Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
У Миргороді вшанували пам’ять загиблих Героїв, льотчиків–винищувачів
2023-02-25

Сьогодні у Миргороді вшанували пам’ять загиблих Героїв, які віддали своє життя за свободу та незалежність нашої країни. Це особистості, які ще за життя стали найкращими. Ордени «Золота Зірка», за якими не просто подвиги Героїв, а врятовані життя українців. Полковник Олександр Оксанченко та майор Степан Чобану не однин рік служили пліч-о-пліч у миргородській бригаді. Кожен мав десятки років вислуги та тисячі годин нальоту. Льотчики–винищувачі від 24 лютого 2022 року виконували бойові вильоти. Ми завжди будемо пам’ятати всіх загиблих Героїв, які віддали своє життя за свободу та територіальну цілісність України.

Миргородська міська рада присвоїла звання "Почесний громадянин" Миргородської громади обом нашим воїнам, Героям України. Полковник Олександр Оксанченко був удостоєний цієї відзнаки за життя. А сьогодні міський голова Сергій Соломаха вручив відзнаку сім'ї Степана Чобану.

«Дійсно, вони були першими, хто став  на захист нашої України, нашого міста. І їм  велика шана і подяка. Думаю, що якби ми тоді не стримали ворога, то ворог був би і в Києві, і в Миргороді, і по всій Україні», - сказав Сергій Соломаха.

Герой України Степан Іванович Чобану також тривалий час служив у Миргороді і сміливо вступив у бій із рашистами у небі над Кропивницьким. Льотчик-винищувач, майор ЗСУ та начальник Повітряно-вогневої і тактичної підготовки нашої бригади народився у селі Долинському Одеської області. На початку своєї військової кар'єри Степан Іванович був водієм санітарного автомобіля в місті Умань, але, поспілкувавшись із курсантами-льотчиками, він прийняв рішення вступити до Чернігівського вищого військового авіаційного училища. Після навчання у виші Степан Іванович почав проходження військової служби на Кіровоградщині. Військовий був не тільки професійним льотчиком, а ще і доброю та щирою людиною. У 2015 році він повернувся до ЗСУ, щоб підсилювати наші Повітряні Сили. Як один із найдосвідченіших льотчиків українських Повітряних Сил, Степан Іванович постійно чергував у складі сил протиповітряної оборони і підтримував молодий льотний склад. У 2022 році він став на захист України проти агресії росії у 2022 і ціною власного життя забезпечив підняття у повітря наших літаків, виведення їх з-під ворожого удару. Степан Чобану був нагороджений орденом "Золота Зірка" посмертно. 25 лютого 2023 року Миргородський міський голова Сергій Соломаха нагородив Степана Івановича найвищою відзнакою громади.

Льотчика Олександра Оксанченка знали не лише у Миргороді, але і в усьому світі. Він брав участь у різноманітних шоу і показових виступах за кордоном, показував вищий пілотаж і навчав молодих пілотів.  Олександр Якович Оксанченко був справжнім асом і майстром льотної справи, займавши посади від льотчика-інструктора до заступника командира військової частини з льотної підготовки. Із 1996 року служив у Миргороді. Олександр Якович був учасником антитерористичної операції на Донбасі. Про нього згадують як про щиру, скромну та справедливу людину та як про мужнього офіцера. Під час вручення почесної відзнаки Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний назвав Олександра Яковича Людиною-легендою. Попри складну професію, для своєї родини Олександр Оксанченко був опорою та підтримкою і завжди знаходив час, щоб поцікавитися їхніми справами та допомогти. Старша дочка Ганна згадує його теплими словами. Олександр  Якович був і депутатом Миргородської міської ради.  

Загинув  у небі над Києвом, відволікаючи на себе ворожу авіацію. Загалом, усі, хто знав Олександра Оксанченка особисто, переконують, що він став Героєм ще за життя.

За словами начальника 831 бригади тактичної авіації Олександра Мостового, Степан Чобану та Олександр Оксанченко назавжди залишаються в строю. Так само Герої будуть жити у пам'яті миргородців та серцях своїх рідних.

Фото Анни Чапали

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 23 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]