського з'єднання С.А.Ковпака. За період діяльності Василь Григорович зробив немало добрих справ: під його керівництвом створена Алея Героїв Радянського Союзу та повних кавалерів орденів Слави у Сквері Вічної Слави, обеліск воїнам-визволителям  93-ї та 373-ї Миргородських стрілецьких дивізій.

Федір Григорович Гаюн очолював Миргородський відділ освіти, а вийшовши на заслужений відпочинок, став керівником організації ветеранів до 1991 р., учасник бойових дій Другої світової війни, кавалер орденів "Вітчизняної війни" та "Червоної Зірки". У цей час проводилась велика робота з соціально-медичного захисту ветеранів та патріотична робота серед молоді.

Із 1991р до 2008 р. очолював міську організацію ветеранів України Моїсєєв Юрій Сергійович, майор у відставці, ветеран Збройних Сил держспецзв'язку, учасник бойових дій. Під його керівництвом видана "Книга пам'яті Полтавської області" про загиблих, безвісти пропалих воїнів Другої світової війни. Налагоджені зв'язки з ветеранами 93-ї та 373-ї Миргородських стрілецьких дивізій, проведена значна робота з соціального захисту ветеранів. Упродовж 1998 - 2008 рр. Юрій Сергійович, як голова ветеранської організації, був консультантом народного депутата України Марчука Євгена Кириловича.

У різний період районну організацію очолювали ветеран Збройних Сил підполковник у відставці Якімов Михайло Іванович, Володько Олена Антонівна та Олексенко Микола Васильович.  Велика вдячність за турботу про ветеранів попереднім керівникам.

Не можу не згадати таких активістів  міської та районної організації  ветеранів, учасників бойових дій, кавалерів орденів: Івана Сидоровича Кузьменка, Галини Іллівни Горіної, Володимира Ілліча Ковгана, Миколи Георгійовича Сидорова, Івана Миколайовича Яроцького, Миколу Тимофійовича Богатиренка, Івана Ананійовича Реву, Івана Єгоровича Якименка, Варвару Гордіївуа Ульянову, Якова Борисовича Немировського, Олексія Федотовича Вовка, Василя Федоровича Віташа, Семена Михайловича Мироненка, Василя Івановича Петлюха, Івана Яковича Лісного, Семена Федотовича Куриленка, Михайла Панасовича Вовка, Дмитра Олександровича Риндіна, Сергія Степановича Ксьонзенка, Василя Никифоровича Котика, Ємілію Феліксівну Дерябіну, Ольгу Миколаївну Максимову, Миколу Степановича Скрипая, Телюка Андрія Андрійовича та багато-багато інших.

Складовою структурою Організації ветеранів України є Миргородська міська організація ветеранів, до складу якої на сьогодні входить більше 10 тисяч чоловік, до речі, необхідно наголосити, що під час створення (у 1987 році) в організації налічувалося 29 тисяч осіб, її чисельність зменшилася на 60 відсотків.

Із болем визнаємо реальну дійсність, що невблаганний час кожного року забирає у вічність усе більше ветеранів, але пам'ять про них, їх героїзм, військовий подвиг навічно залишиться у серцях народу.

Відповідно до статутних положень міської та районної організації, яка представляє та захищає ветеранів, вона спрямовує свої зусилля  на покращення потреб ветеранів за такими напрямками: забезпечення соціального захисту ветеранів; покращення медичного обслуговування; поліпшення житлових умов проживання; забезпечення транспортного обслуговування; забезпечення достойного рівня пенсій для ветеранів; створення умов щодо доступності для ветеранів соціальних, культурних та інших послуг; патріотичне виховання молоді на прикладах героїчного минулого старших поколінь; підтримання в належному стані пам'ятників та братських могил; організація пошукової роботи зі встановлення імен загиблих воїнів;  недопущення фальсифікації історії Великої Вітчизняної війни як складової Другої світової війни; забезпечення конструктивної, продуктивної співпраці та взаємодії міської організації ветеранів з органами виконавчої влади.

На виконання вищезгаданих напрямків роботи з метою допомоги кожному з ветеранів на Пленумі у 2008 році було прийняте рішення про створення первинних ветеранських організацій у кожному з семи мікрорайонів міста:  "Промисловий" - голова Ржаєв  Дмитро Михайлович,  "Мінзаводський" - голова Левченко Віктор Гнатович,  "Центральний" - голова Кабанець Микола Несторович, "Лісок" - голова Степанов Григорій Іванович,  "Почапці" - голова Гавриш Олександр Якович, "Личанка" - голова Подвойний Микола Іванович,  "Спортивний" - голова Попович Пантелей Максимович. Керівники первинних ветеранських організацій - це досвідчені, шановані та авторитетні в місті люди.

