Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Впроваджено систему управління безпечністю харчових продуктів
2019-11-27

Із 20 вересня 2019 року в Україні стали чинними та обов’язковими вимоги НАССР щодо дотримання виробничих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів і для малих потужностей, в тому числі: постачальників та перевізників харчових продуктів; закладів громадського харчування (у кафе, ресторанах, кондитерськьких, їдальнях у навчальних закладах, а також кіосках, які торгують шаурмою, продають каву тощо); харчоблоків дошкільних та освітніх закладів.

Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – один із найбільш надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів, що ідентифікує, оцінює і контролює можливі небезпеки на всьому шляху виготовлення харчових продуктів, дає можливість усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

Суть системи: виявити усі критичні точки й чинники, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути їх і постійно контролювати.

Першими на HACCP звернули увагу експортери продуктів харчування, які почали виводити свої товари на європейські ринки. Держава відреагувала, і 1 жовтня 2012 року наказом Мінагрополітики №590 було затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». 

Через рік — до 20 вересня 2018 року — цю процедуру мали пройти підприємства, котрі провадили діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції). По суті — готова продукція.

Перші два етапи стосуються передусім крупних підприємств. А вже з 20 вересня 2019 року система запроваджена на малих потужностях (підприємствах, які постачають продукцію споживачу з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та площею підприємства до 400 кв.м або потужностях, які не постачають продукцію з персоналом до 5 осіб).

Чи передбачена відповідальність за незапровадження системи НАССР?

Для тих, хто не встигає впровадити систему до зазначеної дати – Держпоживслужба відноситься цілком лояльно. Закон про основні принципи та вимоги до безпеки харчових продуктів і Наказ Міністерства аграрної політики №590 говорить про спрощений механізм впровадження і допускає усунення помилок при першому аудиті у оператора ринку. Щодо тих, хто не бажає впровадження системи взагалі – будуть застосовані суворі заходи.

За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф згідно з ст. 65 Закону № 2042:

на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат (у 2019 році це 125190 грн.);

на фізосіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат (62 595 грн.).

 

                               Миргородське міськрайонне управління Держпродспожислужби

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]