Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
У Миргороді представили видання про Опанаса Сластьона
2023-02-06

У Миргородському краєзнавчому музеї представили книгу "Опанас Сластьон". На презентацію унікального видання завітали миргородці та краєзнавці і фанати Шкіл Лохвицького земства,  гості з Гадяча, Горішніх Плавнів, Кременчука, Києва, Лубен та з Німеччини. Захід відбувся у виставковій залі музею, заповненій творчими  людьми і патріотичною музикою  від місцевих творчих колективів: Миргородської мистецької школи ім. А.П. Коломійця та вокального колективу "Яліра".

Автор унікального видання - мистецтвознавець з Полтави Віталій Ханко. Він із 17 років збирав матеріали про діяльність Сластьона - українського етнографа, маляра, графіка та архітектора,  педагога, засновника  і першого директора Миргородського краєзнавчого музею. Опанас Сластьон найбільш відомий, як автор серії проєктів земських шкіл для Лохвицького повіту, які він створив протягом 1910-1916-го років. Усі навчальні заклади збудовані у стилі українського модерну. Ці будівлі мають шестикутні вікна, а цегляний декор на фасаді повторює візерунок української вишивки.

"Я постарався у рамках наукової монографії висвітлити його життєвий шлях. Далі, відповідно до розділів, про малярство, про графіку, про архітектуру, декоративне мистецтво. Про його нариси, критичні праці", – каже Віталій Ханко.

Видання надрукували у Харкові. На роботу витратили близько року. Через війну процес затягнувся, та його вдалося відновити, говорить видавець Олександр Савчук. "Головна задача була – знайти ілюстративний матеріал для цього видання, який знаходиться у різних музеях. Ми звернулися до Харківського художнього музею, і до Миргородського краєзнавчого музею  Сластьона, і до Національного художнього музею України у Києві, приватні колекції, там, де могли зберігатися ілюстрації. Вони відгукнулися, допомогли нам", – розповідає Олександр Савчук.

Із матеріалами для книги допомагала громадська ініціатива "Школи Лохвицького земства" та її координаторка, Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.  "У цій книзі - рідкісні фото й тексти, яких досі ніхто не бачив. Там є фото,  лист сина Опанаса Сластьона, якого я знайшла в Америці. Там є оригінал цього твору. Коли ви прочитаєте його, то побачите, що Опанас Сластьон – це людина, яка Україну трактувала не як селянську, нещасну, забиту, а як героїчну, якою вона є сьогодні", – говорить Ольга Герасим'юк.

 На знак вшанування пам'яті  видатного миргородця, було покладено квіти до його могили.

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 28 червня 2024 року

     
     
Оголошення

Мінагрополітики запроваджено моніторинг кількості випадків загибелі бджіл 

     
     
До уваги жителів сіл Слобідка, Білики, Зубівка!

Графік виїзного прийому громадян спеціалістами комунальних підприємств Миргородської міської ради:

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]