Кожний мікрорайон має свої традиції та індивідуальні свята, а саме: вшанування ветеранів, вдів, визначення кращого двору, художника, поета ті інше.  Усі ці заходи проводяться за підтримки та активної участі голів первинних організацій.

Найважливішою проблемою для первинних ветеранських організацій є медичне забезпечення та обслуговування ветеранів. Ці питання обговорюються за "круглим столом" за участю керівництва міста, району та представників лікувальних закладів, де ветерани вносять свої пропозиції щодо покращення медичного обслуговування. 

До медичної реформи у поліклінічному відділенні працював кабінет з обслуговування ветеранів усіх категорій, який потім ліквідували. Але завдяки принциповій позиції ветеранської організації було направлено звернення до керівництва ЦРЛ - і роботу кабінету було відновлено. Якісну медичну допомогу ветеранам надає лікар вищої категорії з великим досвідом роботи Компанієць Ольга Григорівна та досвідчена медична сестра Христенко Тетяна Валентинівна.

Також у Миргородській районній центральній лікарні виділені палати, в яких проведені ремонти та створені належні побутові умови для інвалідів, ветеранів війни та учасників бойових дій.

Прикро говорити, що медичне обслуговування та медикаментозне забезпечення стали не просто платними, а у більшості випадків недоступними для літніх людей. Нас дивує та прикро вражає і те, що в державі не відбувається поліпшення життя народу, а навпаки, відмічається ріст цін на продукти харчування, комунально-побутові послуги, предмети першої необхідності; відбувається несправедливий підхід до вирішення питань пенсійного забезпечення та перерахунку пенсій і т.д. Усе це обумовлює подальше зубожіння народу, насамперед, ветеранів.

Наша організація захищає інтереси ветеранів спільно з управлінням соціального захисту населення (начальник Ільяшенко Людмила Михайлівна), територіальним центром з обслуговування населення (директор Курдюмова Людмила Борисівна) та Товариством Червоного Хреста (голова Мальцева Олена Миколаївна).  

Волонтери працюють у всіх семи первинних ветеранських організаціях. Очолює волонтерський центр більше 11 років учасник бойових дій Кабанець Микола Несторович. Виявом справжнього патріотизму стала допомога волонтерів нашим воїнам АТО та переселенцям зі східних регіонів держави. Переважна більшість ветеранів нашого міста бере посильну участь у наданні моральної та матеріальної підтримки цій відважній категорії людей.

Протягом всього періоду діяльності наша ветеранська організація приділяла особливу увагу військово-патріотичному вихованню молодого покоління.

На загальноміському рівні нашою організацією протягом року проводиться в середньому 30-35 заходів: це і зустрічі зі шкільною та студентською молоддю, уроки мужності під девізом "Ім'я твоє не відоме - подвиг твій безсмертний", "Твій біль і мужність, краю мій миргородський", "У житті завжди є місце подвигу". У засобах масової інформації як місцевого, так і всеукраїнського рівня опубліковано більше 100 історичних статей, які розповідають про героїчний шлях солдатів війни. Міською організацією ветеранів видано 5 книг про ратні подвиги наших земляків.

Стежимо за належним утриманням пам'ятників, які увінчують ратні, бойові і трудові подвиги народу, а також місць поховань захисників Вітчизни.

Проводимо екскурсії, естафети по місцях бойової слави Миргородщини та Полтавщини. Провели пошукові експедиції до с. Вертіївки Ніжинського району Чернігівської області, де народився командувач Південно-західним фронтом Михайло Петрович Кирпонос, та передали територіальній громаді і молоді капсулу із землею з місця загибелі героя, з урочища Шумейково. 

А найголовніше, що сестри Анастасія Дойнікова та Ніна Фуголь побували на могилі брата Павла Фуголя у Вертіївці (лише через 70 років  установлено місце його загибелі”.

Окрім того, були проведені експедиції до Ужгорода, де поховані наші земляки Іван Носенко та Герой Радянського Союзу Володимир Заремба. Посол Білорусії в Україні Велічко Валентин Володимирович нагородив медалями миргородців, які визволяли Білорусію.

На громадських засадах працюють музеї "Авіамістечка" та військової частини Держспецзв'язку.  Наша організація достойно провела Всеукраїнську естафету Пам'яті під девізом "Слава визволителям України", в якій узяли участь сотні жителів нашого міста та району, серед яких переважна більшість ветеранів і молодь.

