Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
До відома бджолярів!
2021-06-15

Бджола є найбільш корисною у господарстві комахою нашої планети. Ще в давні часи люди навчилися спеціально розводити бджіл, а мед, отриманий з їх допомогою, протягом століть служив, як улюбленими солодощами, так і ліками. Але в умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському господарстві все гострішою стає проблема для пасічників захисту бджіл від отруєнь пестицидами.

Загибель бджіл виникає через неконтрольоване застосування пестицидів, через неякісні контрафактні та фальсифіковані пестициди і агрохімікати. Клінічні ознаки отруєння бджіл різними видами хімічних засобів захисту рослин проявляються майже однаково. Бджоли стають озлобленими, малорухомими, зриваються з сотів, повзають по дну вулика, на прилітній дошці і по землі навколо вуликів. Якщо швидкодіючі інсектициди надходять в організм бджоли з нектаром, то загибель бджіл настає швидко. У таких випадках отруєні бджоли навіть не встигають повернутися у вулик і гинуть в місцях збору нектару або на шляху до пасіки. Масове вимирання бджіл найсильніше виражене в сильних сім'ях, оскільки бджоли з таких сімей активніше працюють на квітах рослин і більше контактують з пестицидами. Якщо бджоли принесли в вулик невелику кількість отруєного пилку, то процес вимирання бджіл розтягується іноді на все літо.

Причиною масової загибелі бджіл також можуть бути інфекційні хвороби. Найпоширенішими серед них є:

 Гнилець. Найчастіше на цю хворобу страждають личинки, але відомі також випадки захворювання дорослих особин. Без своєчасного лікування- призводить до вимирання бджолосім'ї. Основні ознаки - наявність в розплоді одночасно мертвих, хворих і здорових личинок (строкатий розплід). Для перевірки діагнозу личинки слід відправити на експертизу. Хвороба не лікується. На пасіку і околиці (5 - 7 км) накладається карантин. Основний метод профілактики - це якісний догляд, своєчасна заміна стільників і постачання бджіл достатньою кількістю кормів (меду і перги). Сильні сім'ї гнильцем, зазвичай, не хворіють.

Варроатоз. Збудником хвороби є кліщ Varroa. Основна ознака - поява в вуликах значної кількості дефектних бджіл і трутнів. Це можуть бути особи з недорозвиненими крильцями, лапками і т.д. Для профілактики і лікування застосовують різні кислоти.

Аскосфероз - грибкове захворювання. Має народну назву - вапняний розплід. Найчастіше вражає личинок трутнів у віці 3-4 дня. Спори грибка проростають в личинках, покриваючи їх вапняним нальотом. Згодом грибок може покрити цілі стільники. До хвороби найбільш схильні слабкі сім'ї. Виявляється грибок за наявністю хворих личинок на дні вулика. Лікування проводять кислотними розчинами і видаленням хворих особин.

Миргородське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Полтавській області

 

Для того, щоб пасіка функціонувала нормально, дуже важливо, щоб бджоляр своєчасно виконував такі завдання:

• забезпечував необхідні умови утримання і харчування бджіл;

• дотримувався всіх норми по догляду за бджолами;

• займався профілактикою потрапляння збудників інфекційних хвороб на територію пасіки.

Для попередження та недопущення випадків масового отруєння бджіл пестицидами та агрохімікатами агровиробникам необхідно: не пізніше ніж за 3 доби до хімічних обробок полів сповістити власників пасік, органи місцевого самоврядування, районні чи селищні ради (у радіусі 7 км) про час та способи обробітку полів; розмістити оголошення в людних місцях, вказавши компанію, культуру, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу агровиробника; не допускати обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл, а обробіток проводити у вечірні або ранкові години при мінімальних повітряних потоках.

У свою чергу, пасічники мають забезпечити: реєстрацію пасіки за місцем проживання; ізолювати бджіл у вуликах, або вивезти пасіку у безпечне місце на термін застосування пестицидів та агрохімікатів; повідомити власникові або користувачеві земельної ділянки, якщо планується перевезення пасіки до медоносних угідь.

 Порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]