Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Нариси життя і творчості Анатолія Свидницького: відоме і невідоме
2019-09-26

Досить часто наш Миргород ставав місцем, в якому розгорталися події у літературних творах. Їх потрібно читати, щоб знати яким було наше місто в минулі часи з погляду талановитих сучасників. Особливе місце належить творчості відомого українського письменника Анатолія Патрикійовича Свидницького, життя якого було пов’язане з містом Миргородом.

До 185-річчя з Дня народження засновника Миргородської бібліотеки А.Свидницького у читальній залі Миргородської міської публічної бібліотеки для дорослих імені Д.Гурамішвілі провідним бібліографом І.А.Карач було проведено захід «Нариси життя і творчості Анатолія Свидницького: відоме і невідоме», в якому активну участь взяли студенти Університету III віку.

Ірина Анатоліївна розповіла, що свою літературну діяльність Анатолій Патрикійович розпочав навчаючись в університеті. Писав поезії, мав здібності до музики, добре співав, любив народні пісні, збирав їх і сам написав декілька віршів-пісень. Вони близькі до народних, а часом і самі ставали народними. Можна твердити, що він був одним із перших дослідників-етнографів на Україні. Все своє життя цікавився народною творчістю і збирав цінні етнографічні матеріали : чимало прислів’їв, приказок, загадок, переказів та легенд. У 1860 році А.Свидницький склав іспит на звання вчителя російської словесності і вирушив до Миргорода, де викладав у повітовому училищі, використовуючи українську мову. Саме у нашому місті він розкрився як педагог, заснував недільну школу, бібліотеку, писав історико-етнографічні нариси, вірші, статті, організовував літературно-музичні вечірки та написав першу частину роману «Люборацькі» - перший реалістично-соціальний роман у прозі. Це автобіографічна хроніка трьох поколінь священницького роду Люборацьких. Але вплив на розвиток літератури він не справив, бо за життя автора його не надрукували.

Присутніх заходу дуже схвилювала пісня Анатолія Свидницького «Вже більше літ 200 як козак в неволі» про народну тугу за козацтвом і за правами України за часів існування Гетьманщини. Вона торкає душу і демонструє глибокий народний сум і скрутне положення України у складі Російської імперії.

Гості заходу вшанували ім’я засновника Миргородської бібліотеки та були одностайні в тому, що Анатолій Патрикійович Свидницький був гарним українським письменником, громадським діячем, педагогом і фольклористом, активістом і етнографом.

Захід був надзвичайно цікавим і пізнавальним. Слухачі Університету третього віку дуже вдячні директору Анні Мірошниченко та всім працівникам Миргородської міської публічної бібліотеки для дорослих ім. Д.Гурамішвілі за цікаві та пізнавальні лекції та заходи, які вони проводять для підопічних Територіального центру.

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 24 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]