Відкриті меморіальні дошки відважному пілоту-штурману Мироненку Семену Михайловичу, який нагороджений 10 орденами; Віташу Василю Федоровичу, який нагороджений 4 медалями "За відвагу"; Героям Радянського Союзу Зарембі Володимиру Миколайовичу та Бабенку Олексію Федоровичу.

За період Другої світової війни зникло безвісти близько 6000 наших земляків. Більше 10 років при міській організації ветеранів працює центр пошукової роботи з дослідження місць поховання загиблих воїнів, який очолює Долгопятов Микола Миколайович - член ради міської організації ветеранів. Саме за його активної участі та роботи учнівських пошукових загонів нашого міста знайдено понад 3 тисячі безвісти зниклих воїнів, за що від рідних велика вдячність. Поки останній загиблий солдат не буде знайдений і похований, а його родичі не дізнаються його долю, війна не закінчена. Наш пошуковий центр визнано найкращим в Україні, до якого звертаються жителі з різних областей України та жителі країн СНД.

Підтримуємо тісний контакт із громадською активісткою Елізабет Ванюр, яка проживає в Німеччині, за її допомогою встановлено місцезнаходження 2 тисяч 300 могил та імена загиблих, з яких 4 належать мешканцям Миргорода, у 40 похованнях лежать наші земляки з різних районів Полтавської області, 1100 громадян поховано з інших регіонів України. До цього часу вони вважалися безвісти пропалими. Ця кропітка і гідна поваги праця пошуковців дає нащадкам змогу вклонитися пам'яті своїх загиблих рідних та  родичів, покласти квіти на могилу.

Хотілося б відзначити кращі пошукові загони міста, які здобули перемогу на Всеукраїнському конкурсі "Моя Батьківщина - Україна", а саме: пошуковий загін "Скіф" станції юних туристів (керівник Кіріченко І.І.) та пошуковий загін "Патріоти" школи №1 ім. Панаса Мирного (керівник Москаленко Наталія Григорівна). 

12 квітня 2013 року створено сайт Миргородської міської організації ветеранів України, де повідомляємо про нашу роботу та проведені заходи. Адміністратором обрано Москаленка Ярослава Віталійовича.

Наша  ветеранська організація ось уже 30 років стоїть на захисті життєвих інтересів ветеранів Миргородщини.

Щиро вітаю присутніх у цьому залі, а у вашій особі всіх ветеранів міста і району із нашим ювілеєм. Від душі хочу подякувати ветеранським активістам семи скликань (7 конференцій) за вашу роботу, турботу про долю ветеранів, а також висловити впевненість, що ветеранська організація за підтримки мудрих наставників в особі обласної ради ветеранів, Організації ветеранів України і надалі буде відстоювати ваші інтереси  у відповідності до законів України та виконувати свої функції згідно зі статутом.  

Робота проводиться у тісній співпраці та взаємодії з керівниками міста і району, депутатським корпусом та членами виконавчого комітету. Ми вдячні міському голові Соломасі Сергію Павловичу, голові районної державної адміністрації Коваленку Юрію Миколайовичу, голові районної ради Яриничу Леоніду Миколайовичу та депутату Верховної Ради України Кулінічу Олегу Івановичу за надання постійної підтримки та допомоги ветеранам.

Нашою головною метою є повсякденна увага та турбота про ветеранів і забезпечення їх гідного рівня життя. Люди поважного віку достойні того, щоб їх сучасне життя було хоча б наближене до європейського рівня.

Дорогі ветерани! Так само, як і Ви багато років тому захищали нашу державу, сьогодні Ваші внуки і правнуки відстоюють свободу та незалежність на Сході нашої Батьківщини, проявляючи мужність, героїзм, самовідданість, віддаючи найдорожче, що є в людини, -  власне життя. Низький уклін Вам та Вашим нащадкам, що ведуть боротьбу в зоні АТО!

Засвідчую глибоку шану і повагу до всіх ветеранів та людей поважного віку. Із нагоди 30-річного ювілею бажаю Вам добра, здоров'я, щастя, сімейного благополуччя миру, спокою та злагоди. Нових Вам звершень і успіхів на благо рідної України.

Із повагою

голова Миргородської міської організації ветеранів України

В.Вертелецький

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у травні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю міського голови та секретаря міської ради на травень 2024 року 

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 03 травня 2024 року

     
     
Виїзні прийоми у селах громади

Графік виїзних прийомів громадян спеціалістами Миргородської міської ради

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]