Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
У Миргороді представили видання про Опанаса Сластьона
2023-02-06

У Миргородському краєзнавчому музеї представили книгу "Опанас Сластьон". На презентацію унікального видання завітали миргородці та краєзнавці і фанати Шкіл Лохвицького земства,  гості з Гадяча, Горішніх Плавнів, Кременчука, Києва, Лубен та з Німеччини. Захід відбувся у виставковій залі музею, заповненій творчими  людьми і патріотичною музикою  від місцевих творчих колективів: Миргородської мистецької школи ім. А.П. Коломійця та вокального колективу "Яліра".

Автор унікального видання - мистецтвознавець з Полтави Віталій Ханко. Він із 17 років збирав матеріали про діяльність Сластьона - українського етнографа, маляра, графіка та архітектора,  педагога, засновника  і першого директора Миргородського краєзнавчого музею. Опанас Сластьон найбільш відомий, як автор серії проєктів земських шкіл для Лохвицького повіту, які він створив протягом 1910-1916-го років. Усі навчальні заклади збудовані у стилі українського модерну. Ці будівлі мають шестикутні вікна, а цегляний декор на фасаді повторює візерунок української вишивки.

"Я постарався у рамках наукової монографії висвітлити його життєвий шлях. Далі, відповідно до розділів, про малярство, про графіку, про архітектуру, декоративне мистецтво. Про його нариси, критичні праці", – каже Віталій Ханко.

Видання надрукували у Харкові. На роботу витратили близько року. Через війну процес затягнувся, та його вдалося відновити, говорить видавець Олександр Савчук. "Головна задача була – знайти ілюстративний матеріал для цього видання, який знаходиться у різних музеях. Ми звернулися до Харківського художнього музею, і до Миргородського краєзнавчого музею  Сластьона, і до Національного художнього музею України у Києві, приватні колекції, там, де могли зберігатися ілюстрації. Вони відгукнулися, допомогли нам", – розповідає Олександр Савчук.

Із матеріалами для книги допомагала громадська ініціатива "Школи Лохвицького земства" та її координаторка, Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.  "У цій книзі - рідкісні фото й тексти, яких досі ніхто не бачив. Там є фото,  лист сина Опанаса Сластьона, якого я знайшла в Америці. Там є оригінал цього твору. Коли ви прочитаєте його, то побачите, що Опанас Сластьон – це людина, яка Україну трактувала не як селянську, нещасну, забиту, а як героїчну, якою вона є сьогодні", – говорить Ольга Герасим'юк.

 На знак вшанування пам'яті  видатного миргородця, було покладено квіти до його могили.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
До уваги жителів Біликів та Зубівки!

Виїзний прийом громадян

     
     
Засідання постійної комісії з питань земельних ресурсів, охорони довкілля

10 травня 2024  року о 14.00  в залі засідань міської ради відбудеться засідання постійної  комісії Миргородської міської ради 8 скликання з питань земельних ресурсів, охорони довкілля

     
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 09 травня 2024 року

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]