Цивільний захист Карта укриттів

Військомат Центр зайнятості АМУ Захист прав споживачів
Що треба знати отримувачам житлових субсидій: відповіді на найбільш поширені запитання
2020-01-19

1. На який період призначається субсидія?
     Житлова субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується двічі:
     - на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня;
     - на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Для орендарів житлового приміщення (будинку) житлова субсидія призначається за наявності договору наймання (оренди) житла з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більш як до кінця місяця, в якому закінчується строк чинності договору наймання (оренди) житла. На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.
     Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається за рішенням комісій, утворених районними держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад з місяця звернення до кінця опалювального сезону.
     Субсидія на оплату комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення в опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.
     Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян. При цьому житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг (електроенергію, водопостачання тощо) розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного календарного року.
     2. Як отримати житлову субсидію?
     Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які:
     - зареєстровані в житловому приміщенні (будинку);
     - не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди);
     - не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, якщо вони внутрішньо переміщені особи.
     По-перше, потрібно звернутися до органу соціального захисту населення. По-друге, уповноважена особа сім'ї (домогосподарства) подає заяву та декларацію про доходи і витрати.
     Отримувачам, яким у травні субсидію було призначено на новий період - 2019-2020 роки, на цей опалювальний сезон її розмір розрахують автоматично.
     Але є певні категорії громадян, яким для перепризначення житлової субсидії слід повторно подати заяву та декларацію про доходи і витрати, якщо вони ще цього не зробили із травня 2019 року.
     Передусім це ті отримувачі, чиї справи розглядала комісія, а також орендарі житла, внутрішньо переміщені особи й ті домогосподарства, в яких із жовтня 2018 року відбулися зміни у складі сім'ї. Повторно з документами необхідно буде звернутися сім'ям, яким субсидію було призначено на осіб, які фактично проживають у помешканні, й сім'ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або немає доходів, або вони менші за мінімальну заробітну плату. Це стосується і тих сімей та домогосподарств, де є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який декларуються доходи.
     3. Як отримати субсидію тим, хто не зареєстрований у помешканні, але там проживає?
     За рішенням комісії, житлову субсидію можуть призначати одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди), або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийнято в експлуатацію, якщо їм нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
     За рішенням комісії житлову субсидію можуть призначати одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору наймання (оренди) житла, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами. У такому разі склад домогосподарства декларує заявник під час звернення за призначенням житлової субсидії.
     4. Готівкова або безготівкова форма - як проводиться виплата субсидії?
     Новий порядок виплати житлових субсидій покликаний полегшити життя людей. Тепер одержувач готівкової субсидії зможе самостійно обирати, у якій формі отримувати субсидію і куди перераховуватимуть кошти: на рахунок в одному з уповноважених банків або через відділення Укрпошти.
     Виплата у готівковій формі здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок отримувача, відкритий в установі уповноваженого банку, або через Укрпошту.
     Раніше Ощадбанк був єдиною установою, куди перераховували субсидії. Тепер одержувач грошової допомоги може обрати інший банк з уповноважених для таких виплат (для зміни банку потрібно подати відповідну заяву до органу соціального захисту).
     Громадянам, які одержували житлову субсидію в попередньому опалювальному сезоні у грошовій безготівковій формі, а також громадянам, які одержували таку субсидію готівкою, у яких немає заборгованості, — житлова субсидія на наступний строк призначається у грошовій готівковій формі.
     Якщо сума призначеної житлової субсидії перевищує 5 тисяч гривень на місяць, її виплата здійснюється у грошовій безготівковій формі.
     За бажанням одержувача, який отримує субсидію у грошовій готівковій формі, її виплату можна здійснювати у безготівковій формі вже з наступного місяця після подання заяви до органу, що призначив субсидію (у заяві слід обов'язково зазначити номер мобільного телефону).
     Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надається шляхом перерахування коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий у банківській установі, чи виплачується йому готівкою у відділеннях поштового зв'язку.

Начальник відділу грошових

виплат та компенсацій УСЗН

Миргородської міської ради

Галина Савенкова

 

ОГОЛОШЕННЯ
     
Скликається позачергова сесія

29 березня о 14.00 відбудеться 49 позачергова сесія 

     
     
До уваги ВПО!

Гуманітарна допомога для ВПО

     
     
Закінчення опалювального сезону

Про закінчення опалювального сезону 2023-2024 років на території Миргородської міської територіальної громади

     
Архів оголошень
Poll ID 0 does not exist.

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Міста побратими

Миргородський відділ поліції

КП Тепловодсервіс

КП Миргородська управляюча компанія

Полтавська обласна рада

Полтавська ОДА

МИРГОРОДСЬКА МІСЬКА РАДА
  Адреса: 37600, м. Миргород, вул. Незалежності, 17, Тел.: 5-25-01,
E-mail: [email protected]