Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Вакцинуйте дітей від поліомієліту
2015-12-04

Поліомієліт - вірусне захворювання, яке в окремих випадках може призвести до інвалідності і навіть смерті. Підступність цього захворювання ще і в тому, що 95 відсотків заражених не мають симптомів. У чотирьох відсотків хворих проявляються симптоми застуди, ГРВІ або кишкової інфекції. І 5-10 відсотків хворих отримують ураження нервової системи різного ступеня тяжкості, які проявляються не відразу.

Спочатку дитина начебто хворіє ГРВІ, але одного разу вранці малюк не може встати з ліжка або поворухнути рукою. При паралітичній формі поліомієліту, як правило, уражаються клітини нервової системи, що контролюють рух ніг, рідше рук, ще рідше - нервові клітини, що регулюють наше дихання. Людина не зможе дихати, тому що м'язи грудної клітини не отримують сигнали з нервових клітин. Специфічного лікування цього захворювання немає. Є лише вакцина, яка дає захист від хвороби.

Як тільки стало відомо про випадки захворювання на поліомієліт двох дітей на Закарпатті (одному малюкові на той момент було 10 місяців, а другому - чотири роки, і обидва вони були не щеплені), Міністерство охорони здоров'я, згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я та світового досвіду, прийняло рішення провести заходи, спрямовані на попередження поширення поліомієліту в Україні, так як підтверджена активна циркуляція вірусів поліомієліту у нашій державі. Перервати активну циркуляцію вірусів поліомієліту може одночасна масова вакцинація ОПВ, яка проводиться в кілька етапів (турів).

На сьогоднішній день є два типи вакцин, які використовуються в усьому світі проти поліомієліту: оральна, або, як її ще називають, жива вакцина, зі спеціально ослабленим вірусом поліомієліту - краплинки, які дітям закапують в рот. У 2002 році наша країна отримала статус території, вільної від поліомієліту, після чого в Україні при перегляді календаря  щеплень було прийнято рішення: для перших двох щеплень від поліомієліту використовувати інактивовану поліомієлітну вакцину. На відміну від оральної, вона містить убитий вірус. З 2006 року у нас у країні перші два щеплення робили інактивованою, а всі наступні - оральною вакциною, щоб закріпити ефект.

У рамках трьохтурової імунізації планується провести вакцинацію дітей, які мають хоча б одне щеплення неживою вакциною, а також усіх дітей, хто отримав щеплення, згідно з календарем щеплень, - живою вакциною. І таким чином витіснити вірус-мутант. У поліклініку у спеціально виділені дні запросять батьків із дітьми від двох місяців до шести років на другий тур імунізації. Третій тур охопить їх же та дітей до 10 років. Другий тур починається з 30.11.2015 року до 14.12.2015 р.

Діти, правильно щеплені за календарем з використанням ІПВ, майже не мають ризику захворіти, але можуть бути носіями (і розповсюджувачами) вірусу, оскільки ІПВ (на відміну від ОПВ) не формує місцевого імунітету кишківника.

Саме тому таким дітям рекомендується додаткова вакцинація ОПВ. Принципово важливим є той факт, що для дітей, спочатку вакцинованих ІПВ, подальша вакцинація ОПВ безпечна. Якщо дитині більше 2 місяців і вона ніколи раніше не прищеплювалася від поліомієліту, вакцинація повинна починатися з ІПВ.

ОПВ вводиться не раніше ніж через 2 тижні після ІПВ.

Батьки мають можливість особисто переконатися у придатності або непридатності вакцини.

Усі флакони забезпечені термоіндикатором (як правило, він розміщується на етикетці). Термоіндикатор - це квадрат, який знаходиться всередині кола. Якщо флакон зазнає надмірного впливу тепла, квадрат темніє. Можна використовувати тільки ті флакони, на яких внутрішній квадрат світліший, ніж зовнішнє коло.

Додаткова вакцинація буде добровільною і безкоштовною, але ми сподіваємося на свідомість батьків.

Світлана Добряк,

заступник головного лікаря

з охорони дитинства та материнства

КЗ "Миргородський ЦПМСД"    

ОГОЛОШЕННЯ
     
Потреба у працівниках

Потреба у працівниках на 19 квітня 2024 року

     
     
Сплачуємо борги до бюджету громади

Переліки боржників до бюджету громади станом на 1 квітня 2024 року

     
     
До уваги ВПО!

БФ "Карітас Полтава" у рамках проєкту «Багатосекторна допомога постраждалим від війни людям в Україні» розпочинає реєстрацію на надання субсидій на оренду житла терміном на 6 місяців.

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]