Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Пенсія за віком на пільгових умовах
2018-06-21

Відповідно до статті 114 розділу XIV1 «Пенсійне забезпечення окремих категорій громадян» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) пенсію за віком на пільгових умовах, зокрема жінкам, які працювали на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2, затвердженим Кабінетом Міністрів України, мають не менше як п'ять років стажу на зазначених роботах, за результатами атестації робочих місць та за наявності необхідного страхового стажу призначають із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 цього Закону (60 років): на один рік за кожні два роки такої роботи.

Згідно з Порядком застосування Списків № 1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383, під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовують Списки, що були чинними на період роботи особи. При цьому до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

У розділі XXIV «Охорона здоров'я та соціальна допомога» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 № 36 (був чинним по 02.08.2016 р.), передбачено, зокрема, працівників, які безпосередньо обслуговують хворих:

  • у туберкульозних та інфекційних закладах, відділеннях, кабінетах;
  • молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господині:
  • молодші спеціалісти з медичною освітою.

У розділі XXIV «Охорона здоров'я та соціальна допомога» Списку № 2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» (діє з 03.08.2016 р.), передбачено, зокрема, працівників, що безпосередньо обслуговують хворих: у туберкульозних та інфекційних закладах, відділеннях, кабінетах — молодші спеціалісти з медичною освітою, молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри- господині.

Порядок підтвердження пільгового стажу

Підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення здійснюється згідно зі Списками, затвердженими Кабінетом Міністрів України, на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок, виданих підприємствами на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи та умови праці, а також про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

По пільгового стажу зараховують весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992 р.

Результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовують для обчислення стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п'яти років після затвердження її результатів, якщо впродовж цього часу на такому підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), які дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведено позачергову атестацію

Такий самий порядок застосовується в разі припинення діяльності підприємства, установи, організації з визначенням правонаступника.

Пільги в обчисленні стажу

Відповідно до частини четвертої статті 24 Закону 1058 періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховували до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цього Закону, зараховують до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачений законодавством, що діяло раніше, за період із 01.01.2004 р. застосовують виключно в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за  вислугу років.

Статтею 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» встановлено пільги в обчисленні стажу за роботу в деяких медичних закладах. Зокрема, роботу в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патологоанатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховують до стажу роботи в подвійному розмірі.

 

                               Миргородське об'єднанеУправління Пенсійного фонду України

ОГОЛОШЕННЯ
     
Оголошення

Графік проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків м. Миргорода на квітень 2024р.

     
     
Графік проведення "гарячих" телефонних ліній у квітні

Графік проведення "гарячих" телефонних ліній за участю заступника міського голови – начальника управління комунальних ресурсів та керуючої справами виконавчого комітету на квітень 2024 року

     
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]