Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Пробація – можливість для правопорушника змінити злочинну свідомість без ізоляції від суспільства
2020-02-09

 05 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України  «Про пробацію» , який розроблений з урахуванням європейських стандартів пробації. За законом пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Впровадження пробації в Україні - це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення правопорушників без ув’язнення.

Головною метою пробації є безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. Пробація – це можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Важливим аспектом для досягнення мети є довіра та підтримка новацій з боку громади, а також об’єднання можливостей органів та організацій державного і недержавного сектору.

Пробація в Україні є системою, яка починає працювати з особою на етапі судового розгляду та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням обов’язків, покладених судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єктів пробації, з метою отримання  допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожної підоблікової особи.  

Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. На обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває понад 65 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 150 тис. осіб. 2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, а лише третина – до виправних установ закритого типу. Перебування на обліках органів пробації засуджених  до покарань не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, ніж відбуття засудженими покарань пов’язаних з позбавленням волі.

В планах на майбутнє - отримання пробацією  статусу служби, що дасть можливість більш ефективно здійснювати  покладені  на неї функції та  забезпечить її подальший сталий розвиток відповідно до міжнародних стандартів ООН і Ради Європи.

 

Юрій Явтушенко,

начальник Миргородського міськрайонного сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

в Полтавській області

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]